Luovuttavien tilojen lyhytaikainen vuokraus kulttuuri- ja vapaa ajan toimijoille; tilojen omakustannushinnoittelu ja sen perusteet
Luovuttavien tilojen lyhytaikainen vuokraus kulttuuri- ja vapaa ajan toimijoille; tilojen omakustannushinnoittelu ja sen perusteet
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto hyväksyi tilojen lyhytaikaista vuokrausta ja hinnoittelua koskevan suunnitelman, jonka perusteella tilat vuokrataan kilpailutetulle palveluntuottajalle eli operaattorille tilakohtaisella sopimuksella määräajaksi maanvuokraus-, hoito- ja ylläpitokustannuksia vastaan, joka joulukuun 2022 kustannustasolla on 6 euroa/brm². Operaattori vuokraa edelleen tiloja kulttuuri- ja vapaa ajan toimijoille lisäten kilpailutetun yrityskohtaisen liiketoimintasuunnitelman mukaisen korvauksen eli katteen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Strategiset linjaukset
Kaupunginhallitus on päättänyt 22.6.2020 § 400 Helsingin kaupungin toimitilastrategian. Päätöksen yhtenä osana todetaan, että kaupunki harjoittaa aktiivista omistajapolitiikkaa luopumalla niistä tiloista, joita ei tarvita omassa palvelutuotannossa ja joiden omistamiseen ei liity muita strategisia syitä tai pitkän tähtäimen palvelutilatarpeita. Myös kaupunginvaltuuston 13.10.2021 § 293 hyväksymässä Helsingin kaupunkistrategiassa viitataan kaupunginhallituksen tekemään toimitilastrategiaan. Kaupunkistrategiassa todetaan linjauksen jatkuvan eli kiinteistöistä, jotka eivät ole kaupungin käytössä, luovutaan. Luopumisprosessin (myyntiprosessi; kilpailutus, kiinteistökehitys, kaavamuutos) yhteydessä syntyy kiinteistökohtaisia aikaikkunoita, jotka mahdollistavat tilojen lyhytaikaisen vuokraustoiminnan siihen saakka, kunnes tiloista luovutaan kokonaan. Kaupunki on myös linjannut kaupunkistrategian 2021-2025 toimeenpano-ohjelmista, joista ”viihtyisä kaupunki” -toimenpidekokonaisuuteen kuuluu tyhjien tilojen väliaikaiskäytön edistäminen.
Vuokrauksen hinnoittelu toteutetaan siten, että tilat vuokrataan kilpailutetulle toimijalle nettohintaisena kiinteistön maanvuokra- ja ylläpitokustannuksia vastaan.
Tilojen vuokraus edellyttää, että tilat ovat terveellisiä ja turvallisia käyttää ja että niiden vuokraus on mahdollista käyttötarkoitus huomioiden ja ilman ylläpitokustannusten merkittävää nousua, sekä kiinteistön arvonalentumista.
Lyhytaikainen vuokrausprosessi ja hinnoittelu
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan Tilat-palvelu ostaa edelleenvuokrauspalvelua omasta käytöstä poistuville toimitiloille. Edelleen vuokrattaviksi tulevat toimitilat ovat pitkäaikaisesta käytöstä vapautuvia, esimerkiksi sosiaali-, opetus- ja liikuntatoimen käytössä olleita tiloja, joita voidaan jatkossa lyhytaikaisesti hyödyntää ja käyttää lyhytaikaisesti kulttuuritoimintaan. Pidemmällä aikavälillä Tilat-palvelu tulee kuitenkin luopumaan kyseisistä tiloista. Näin ollen kyse ei ole pitkäaikaisesta vuokrauksesta.
Tilat vuokrataan kilpailutetun hankinnan perusteella toimitilojen edelleenvuokrauspalvelua tuottavalle operaattorille. Operaattori saa Tilat-palvelun yritystilat-yksiköltä tiedot tiloista, jotka tulevat vuokrattavaksi, sekä tiedon ajanjaksosta, jolloin tiloja voidaan edelleen vuokrata ja käyttää. Operaattori maksaa kaupungille vuokraa perusneliöhinnan mukaisesti ja tilakohtaisesti kuukausittain. Rakennukset vuokrataan tilakokonaisuuksina. Lähtökohtaisesti vuokralle ei tarjota erillisiä tiloja tai osia kokonaisuudesta.
Operaattori vastaa tiloissa tapahtuvan toiminnan käyttötarkoituksenmukaisuudesta ja tarvittavien lupien hankinnasta. Operaattori on velvollinen vuokraamaan tilat edelleen ennakkoon sovitulla perusneliöhinnalla lisättynä operaattorin katteella ja mahdollisilla järjestelykustannuksilla. Ennakkoon laskettu keskimääräinen perusneliöhinta perustuu toimitilojen maanvuokra- ja ylläpitokustannukseen. Perusneliöhinta kattaa kaupungille aiheutuvat keskimääräiset ylläpitokulut. Kaupunki ei saa näistä tiloista liiketaloudellista tuottoa. Perusneliöhinta on laskettu Tilat-palvelun Omaisuudenhallintayksikössä ja määritelty puitesopimuskaudelle. Perusneliöhinnaksi esitetään tulevalle kaudelle 6 euroa/brm². Vuokrahinnan määritys sidotaan elinkustannusindeksiin siten, että hinnantarkistus tehdään vuosittain, mutta ensimmäisen kerran kiinteän määräajan jälkeen, joka on kaksi vuotta puitesopimuksen voimaantulosta.
Kustannustarkastelua sijainnin, käyttötarkoituksen ja rakennustyypin perusteella ei nähty tarkoituksenmukaiseksi toteuttaa, koska edellä mainitut seikat eivät ole suoraan verrannollisia keskenään.
Aikataulu
Lyhytaikaisen vuokraustoiminnan operaattoripalvelun on tarkoitus alkaa hankintaprosessin, kilpailutuksen jälkeen mahdollisimman pian vuonna 2023.
Detta beslut publicerades 16.01.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Antti Halm, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 42150
Maarit Kontio, vs. tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 21522