Vahingonkorvaus, esinevahinko, 24.11.2022, Munkkivuoren päiväkoti
Vahingonkorvausvaatimus vahingoittuneista kengistä
Päätös
Hallintopäällikkö päätti kohtuussyistä myöntää ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvauksena kohtuulliseksi harkitut 51 euroa kenkävahingosta.
Päätöksen perustelut
Hakija on esittänyt 2.12.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 194,95 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen varhaiskasvatuksen toimipisteessä työaikana vahingoittuneista kengistään. Korvausvaatimus perustuu vastaavien uusien kenkien hankintahintaan. Liitteenä vahingoittuneiden kenkien tilauskuitti 12.12.2020 hankintahintana 143,95 euroa. Kolme lasta olivat olleet salaa leikkimässä eteisessä, ja yksi pojista oli täyttänyt hakijan kengät vedellä. Mokkanahkaiset kengät, jotka eivät kestä suurta kastumista, olivat menneet pilalle.
Varhaiskasvatuksen toimipisteestä (päiväkoti) saadun selvityksen mukaan lasten ja henkilöstön mitoitus oli kunnossa. Tapahtuman aikaan (noin klo 13 - 13.10) henkilökunta tauottaa toisiaan ja osa lapsista nukkuu ja osa leikkii tietyissä tiloissa, ettei nukkuvia häiritä. Ryhmän kolme lasta oli livahtaneet leikkimään märkäeteiseen ja ehtineet täyttämään vedellä työntekijän ulkokengät (eteisessä on kaksi vesipistettä, joista toinen wc:ssä). Lapset leikkivät eteisauloissa niin, että aikuinen on esimerkiksi viereisessä tilassa tekemässä toisten lasten kanssa muita asioita, mutta ovet on auki. Ryhmän toinen työntekijä huomasi lasten poissaolon ja lähti heitä etsimään. Lapset olivat vetäneet sadevaatteita naulakosta alas ja yhdessä työntekijän kanssa korjasivat jälkensä. Työntekijä, jonka kengät vaurioituvat, huomasi iltapäivällä ulos lähtiessään, että ne olivat menneet käyttökelvottomiksi. Valvonta on toteutunut normaalilla tavalla. Sosiaalitilat ovat talon toisessa päässä ja kellarikerroksessa kahden oven ja käytävän takana. Käytännön syistä työntekijät pitävät kenkiä ja vaatteitaan märkäeteisissä tai eteisaulan naulakossa ja henkilökunnan sisääntulon eteisessä, jossa on myös eskareiden kengät. Kyseinen ryhmä on kaikista kauimpana sosiaalitiloista. Jokaisella on, niin halutessaan, mahdollisuus viedä vaatteet kellariin sosiaalitiloihin.
Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Helsingin kaupunki on vastuussa vahingosta vahingonkorvauslain nojalla isännänvastuun perusteella sellaisesta vahingosta, jonka Helsingin kaupungin työntekijä tai viranhaltija on tuottamuksellaan aiheuttanut. Lähtökohtaisesti työntekijä vastaa työssä omaisuudestaan. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun esine on käytetty.
Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Mikäli kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko kuitenkin poikkeuksellisesti harkinnan mukaan kohtuussyistä korvata kokonaan tai osittain. Huomioiden vahinkotilanteen syntymisen olosuhteet kohtuulliseksi katsotaan, että hakijalle korvataan 51 euroa kenkien vahingoittumisesta.
Detta beslut publicerades 19.01.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036