Toimivallan siirtäminen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla psykiatrinen sairaalatoiminta, mielenterveyslaki, 11 § ja 13 §

HEL 2023-000024
Ärendet har nyare handläggningar
§ 2

Eräistä psykiatrisista sairaalatoimintaa koskevista toimivaltuuksista ja tehtävistä päättäminen

Social-, hälsovårds- och räddningsnämndens sektorchef

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päätti määrätä, että toimialan psykiatria- ja päihdepalvelujen psykoosipalvelujen päällikkö toimii mielenterveyslain (1116/1990) 11 §:n tarkoittamana sairaalan psykiatrisesta hoidosta vastaavana lääkärinä. Psykoosipalvelujen päällikön ollessa estynyt tai esteellinen psykiatria ja päihdepalvelujen ylilääkärit ja apulaisylilääkärit tai muut hänen tehtävään määräämänsä lääkärit päättävät potilaan sairaalahoidon aloittamisesta ja hoidon lopettamisesta psykiatrian sairaansijoilla, mielenterveyslain 13 §:n mukaisesti potilaan ottamisesta tarkkailuun sekä mielenterveyslain 11 §:n mukaisesta potilaan määräämisestä hoitoon tahdostaan riippumatta.

Päivystysaikana sairaalahoidon aloittamisesta ja lopettamisesta sekä mielenterveyslain 11 §:n mukaisesta potilaan määräämisestä hoitoon tahdostaan riippumatta ja mielenterveyslain 13 §:n mukaisesta potilaan ottamisesta tarkkailuun päättävät sairaalapäivystyksestä vastaavat lääkärit.

Päätös korvaa sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikön päätöksen 3.1.2013 § 9.

Päätöksen perustelut

Mielenterveyslain 11 §:n mukaan päätöksen tarkkailuun otetun määräämisestä hoitoon hänen tahdostaan riippumatta tekee sairaalan psykiatrisesta hoidosta vastaava ylilääkäri tai, jos hän on esteellinen tai estynyt, muu tehtävään määrätty ensisijaisesti psykiatrian erikoislääkäri. Mielenterveyslain 13 §:n mukaan päätöksen potilaan määräämisestä hoitoon hänen tahdostaan riippumatta tekee 11 §:ssä tarkoitettu lääkäri tarkkailulausunnon perusteella viimeistään neljäntenä päivänä siitä, kun potilas on ilmoittanut haluavansa poistua sairaalasta. Tällä päätöksellä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja määrää mielenterveyslain 11 §:n tarkoittamasta sairaalan psykiatrisesta hoidosta vastaavasta lääkäristä ja lääkäreistä, joilla on oikeus toimia vastaavassa tehtävässä vastaavan lääkärin ollessa estynyt tai esteellinen. Lisäksi toimialajohtaja määrää lääkäreistä, joilla on oikeus päättää päivystysaikana sairaalahoidon aloittamisesta ja lopettamisesta sekä mielenterveyslain 11 §:n mukaisesta potilaan määräämisestä hoitoon tahdostaan riippumatta ja mielenterveyslain 13 §:n mukaisesta potilaan ottamisesta tarkkailuun.

Hallintosäännön 5 luvun 9 §:n mukaan toimialajohtaja johtaa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimintaa ja hallintoa. Toimialajohtajalla on tällä perusteella oikeus määrätä edellä mainituista psykiatrisista sairaalatoimintaa koskevista toimivaltuuksista ja tehtävistä.

Detta beslut publicerades 05.01.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Soili Korhonen, johtava hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 28743

soili.korhonen@hel.fi

Beslutsfattare

Juha Jolkkonen
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja