Toivomusponsi, nuorten päihdehoitoon erikoistuneiden sijaishuoltoyksiköiden määrän lisäys sekä päihdehoito-osaamisen vahvistaminen

HEL 2023-002494
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 655 §

Valtuutettu Nora Grotenfeltin toivomusponsi nuorten päihdehoitoon erikoistuneiden sijaishuoltoyksiköiden määrän lisäämisestä sekä päihdehoito-osaamisen vahvistamisesta

Helsingfors stadsstyrelse

Päätös

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi kaupunginvaltuuston 15.2.2023 hyväksymän toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Käsitellessään 15.2.2023 päihdepalveluja koskevaa aloitetta, kaupunginvaltuusto hyväksyi valtuutettu Nora Grotenfeltin ehdottaman toivomusponnen: "Kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuutta lisätä nuorten päihdehoitoon erikoistuneiden sijaishuoltoyksiköiden määrää sekä vahvistaa sijaishuoltoyksiköiden henkilöstön päihdehoito-osaamista, sekä raportoida asiasta sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnalle."

Toivomusponnen johdosta on saatu sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto. Lausunnossa todetaan, että Helsinki pyrkii avaamaan toisen päihdekuntoutusosaston Outamon lastenkotiin vuosien 2023–2024 vaihteessa. Lisäksi kaupungilla on puitesopimus lastensuojelun ostopalveluista, mikäli sijaishuoltopaikkoja ei omasta toiminnasta kyetä osoittamaan. Laitospaikkoja voidaan myös hankkia suorahankintana Valtion koulukodeilta tai muilta palveluntuottajilta, jos puitesopimuskumppaneilta ei löydy lapselle tarpeisiin soveltuvaa paikkaa. Sijaishuoltoyksiköiden henkilöstön päihdeosaamista ylläpidetään säännöllisesti.

Hallintosäännön 30 luvun 14 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Stäng

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta 15.08.2023 § 134

Lausunto

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuravan lausunnon valtuutettu Nora Grotenfeltin toivomusponnesta, joka koskee nuorten päihdehoitoon erikoistuneita sijaishuoltoyksiköitä:

”Toivomusponnessa edellytetään, että Helsingin kaupunki selvittää mahdollisuutta lisätä nuorten päihdehoitoon erikoistuneiden sijaishuoltoyksiköiden määrää sekä vahvistaa sijaishuoltoyksiköiden henkilöstön päihdehoito-osaamista sekä raportoimaan asiasta sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnalle.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta toteaa, että lastensuojelu järjestää tarvittaessa lastensuojelulain (417/2007) perusteella kiireellisesti sijoitetun tai huostaanotetun lapsen sijaishuollon kodin ulkopuolella. Terveydenhuoltolakia (1326/2010) on tarkennettu 1.1.2023 lähtien siten, että terveydenhuollon vastuulla on lapsen päihde- ja muiden riippuvuushäiriöiden ehkäiseminen, tutkimus ja hoito mukaan lukien vieroitus ja kuntoutus monimuotoisina palveluina. Lastensuojelun sijaishuoltoa järjestetään eri puolilla Suomea ja lapsen sijaishuoltopaikan sijaintihyvinvointialue järjestää lapsen tarvitseman terveydenhuollon.

Lastensuojelun laitoshoitoa järjestetään sekä omana toimintana että ostopalvelutuotantona. Tällä hetkellä Helsingin kaupungilla on nuorille omana toimintana kaksi päihdepysäytykseen ja katkaisuun tarkoitettua osastoa Naulakallion lastenkodissa ja yksi vaativan tason päihdekuntoutusosasto Outamon lastenkodissa. Outamossa pyritään avaamaan toinen päihdekuntoutusosasto vuosien 2023 ja 2024 vaihteessa. Lastensuojelun laitoshoidon ostopalvelut on kilpailutettu viime vuonna ja uusi puitesopimus on astunut voimaan 1.1.2023. Uudessa puitesopimuksessa päihdeosaamiseen erikoistuneita vaativan tason yksiköitä on 10 ja erityistason yksiköitä on 17 eri puolilla Suomea. Puitesopimus on niin sanotusti dynaaminen, joka tarkoittaa, että puitesopimus avataan tarvittaessa uudelleen, jotta uusia tuottajia saadaan mukaan. Helsinki ostaa sijaishuoltopaikan, jos omasta toiminnasta ei kyetä soveltuvaa paikkaa osoittamaan. Lisäksi laitospaikkoja voidaan hankkia suorahankintana Valtion koulukodeilta tai muilta palveluntuottajilta, jos puitesopimuskumppaneilta ei löydy lapselle tarpeisiin soveltuvaa paikkaa.

Päihteitä vakavasti käyttäville lapselle kyetään osoittamaan päihdeosaamiseen erikoistunut sijoituspaikka pääsääntöisesti sujuvasti ja kiireellisissä tilanteissa saman päivän aikana. Viiveitä on ollut uuden sijoituspaikan löytämisessä väkivaltaisesti käyttäytyville ja vakavassa päihde- ja/tai rikoskierteessä oleville nuorille tilanteissa, jossa senhetkinen sijaishuoltopaikka ei vastaa lapsen tarpeisiin.

Vakavasti päihteitä käyttävien lasten hoito sijaishuollossa edellyttää terveydenhuollon ja lastensuojelun tiivistä ja integroitua yhteistyötä. Kansallisena pitkäaikaisena tavoitteena on ollut luoda lastensuojelulaitoshoidon ja terveydenhuollon päihdehoidon integroitu niin sanottu hybridiyksikkö -toimintamalli. Tällä hetkellä kaupungin omilla lastensuojelun päihdeosastoilla on lastensuojelun ostopalvelulääkärit. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla suunnitellaan lastensuojelun päihdeosastojen lääkäripalveluiden siirtoa uudistuneen lainsäädännön mukaisesti lastensuojelusta oman päihdepalvelut-yksikön vastuulle. Puitesopimus edellyttää ostopalveluilta, että yksiköllä on sovittuna yhteistyörakenne paikallisen terveydenhuollon palvelujärjestelmän kanssa, ja että myös erikoislääkärien palveluita on tarvittaessa saatavilla.

Sijaishuoltoyksiköiden henkilöstön päihdeosaamista ylläpidetään säännöllisesti. Päihdeosaamiseen erikoistuneiden puitesopimusyksikköjen on päivitettävä kalenterivuosittain hoito- ja kasvatushenkilöstöä koskeva erityisosaamiseen liittyvä täydennyskoulutussuunnitelma ja koulutettava henkilöstö vuosittain sen mukaisesti (vähintään 16 tuntia/henkilö/vuosi). Palveluntuottaja ylläpitää tietoa toteutuneista täydennyskoulutuksista ja tiedot ovat tilaajan saatavilla. Kaupungin omien päihdeosaamiseen erikoistuneiden laitosten henkilökuntaa koulutetaan vastaavasti vuosittain. Koulutusta järjestetään myös laajemmin koko lastensuojelun henkilöstölle. Koko lastensuojelun henkilöstölle suunnatuissa koulutuksissa painotetaan kuluvana vuonna muun muassa ajankohtaista tutkimusperusteista tietoa päihteiden käytöstä, nuorten päihteiden käytön tunnistamista, puheeksiottoa, tukea lapselle ja perheelle monitoimijaisessa yhteistyössä sekä vieroitusoireiden tunnistamista ja hoitoonohjausta akuuttitilanteissa.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Sijaishuolto turvaa nuoren tasapainoisen kehityksen ja hyvinvoinnin. Lastensuojelun sijaishuollossa olevalla lapsella on oikeus saada tarvitsemansa terveydenhuoltolain mukaiset palvelut, mukaan lukien päihderiippuvuuden hoito, kuntoutus ja vieroitus. Nuoren sijoitus sekä siihen liittyvät palvelut ja tukitoimet järjestetään yksilöllisesti nuoren edun mukaisesti ja nuoren oikeuksia toteuttaen.”

Esittelijä
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen
Lisätiedot

Saila Nummikoski, lastensuojelun johtaja, puhelin: 310 43439

saila.nummikoski@hel.fi

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 17.11.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

va. kansliapäällikkö
Tuula Saxholm

Mer information fås av

Jan Ihatsu, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36276

jan.ihatsu@hel.fi