Hulevesiviemäriin liittymisestä vapauttaminen, Mainiementie 3a, Hepovuori KOY

HEL 2022-015279
Ärendet har nyare handläggningar
§ 8
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Päätös vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäriin liittämisestä Mainiementiellä

Teamchef

Päätös

Hakemus

Hakija

**********

Hakemuksen vireilletulo

Vesihuoltolain (119/2001) 17 c §:n mukainen vapauttamishakemus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 22.12.2022.

Liittämisvelvollisuus ja toimivaltainen viranomainen

Vesihuoltolain 17 b §:n mukaan kunnan päättämällä vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäröinnin alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen hulevesiviemäriin. Lain 17 c §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi myöntää hakemuksesta kiinteistölle vapautuksen 17 b §:ssä tarkoitetusta liittymisvelvollisuudesta vesihuoltolaissa säädetyin perustein. Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimii kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt toimivallan vesihuoltolain 17 c §:n mukaisten päätösten antamisesta edelleen ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön vesitiimin tiimipäällikölle (jäljempänä tiimipäällikkö).

Kiinteistön hulevedet

Kiinteistön hulevedet johdetaan naapurikiinteistön kautta mereen. Kiinteistöjen välillä on tästä sopimus. Kiinteistö on kalliorinteessä, joka viettää kohti merta, samoin kuin alarinteessä sijaitseva naapurikiinteistö, jonka kautta vedet johdetaan mereen. Hulevedet kerätään piha-alueelta ja viherkatolta. Kiinteistölle toteutettavat viherkattorakenteet viivyttävät osaltaan rakennuksen katon hulevesiä. Hulevesiä ei johdu katualueelle eikä naapurikiinteistölle.

Hakijan perustelut vapauttamiselle

Kiinteistön liittäminen hulevesiviemäriin muodostuisi hakijalle kohtuuttomaksi hulevesien viemäröintiin liittyvän erityisen syyn vuoksi. Vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäri kulkee kadulla kiinteistöön nähden ylärinteessä, minkä vuoksi kiinteistön hulevedet pitäisi pumpata hulevesiviemäriin. Ratkaisu vaatisi myös kallion louhintaa. Alueella on voimassa asemakaava, jonka asemakaavamääräyksissä kiinteistön korttelialueella on rakennukset, pihat jne. sovitettava tontin ja sen ympäristön maastoon louhintaa ja täyttöjä välttäen. Vesihuoltolaitoksen hulevesiviemärin purkupaikka on viereisellä puistoalueella aivan kiinteistön hulevesien suunnitellun purkupaikan lähellä, joten hulevedet johdettaisiin hulevesiviemäristäkin mereen. Hulevesien johtaminen kiinteistöltä suoraan mereen vähentää kallion louhinnan tarvetta ja kustannuksia. Kiinteistön hulevesistä ei aiheudu haittaa naapurikiinteistöille.

Hakemuksen käsittely

Kuuleminen

Hakemuksen johdosta on kuultu vesihuoltolaitosta eli Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymää (HSY). HSY toteaa lausunnossaan, että alueelle on rakennettu hulevesiverkosto palvelemaan katujen ja kiinteistöjen kuivatusta. Tarkoituksenmukaista on, että hulevesien poisjohtaminen hoidetaan kokonaisuuden kannalta kestävällä tavalla myös alueen kiinteistöjen osalta. Hulevedet eivät saa päätyä jätevesiviemäriin.

HSY:n lausuntoa ei toimitettu hakijalle vastineelle, koska se oli ilmeisen tarpeetonta.

Päätös

Tiimipäällikkö päättää vapauttaa hakijan kiinteistön velvollisuudesta liittyä vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäriin.

Päätöksen perustelut

Vesihuoltolain 17 c §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi myöntää hakemuksesta kiinteistölle toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen 17 b §:ssä tarkoitetusta liittämisvelvollisuudesta hulevesiviemäriin. Ennen vapautuksen myöntämistä vesihuoltolaitokselle ja kiinteistön omistajalle tai haltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluiksi.

Vapautus liittämisvelvollisuudesta hulevesiviemäriin on myönnettävä, jos:

1) liittäminen hulevesiviemäriin muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon kiinteistön hulevesien hallinnasta aiheutuneet kustannukset, liittämisestä aiheutuvat kustannukset, vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäröinnin vähäinen tarve tai muu vastaava erityinen syy;

2) vapauttaminen ei vaaranna huleveden viemäröinnin taloudellista ja asianmukaista hoitamista 17 a §:ssä tarkoitetulla vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäröinnin alueella; ja

3) liittämisestä vapautettavan kiinteistön hulevesi voidaan poistaa muutoin asianmukaisesti.

Hakijan antamien selvitysten ja muiden asiaan liittyvien tietojen perusteella kiinteistön liittäminen vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäriin muodostuisi kiinteistön omistajalle kohtuuttomaksi, kun huomioidaan hulevesien viemäröintiin liittyvä erityinen syy. Vapautuksen myöntäminen ei myöskään vaaranna huleveden viemäröinnin taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäröinnin alueella. Liittämisestä vapautettavan kiinteistön hulevesi voidaan poistaa muutoin asianmukaisesti. Näin ollen vesihuoltolain mukaiset vapauttamisen edellytykset täyttyvät ja vapautus hulevesiviemäriin liittämisestä on myönnettävä.

Voimassaoloaika

Hulevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta vapauttaminen on voimassa toistaiseksi. Päätöksen voimassaoloa voidaan kuitenkin tarkastella uudelleen, mikäli hulevesien johtamisen olosuhteet tai sen aiheuttamat haitat ympäristölle tai naapurustolle muuttuvat siten, etteivät vesihuoltolain 17 c §:n mukaiset edellytykset liittämisestä vapauttamiselle enää täyty.

Sovelletut säännökset

Vesihuoltolaki (119/2001) 17 a, 17 b, 17 c, 32 ja 33 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Hakemus, hakemuksen liite, hakemuksen täydennys ja HSY:n lausunto.

Detta beslut publicerades 15.02.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka etua tai oikeutta asia saattaa koskea (asianosainen)
  • kunta
  • valvontaviranomainen
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse ilman saantitodistusta, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta(valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut.
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja
mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Annina Rokka, vs. ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 38634

annina.rokka@hel.fi

Beslutsfattare

Jari-Pekka Pääkkönen
tiimipäällikkö