Avustuksen myöntämisperusteet, järjestöavustukset, toimintalinjat vuodelle 2023, nuorisojaosto

HEL 2023-000423
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 4 §

Nuorisojaoston myöntämien avustusten toimintalinjaukset vuodelle 2023

Ungdomssektionen

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto varasi vuoden 2023 avustusmäärärahasta aiemmista linjauksistaan poiketen 2 851 000 euroa palkkaus- ja toiminta-avustuksiin sekä projektiavustuksiin ja tarvittaessa marraskuun loma-aikojen leiriavustuksiin. Nuorisojaosto määrittelee toukokuussa palkkaus- ja toiminta-avustuksien avustusmäärärahan suuruuden ja varaa nyt tammikuussa loma-aikojen leiriavustuksiin 660 000 euroa.

Vuokra-avustusta myönnetään korkeintaan 450 euroa kuukaudessa.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Tuulia Saves, Liisa Remes ja Virpi Talasmäki.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan talousarviossa on osoitettu nuorisojaoston avustusmäärärahoihin 2 751 000 euroa vuodelle 2023 (2022: 2 735 000 euroa). Määrärahaa ei talousarviossa ole jaettu erikseen eri avustuslajeihin, vaan jako on nuorisojaoston harkinnassa. Määrärahojen jakaminen ja katsaus edellisen ja tulevan vuoden avustuksiin on yleensä käsitelty nuorisojaoston tammikuun kokouksessa.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 19.1.2022 koronatoipumismäärärahasta toimialoille. Päätöksen mukaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle osoitettavasta 8 miljoonan euron määrärahasta kohdennetaan yhteensä 2 000 000 euroa jaettavaksi vuosina 2022 ja 2023 käytettäväksi vuosittain kulttuurin, liikunnan ja nuorison avustuksiin, josta 100 000 euroa osoitettiin nuorison avustuksiin vuodelle 2022 ja 100 000 euroa vuodelle 2023 eli avustuksiin on yhteensä 2 851 000 euroa.

Kaupunginvaltuuston päättämän koronatoipumisrahan (vuodelle 2023: 100 000 euroa) lisäksi avustukset nousevat 16 000 euroa, mikä perustuu Helsingin väestönkasvuun (tasokorotus 0,6 %). Korotukset siirretään leiriavustuksiin, toiminta-avustuksiin ja palkkausavustuksiin.

Nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaoston avustuksia on neljää eri lajia: toiminta-, palkkaus-, loma-aikojen leiri- ja projektiavustukset. Näistä projektiavustukset pitävät sisällään myös talokerho- ja starttiavustukset. Nuorisojaoston avustusmäärärahoilla tuetaan helsinkiläisten nuoriso- ja varhaisnuorisoyhdistysten vuosittaista toimintaa, nuorten toimintaryhmien toimintaa ja helsinkiläisten yhdistysten loma-aikojen leiritoimintaa lapsille ja nuorille. Avustuksia valmistellaan nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön ja kaupungin yleisohjeeseen perustuen.

Avustusohjesäännön mukaan palkkausavustuksia hakeville järjestöille tehdään toiminnan arviointi kolmen vuoden välein ja samalla aikajänteellä nuorisojaosto tekee linjauksen palkkausavustuksista sekä päättää avustukseen oikeuttavat järjestöt arvioinnin ja muiden avustuskriteerien pohjalta. Edellinen arviointikierros oli vuonna 2020 jolloin linjattiin palkkausavustukset kausille 2020–2022, joten kuluvana vuonna on uuden arviointikierroksen aika. Tällä hetkellä on vielä varhaista arvioida, miten avustusmäärärahat jakautuisivat palkkaus- ja toiminta-avustuksiin, joita haetaan viimeistään 28.2.2023. Palkkausavustusten arviointikierros saattaa tuottaa uusia järjestöjä esitettäväksi avustuksen saajiksi ja sitä on vaikea ennakoida ennen arviointien valmistumista.

Avustusmäärärahoja linjataan aiempiin vuosiin nähden eri tavalla viime vuosien poikkeuksellisten olosuhteinen takia. Näin saadaan väljyyttä sekä projekti- että loma-aikojen leiriavustuksiin, joiden kohdalla sekä pandemia että Venäjän hyökkäyssota ovat erityisesti johtaneet uudenlaisten hankkeiden, toimintamuotojen sekä kohderyhmien, joiden tukemisen nuorisojaosto haluaa mahdollistaa.

Avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto linjaa vuosittain myös vuokra-avustuksen. Toiminta-avustuksen yhteydessä haettavan vuokra-avustuksen maksimimäärä on 450 euroa. Siihen ei ole tarvetta tehdä tarkennuksia vuodelle 2023.

Tammikuussa jaettavaa loma-aikojen leiriavustussummaa nostetaan 30 000 eurolla ollen nyt 660 000 euroa. Korotus johtuu siitä, että loma-aikojen leiriavustuksen piiriin on noussut useita uusia yhdistyksiä ja vuodelle 2023 suunniteltujen päiväleirivuorokausien määrä on noussut huomattavasti. Määrärahaa korottamalla leirieuro ei pienene kohtuuttomasti. Mikäli avustuksen piiriin tulee jatkossakin lisää toimijoita, tulee leiritoiminnan varmistamiseksi kasvattaa avustusmäärärahoja.

Projektiavustusten määräraha on kokonaisuudessaan ollut toistaiseksi riittävä, sillä avustettujen nuorten ryhmien määrää ei ole päästy kasvattamaan. Yhdistysten jättämien projektiavustushakemusten puolella on kuitenkin jo näkynyt ukrainalaisten pakolaisten tilanne Helsingissä. Ukrainalaisille lapsille ja nuorille on järjestetty erilaisia hankkeita, kerhotoimintaa sekä leiritoimintaa. Nuorisojaosto päättää määrärahojen tarkemmasta jakamisesta tarkoituksenmukaisesti vuoden 2023 aikana.

Nuorisopalveluissa avustettavien yhteisöjen avustuksen käytön valvontaa ja seurantaa tehdään kolmen prosessin kautta: 1) Edellisen vuoden avustusten käytönselvitys ja projektiavustusselvitys, 2) avustusta saavien yhteisöjen tilinpidontarkistukset ja 3) keskeisten toimijoiden toiminnan arviointi kolmen vuoden välein. Nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaan edellisen avustuksen käyttö tulee selvittää aina uuden avustuksen haun yhteydessä. Tämä tarkoittaa sitä, että yksikään avusta hakeva toimija ei voi saada uutta avustusta, ellei edellisen vuoden avustus ole selvitetty hyväksyttävästi. Valvonnalla on tarkoituksena varmistaa, että avustusta käytetään avustuspäätöksen mukaisesti ja siihen käyttötarkoitukseen, johon se on myönnetty. Jo useana vuonna on avustuksen saajille tehty ulkopuolisen suorittama tilinpidontarkastus. Tällä hetkellä on käynnissä toimialan kumppanuusyksiköiden yhteinen tilinpidontarkastus vuoden 2021 tilikaudelta ja sen tarkastusraportti toimenpiteinen tuodaan jaostoon tiedoksi sen valmistuttua.

Katsaus vuoteen 2022

Vuonna 2022 myönnettiin nuorisojaoston avustuksia toiminta-avustuksina 139 yhdistykselle 1 312 880 euroa (2021: 144 yhdistykselle 1 172 300 euroa) ja palkkausavustuksina 802 120 euroa 21 yhdistykselle (2021: 19 yhdistykselle 732 700 euroa).

Loma-aikojen leiriavustuksina jaettiin 34 yhdistykselle 630 000 euroa (2021: 38 yhdistykselle 630 000 euroa).

Projektiavustuksina myönnettiin 78 560 euroa (2021: 87 890 euroa), joista starttiavustuksina viidelle yhdistykselle 13 300 euroa (2021: 10 600 euroa kolmelle yhdistykselle), talokerhoavustuksena kahdelle talokerholle 800 euroa (2021: 450 yhdelle talokerholle) ja varsinaisina projektiavustuksina 11 yhdistykselle 64 460 euroa. (2021: yhdeksälle yhdistykselle 26 840 euroa ja kahdelle koronalisä-avustusta 50 000 euroa).

Pandemian aiheuttamia rajoituksia purettiin keväästä 2022 alkaen. Pandemiavuosien aiheuttamaa lasten ja nuorten pahoinvointia, eristäytyneisyyttä, ahdistusta, masennusta ja harrastustoiminnan pudokkuutta ratkotaan vielä pitkään. Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sotavuosi lähialueella aiheuttaa lisää pahoinvointia sekä suuriakin taloudellisia vaikeuksia perheissä. Yhdistykset pystyvät näiden ongelmien helpottamiseksi ja ratkaisemiseksi tarjoamaan moninaista harrastus-, retki-, kerho- ja leiritoimintaa sekä mahdollistamaan nuorille ja nuorille aikuisille kesätyöpaikkoja. Tämä heijastuu suoraan myös avustustarpeisiin, sillä yhdistykset pyrkivät järjestämään toimintaansa siten, että osallistuminen olisi mahdollista myös niille, joita tilanne eniten kurittaa niin henkisten kuin taloudellistenkin seikkojen vuoksi.

Nuorisojaosto otti yhä päätöksissään huomioon pandemian aiheuttamat vaikeudet. Toiminta- ja palkkausavustusta myönnettäessä yhdistysten hyväksyttävien menojen kohdalla tarkasteltiin tarvittaessa vuoden 2019 ja 2020 tilinpäätöstä. Vuodelle 2021 myönnettyjen avustusten käyttöaikaa siirrettiin tarvittaessa vuodelle 2022. Näin toimittiin myös projektiavustusten kohdalla. Loma-aikojen leiriavustuksien puolella päädyttiin siihen, ettei suunnitelmien mukaisia leirivuorokausiin perustuvia ennakkoavustuksia peritty takaisin, vaikka leirit olisivat peruuntuneet, lyhentyneet tai osallistujamäärä oli laskenut alle minimin. Näin tehtiin, mikäli perumisen tai poikkeuksen syynä oli koronasta toipumiseen ja elpymiseen vaikuttavat seikat sekä Venäjän hyökkäyssodasta ja ukrainaisten pakolaislasten ja -nuorten tilanne.

Pandemiasta toipuminen ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset vuodelle 2023

Pandemian aiheuttamia rajoituksia ei tällä hetkellä enää ole, mutta niiden aiheuttamia lasten ja nuorten ongelmia puretaan ja korjataan vielä pitkään. Lisäksi yhdistyksien toimintaan heijastuu suoraan myös lähialueella käytävä sota ja ukrainalaisten pakolaisten tilanne.

Avustusvalmisteluissa tullaan huomioimaan uudenlaiset haasteet ja toimintaympäristö. Kaikille myönnetyille avustuksille myönnetään tarvittaessa jatkoaikaa ja/tai avustuksen käyttöoikeuksia siirretään seuraavalle kalenterivuodelle. Avustuksia voidaan myös nuorisojaoston päätöksellä myöntää kahdelle kalenterivuodelle sijoittuvaksi. Nuorisojaosto voi myös tarvittaessa tehdä poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa avustusohjesäännöstä poikkeavia päätöksiä, esimerkiksi loma-aikojen leiriavustuksen myöntämistä valtakunnalliselle yhdistykselle, joka on ukrainalaisen kulttuurin ja kielen asiantuntija ja järjestää useita leirejä Helsingissä vastaanottokodeissa ja/tai helsinkiläisinä asukkaina oleville ukrainalaisille lapsille ja nuorille.

Muutoin loma-aikojen leiriavustuksen kohdalla palataan noudattamaan loma-aikojen leiriavustuskriteereitä koronaa edeltävän ajan mukaisesti. Ennakkoon maksettuja loma-aikojen leiriavustuksia voidaan siis periä takaisin, mikäli suunnitelmat eivät toteudu kriteerien mukaisesti.  

Toimivalta ja muut avustuksiin liittyvät päätökset

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan 14.12.2021, § 202 kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet. Avustustoiminta on yksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan merkittävimmistä tehtävistä, jota toteutetaan kolmessa palvelukokonaisuudessa. Kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia. Avustukset edistävät helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä. Avustuksin edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa, vahvistetaan helsinkiläisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurillisesti kestävää toimintaa.

Avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.3.2022, § 47)

Stäng

Detta beslut publicerades 01.02.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

nuorisoasiainjohtaja
Mikko Vatka

Mer information fås av

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 09 310 23056

tuulia.saves@hel.fi

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 89053

markku.toivonen@hel.fi

Liisa Remes, suunnittelija, puhelin: 09 310 26783

liisa.remes@hel.fi

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 09 310 89132

virpi.talasmaki@hel.fi