Helsingin lukioiden jatkuvan haun periaatteet, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2023-001776
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 19 §

Jatkuva haku Helsingin kaupungin nuorten lukiokoulutukseen

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti suomenkielisen nuorten lukiokoulutuksen jatkuvasta hausta sekä siihen liittyvistä hakeutumisajoista ja -menettelyistä.

Helsingin kaupungin lukioiden jatkuva haku toteutetaan neljä kertaa vuodessa.

Haku
Syksy
Talvi
Kevät
Kesä
Hakuajankohta
Viikko 40
Viikko 50
Viikko 15
Viikot 24-31
Aloitusaika viiden periodin järjestelmässä olevissa lukioissa
 
 
3. periodi
 
 
4. periodi
 
 
1. periodi
 
 
1. periodi
Aloitusaika neljän periodin järjestelmässä olevissa lukioissa
 
 
2. periodi
 
 
3. periodi
 
 
1. periodi
 
 
1. periodi

Jos lukiossa on hakuajankohtana vapaita opiskelupaikkoja, ne laitetaan hakuun.

Jatkuva haku on auki viikon, lukuun ottamatta kesän jatkuvaa hakua, joka avataan yhteishaun tulosten julkistamisen jälkeen ja on auki lukuvuoden aloitusta edeltävälle viikolle.

Syksyn, talven ja kevään jatkuviin hakuihin laitetaan auki opiskelupaikkoja, jotka ovat vapautuneet lukuvuoden aikana. Kesän jatkuvaan hakuun laitetaan auki yhteishaussa täyttämättä jääneet opiskelupaikat.

Lukiolinjoilla, joissa käytetään pääsy- tai soveltuvuuskoetta, kokeet järjestetään keväisin. Koe voidaan järjestää myös syksyllä, talvella tai kesällä, jos koe on tarkoituksenmukaista järjestää.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Opiskelijavalinta

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää vuosittain aloituspaikkojen määrän kaupungin suomenkielisissä lukioissa. Opiskelijoita voidaan ottaa lukiokoulutukseen valtakunnallisen hakumenettelyn tai jatkuvan haun kautta. Jatkossakin valtakunnallinen hakumenettely on pääasiallinen tapa saada opiskelupaikka. Jatkuvaa hakua käytetään tilanteissa, joissa opiskelupaikkoja ei saada täytettyä yhteishaussa tai niitä vapautuu lukuvuoden aikana. Näiden opiskelupaikkojen täydentämiseen ei ole aiemmin ollut yhteistä toimintatapaa.

Opiskelijaksi ottamisessa on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita riippumatta hakutavasta (Lukiolaki 714/2018, 22 §). Nuorille tarkoitetussa lukiokoulutuksessa opiskelijaksi ottamisen perusteena käytetään hakijoiden aiempaa opintomenestystä ja hakutoiveita. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 26.1.1994 (§ 30), että lukioon otettavien oppilaiden lukuaineiden keskiaro on vähintään 7,00.

Näiden valintaperusteiden lisäksi lukiot voivat järjestää pääsy- tai soveltuvuuskokeen tai antaa mahdollisuuden lisänäyttöihin. Tämä koskee ennen kaikkea erityislukioita ja erityislinjoja. Jos lukio järjestää pääsy- tai soveltuvuuskokeen, täytyy hakijan osallistua kokeeseen voidakseen saada opiskelupaikan. Hakija voi saada opiskelupaikan vaikka hän ei antaisi lisänäyttöjä. (Asetus opiskelijaksi ottamisen perusteista lukiokoulutuksessa 838/2021 7-8 §)

Hakuajat ja -menettelyt

Jatkuvan haun mallia on suunniteltu yhdessä henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa. Neljä vuosittaista yhteistä hakuaikaa antavat hakijoille tarpeeksi monta tilaisuutta hakea lukioihin. Samalla neljä hakuaikaa pitää lukioiden työmäärän kohtuullisena. Yhteinen haku kaikkiin kaupungin suomen- ja ruotsinkielisiin lukioihin vähentää lukioissa tehtävää hakuun liittyvää työtä.

Jatkuvan haun päivämäärien valinnassa otettiin huomioon yhteishaun aikataulut sekä lukioiden erilaiset periodijärjestelmät (4 tai 5 periodia). Valitut viikot palvelevat lukioita periodijärjestelmästä riippumatta eivätkä mene päällekkäin yhteishaun kanssa.

Jatkuvan haun kohderyhmät ovat opiskelijat, jotka haluavat vaihtaa lukiosta toiseen, TUVA-opiskelijat ja hakijat muista oppilaitoksista. Lukio-opiskelija, joka muuttaa toisesta kunnasta Helsinkiin kesken lukuvuoden voi jatkaa lukio-opintojaan periodivaihdon avulla, kunnes seuraava jatkuva haku avautuu.

Syksyn ja talven jatkuva haku on tarkoitettu hakijoille, jotka haluavat aloittaa lukion kesken lukuvuoden. Kevään jatkuva haku on tarkoitettu hakijoille, jotka ovat suorittaneet lukion opintojaksoja vähintään yhden vuoden opintoja vastaavan määrän. Kesän jatkuva haku on tarkoitettu hakijoille, jotka eivät ole aiemmin opiskelleet lukiossa ja siihen ilmoitetaan yhteishausta ylijääneitä paikkoja.

Jos lukio järjestää pääsy- tai soveltuvuuskokeen, joko kaikkia opiskelupaikkoja tai vain tiettyä linjaa varten, tulee hakijan osallistua kokeeseen voidakseen saada opiskelupaikan. Koska valintakokeita järjestetään keväisin, on pääsääntöisesti opiskelijan mahdollista tulla valituksi näille linjoille vain kevään jatkuvassa haussa. Lukiot voivat kuitenkin tarvittaessa järjestää valintakokeita myös syksyn, talven ja kesän jatkuvien hakujen yhteydessä.

Osallistaminen

TUVA-opiskelijat ja –opettajat Stadin AO:sta ja Yrkesinstitut Prakticumista, lukio-opiskelijat Gymnasiet Lärkanista ja Medialukiosta, rehtorit ja opinto-ohjaajat kaupungin lukioista sekä Ohjaamon oppivelvollisuustiimi otettiin mukaan kertomaan mielipiteensä jatkuvan haun toteuttamisvaihtoehdoista. Suurin osa kannatti esityksen mukaista mallia.

Lapsivaikutusten arviointi

Jatkuva haku parantaa lukioon hakijoiden tilannetta nykyisestä. Yhtenäiset hakuajat helpottavat hakemista ja sen suunnittelua. Jatkuva haku asettaa kaikki hakijat tasavertaiseen asemaan.

Toimivalta

Koulutuksen järjestäjä päättää jatkuvasta hausta ja siihen liittyvistä hakuajoista ja -menettelyistä täytettäessä sellaisia opiskelupaikkoja, joita ei täytetä valtakunnallisin hakumenettelyin. (Lukiolaki 714/2018 19.3 §).

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, oppilaaksi- ja opiskelijaksioton perusteista.

Stäng

Detta beslut publicerades 26.05.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Harri Korhonen

Mer information fås av

Antti Värtö, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 88047

antti.varto@hel.fi

Nina Malaska, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 24588

nina.malaska@hel.fi