Asemakaavan muutos nro 12878, Munkkiniemi, Senaatti-kiinteistöt
Detaljplaneändring (nr 12878) för Fiskartorpsvägen 3 i Munksnäs
Beslut
Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för tomten 3 i kvarteret 30003 och gatu- och parkområden i 30 stadsdelen (Munksnäs, Gamla Munksnäs) enligt ritning nr 12878, daterad 10.9.2024, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Detaljplaneändringens centrala innehåll
Detaljplanen och detaljplaneändringen gäller tomten 3 på adressen Fiskartorpsvägen 3 i kvarteret 30003 och gatu- och parkområden intill i stadsdelen Gamla Munksnäs.
Detaljplaneändringen gör det möjligt att ansluta de delar av tomten och allmänna områden som ägs av finska staten och förvaltas av Senatfastigheter till det nuvarande kvartersområdet och tomten för statens gästhus. I detaljplaneändringen skyddas det nuvarande gästhuset, dess gårdsområde och Munksnäs luftvärnsbatteri som ligger på tomten.
Detaljplaneändringen utarbetades, eftersom staden strävar efter att förbättra användbarheten av statens gästhus och tydliggöra fastighetsuppdelningen. Avsikten är att de outbrutna områden som finska staten äger ansluts till tomten 30003/3, då en ny riktgivande tomt 30003/4 bildas. Staden sålde till staten de outbrutna områden som ansluts till tomten för statens gästhus år 2021.
I detaljplaneändringen bevaras tomtens användningsändamål och den nuvarande byggrätten (1550 m² vy). Tomtens exploateringstal är e=0,41.
Beslut som detaljplaneändringen bygger på
I Generalplan 2016 för Helsingfors tas området upp som ett bostadsdominerat område A3. Området utvecklas i huvudsak med tanke på boende, parker, rekreations- och idrottstjänster och närservice. Kvartersexploateringstalet är i huvudsak 0,4–1,2. Av grundad anledning kan den kvartersspecifika exploateringen också vara större. I genomsnitt 60 % eller mer av områdets areal utgör kvartersmark. Enligt Helsingfors underjordiska generalplan för 2021 (nr 12704) har området inga lokalreserveringar. Den aktuella detaljplaneändringen stämmer överens med dessa generalplaner.
Detaljplaneändringen bidrar till att staden kan uppnå målen i stadsstrategin genom att utveckla stadsstrukturen på ett hållbart sätt och främja den byggda miljöns skönhet och värnandet om kulturvärden med beaktande av områdets särdrag.
Områdets förutsättningar och nuläge
På detaljplaneområdet ligger statens gästhus i tre våningar som ritades av arkitekt Einari Teräsvirta och färdigställdes 1984. Byggnaden planerades för inkvartering av gästande statschefer på hög nivå och används fortfarande av staten. Statens gästhus har byggts som en del av Fiskartorpets hotell- och restaurangsmiljö. Byggnaden fungerar tillfälligt som tjänstebostad för republikens president. På tomtens gård ligger Munksnäs luftvärnsbatteri från andra världskriget. Ursprungligen planerades tomtens gårdsområden av landskapsarkitekt Leena Iisakkila. Gårdens ursprungliga plan kan fortfarande identifieras och dess särdrag har bevarats i sin ursprungliga form.
För området gäller flera detaljplaner från åren 1950–1981. Enligt detaljplanen är planområdet kvartersområde för affärsbyggnader. På kvartersområdet får det byggas byggnader som betjänar hotell- och restaurangsverksamhet. Tomtens byggrätt är 1 550 m² vy. På tomten har det betecknats en byggnadsyta och ett underjordiskt utrymme. Tomten 30003/3 gränsas av ett parkområde (VP) vid Fiskartorpsvägen. De outbrutna områden som ansluts till fastigheten har betecknats som parkområden i de gällande detaljplanerna. I detaljplaneområdet ingår dessutom en del av Fiskartorpsvägens gatuområde.
Kvartersområdena är privatägda. Det gatuområde som hör till planområdet och ett litet parkområde bredvid ägs av Helsingfors stad. Detaljplaneändringen har utarbetats på ansökan och innehållet har förhandlats fram med den sökande.
Kostnader för detaljplaneändringen
Det medför inga kostnader för staden att genomföra detaljplaneändringen.
Detaljplaneändringen medför ingen avsevärd nytta för markägarna och det finns därför inte behov att tillämpa förfarandet med markanvändningsavtal i enlighet med stadsstyrelsens beslut 26.4.2021 (§ 310).
Växelverkan under beredningen av detaljplaneändringen
Den bifogade rapporten om växelverkan innehåller sammandrag av de ställningstaganden från myndigheter och åsikter från intressenter som kommit in under beredningen av detaljplanen, samt bemötandena till påpekandena i dessa.
Myndighetssamarbete
Under beredningen av detaljplaneändringen har man samarbetat med olika aktörer inom stadsmiljösektorn och dessutom med följande myndigheter:
- samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), vattenförsörjning
- Museiverket
Museiverkets ställningstaganden om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet gällde utredningen av skyddsvärden av byggnaden, interiören och gårdsområdet på tomten för statens gästhus, omgärdandet av tomten, utredningen om byggnadshistoria samt Munksnäs luftvärnsbatteri från andra världskriget. HRM hade ingenting att yttra gällande detaljplaneändringens delaktighets- och utvärderingsplan.
Frågorna i ställningstagandena har beaktats i planläggningsarbetet så att i detaljplanen fastställs skyddsbestämmelser för byggnaden, gårdsområdet och fornminnet. Dessutom tillades en bildbilaga om fornminnena i detaljplanen. Under detaljplaneprocessen gjorde staden med Museiverket en synförrättning på objektet där det bedömdes vilka effekter byggnadens ombyggnad har för de stadsbildsmässiga och kulturhistoriska värden för den helhet som byggnaden och gården bildar. Skyddsbestämmelserna har förhandlats fram med Museiverket.
Bemötandena till ställningstagandena anges i rapporten om växelverkan.
Åsikter
Åsikten om programmet för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet handlade om att materialet i anslutning till byggnadens skydd inte ännu var tillgängligt. Dessutom konstateras i åsikten att de glaskonstruktioner och verksamhetstraditioner som är farliga för fåglar inte behöver skyddas. Åsikterna har beaktats i planläggningen så att skyddsprinciperna för byggnaden och gårdsområdet fastställs i detaljplanematerialet och beskrivs närmare i planbeskrivningen. Det kom in en skriftlig åsikt.
Bemötandena till åsikterna presenteras i rapporten om växelverkan.
Förslaget till detaljplan offentligt framlagt (MBL 65 §)
Detaljplaneförslaget hölls offentligt framlagt 22.5–19.6.2024, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggförordningen.
Det kom in en anmärkning mot detaljplaneförslaget. Anmärkningen gällde fågelsäkerheten av fönstren i byggnadens fasader.
Följande aktörer gav utlåtande:
- Museiverket
- Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen)
- HRM
Utlåtandena gällde skyddet av byggnaden, gården och det fornminne som ligger på planområdet samt vattenförsörjningen, flyttningar av ledningar samt beredskapen för att avskilja dagvatten och spillvatten i framtiden.
Åtgärder efter att detaljplaneförslaget varit offentligt framlagt
I rapporten om växelverkan anges anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om detaljplaneförslaget i sammandrag och bemötandena till påpekandena i dessa.
Med beaktande av målen med planen är det inte ändamålsenligt att ändra förslaget med anledning av påpekandena i samband med det offentliga framläggandet.
Det gjordes inga ändringar i detaljplanekartan eller bestämmelserna efter att förslaget hade varit offentligt framlagt. De övriga kompletteringarna till materialet anges i detaljplanebeskrivningens sista kapitel.
De ändringar som gjorts efter att förslaget varit offentligt framlagt har diskuterats med berörda parter. De vars intresse ändringarna gäller har blivit separat hörda per e-post.
Närmare motiveringar
Motiveringarna till detaljplaneändringen framgår mer i detalj av den bifogade detaljplanebeskrivningen.
Befogenheter
Stadsfullmäktige fattar beslut om godkännande av detaljplaneändringar.
Kaupunginhallitus 21.10.2024 § 627
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy 30. kaupunginosan (Munkkiniemi, Vanha Munkkiniemi) korttelin 30003 tontin 3 sekä katu- ja puistoalueiden asemakaavan muutoksen 10.9.2024 päivätyn piirustuksen nro 12878 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.
Esittelijä
Lisätiedot
Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154
Kaupunkiympäristölautakunta 10.09.2024 § 453
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle
- 10.9.2024 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12878 (liite nro 3) hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 30. kaupunginosan (Munkkiniemi, Vanha Munkkiniemi) korttelin 30003 tonttia 3 sekä katu- ja puistoalueita.
Lisäksi lautakunta päätti
- ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
- kehottaa asemakaavoituspalvelua laskuttamaan hakijoilta kaavan hyväksymisen jälkeen kaavan laatimis- ja käsittelykustannukset seuraavasti:
- Senaatti-kiinteistöt: 3000 euroa
Esittelijä
Lisätiedot
Heini Hiukka, arkkitehti, puhelin: 09 31024569
Sakari Mentu, arkkitehti, rakennussuojelu, puhelin: 09 310 37217
Oula Rahkonen, maisema-arkkitehti, puhelin: 09 310 27273
Eetu Saloranta, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 20498
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 22.03.2024 § 18
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12878 pohjakartan kaupunginosassa 30 Munkkiniemi. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:
Asemakaavan numero: 12878
Kaupunginosa: 30 Munkkiniemi
Kartoituksen työnumero: 35/2023
Pohjakartta valmistunut: 16.10.2023
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000
Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.
Lisätiedot
Kari Rajala, paikkatietosuunnittelija, puhelin: 09 310 31976
Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 31883
Detta beslut publicerades 14.11.2024
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av en kommunmedlem
- av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
- av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser
- av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid
Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.
En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Besvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet
Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens besöksadress är:
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Förvaltningsdomstolen är öppen måndag–fredag kl. 8.00-16.15.
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften ska uppges
- det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
- till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
- grunderna för yrkandena;
- vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.
I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.
Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.
Till besvärsskriften ska fogas
- det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
- utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 09 310 36154