Toimivallan siirtäminen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla eri viranhaltijoille vahingonkorvauksen myöntämisessä

HEL 2022-015069
Ärendet har nyare handläggningar
§ 36

Vahingonkorvauksen myöntämistä koskeva päätösvalta sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla

Social-, hälsovårds- och räddningsnämndens sektorchef

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päättää, että kaupungin ollessa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai katsottaessa vahingon korvaaminen kohtuulliseksi

- terveys- ja päihdepalvelujen suun terveydenhuollon johtajahammaslääkäri päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä oman palvelunsa työntekijöiden tai viranhaltijoiden osalta, kun kyse on enintään 400 euron suuruinen potilaisiin tai ulkopuolisiin kohdistuva vahinko.

- sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoitopäällikkö päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä yksikkönsä työntekijöiden tai viranhaltijoiden osalta, kun kyseessä on enintään 400 euron suuruinen asiakkaisiin tai ulkopuolisiin kohdistuva vahinko tai enintään 600 euron suuruinen kaupungin omaisuuteen kohdistuva vahinko ja

- pelastustoimen pelastuskomentaja päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä pelastustoimen työntekijöiden tai viranhaltijoiden osalta, kun kyseessä on asiakkaisiin, ulkopuolisiin tai kaupungin omaisuuteen kohdistuva vahinko.

Samalla toimialajohtaja päättää, että hallintopalvelujen päätöksenteon tuen päällikkö päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä siltä osin kuin päätösvaltaa ei ole määrätty sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoitopäällikölle, terveys- ja päihdepalvelujen johtajahammaslääkärille tai pelastuskomentajalle.

Edelleen toimialajohtaja päättää, että taloudellisesti tai muutoin merkittävissä asioissa vahingonkorvauksen myöntämisestä päättää kuitenkin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja.

Lisäksi toimialajohtaja päättää kumota vahingonkorvauksen myöntämistä koskevaa päätösvaltaa sosiaali- ja terveystoimialalla koskevan päätöksensä 23.8.2019 § 121.

Päätöksen perustelut

Valtakunnallisen sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimen tehtävät järjestetään uuden mallin mukaisesti vuodesta 2023 alkaen. Helsinki vastaa edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä itse eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen. Pelastustoimi siirtyi kaupunkiympäristön toimialalta sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan yhdeksi palvelukokonaisuudeksi 1.1.2023 alkaen.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 16.3.2022 § 62 päätöksellään 1.1.2023 voimaan tulevan Helsingin kaupungin hallintosäännön, jonka mukaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala jakautuu neljään palvelukokonaisuuteen, jotka ovat perhe- ja sosiaalipalvelut, terveys- ja päihdepalvelut, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut sekä pelastustoimi, joka toiminnassaan käyttää nimeä pelastuslaitos. Lisäksi toimialalla on yksi yhteinen hallinto. Tällä päätöksellä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtaja siirtää vahingonkorvauksen myöntämistä koskeva päätösvaltaansa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoille siten, että toimivaltamääräykset koskevat koko toimialaa.

Terveys- ja päihdepalvelujen johtajahammaslääkärin, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoitopäällikön ja päätöksenteon tuen päällikön päätösvallan osalta 23.8.2019 § 121 tehtyä päätöstä ei muuteta sisällöllisesti.

Terveys- ja päihdepalvelujen suun terveydenhuollon johtajahammaslääkäri päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä oman palvelunsa työntekijöiden tai viranhaltijoiden osalta, kun kyse on enintään 400 euron suuruinen potilaisiin tai ulkopuolisiin kohdistuva vahinko.

Pienten ja oikeudellisesti selvien vahingonkorvausasioiden käsittely ja päätöksenteko on perusteltua pitää suun terveydenhuollossa toiminnassa lähellä potilasta, jonka saaman palvelun tai hoidon yhteydessä vahingot sattuvat.

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoitopäällikkö päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä yksikkönsä työntekijöiden tai viranhaltijoiden osalta, kun kyseessä on enintään 400 euron suuruinen asiakkaisiin tai ulkopuolisiin kohdistuva vahinko tai enintään 600 euron suuruinen kaupungin omaisuuteen kohdistuva vahinko.

Kotihoidossa tapahtuu paljon työntekijöiden aiheuttamia pienehköjä vahinkoja, joissa korvausvastuu on selvä ja riidaton. Kotihoidossa tapahtuvalla käsittelyllä voidaan korvausvastuultaan selvissä ja riidattomissa tapauksissa lyhentää käsittelyaikaa, säästää toimialan kustannuksia sekä nopeuttaa asiakkaan korvauksen saamista.

Mikäli toimialan korvausvelvollisuus on tulkinnanvarainen, johtajahammaslääkäri tai kotihoitopäällikkö siirtää asian valmisteltavaksi juridisen tuen alayksikköön.

Päätöksellä toimialajohtaja määrää pelastustoimen pelastuskomentajan päättämään vahingonkorvauksen myöntämisestä pelastustoimen työntekijöiden osalta, kun kyseessä on asiakkaisiin, ulkopuolisiin tai kaupungin omaisuuteen kohdistuva vahinko.

Pelastuskomentajalla on pelastustoimen johtavana viranhaltijana parhaimmat mahdollisuudet arvioida operatiiviseen pelastustoimintaan ja julkisen vallan käyttöön liittyvää vahingonkorvausvelvollisuutta ja samalla linjata pelastustoimeen liittyvien vahinkojen korvauskäytäntöä.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan hallintopalvelujen päätöksenteon tuen päällikkö päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä siltä osin kuin päätösvaltaa ei ole määrätty terveys- ja päihdepalvelujen johtajahammaslääkärille, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoitopäällikölle tai pelastuskomentajalle.

Päätöksenteon tuen yksikön päällikön työtehtävät ovat lähellä yksikössä vahingonkorvauspäätöksiä valmistelevaa henkilöstöä, ja antaa hänelle hyvän mahdollisuuden olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa henkilöstön kanssa valmistelun linjaamiseksi vahingonkorvausta vaativien asiakkaiden ja potilaiden yhdenvertaisen kohtelun turvaamiseksi. Valtaosa toimialalle osoitetuista vahingonkorvausvaatimuksista on palvelutoiminnassa tapahtuneisiin vahinkoihin tai tapahtumiin liittyviä ja yksittäiset vaatimukset taloudelliselta merkitykseltään pieniä. Taloudellisesti tai muutoin merkittävissä asioissa (esimerkiksi sopimusperustaisissa tai laajempaa asiakasjoukkoa koskevissa vahingonkorvausvaatimuksissa) toimialajohtaja päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä kuitenkin itse.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet, joiden mukaan viranhaltija päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi.

Detta beslut publicerades 27.01.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Sari Tanner-Suonpää, lakimies, puhelin: 09 310 51946

sari.tanner-suonpaa@hel.fi

Beslutsfattare

Juha Jolkkonen
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja