Pakkalan keskuskeittiön korvaavat vaihtoehdot, Palvelukeskusliikelaitos

HEL 2023-002773
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 2. / 14 §

Esitys Pakkalantien keskuskeittiön korvaavan toimintatavan edistämisestä

Direktionen för affärsverket Palvelukeskus Helsinki

Päätös

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta päätti jättää asian pöydälle.

Johtokunnan esitetystä palautusehdotuksesta käydyn keskustelun pohjalta todettiin yksimielisesti, että kokouksessa ei ole riittävää tietoa asian vaatiman poliittisen keskustelun vaatimasta ajasta tai tavasta. Asia jätettiin pöydälle ja käsitellään seuraavassa johtokunnan kokouksessa, kun tästä on ensin poliittisesti riittävästi keskusteltu.

Käsittely

Palautusehdotus:
Arja Karhuvaara: Ehdotan, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun keskustelussa esiin tullein tarkennuksin, jotta kaikkien kolmen investointivaihtoehdon oletukset ja riskianalyysi tulevat paremmin ymmärrettäviksi ja, jotta annetuista kolmesta vaihtoehdoista ehditään käydä myös poliittista keskustelua ennen päätöksen tekoa.

Ehdotusta ei kannatettu.

Pöydällepanoehdotus:
Markus Kühn: Johtokunnan esitetystä palautusehdotuksesta käydyn keskustelun pohjalta todettiin yksimielisesti, että kokouksessa ei ole riittävää tietoa asian vaatiman poliittisen keskustelun vaatimasta ajasta tai tavasta. Asia jätettiin pöydälle ja käsitellään seuraavassa johtokunnan kokouksessa, kun tästä on ensin poliittisesti riittävästi keskusteltu.

Eriävä mielipide:
Minna Hoffström: Asian pöydälle jättäminen hidastaa asian valmistelua, ottaen huomioon Pakkalan tuotantokeittiön kriittinen tilanne.

Kannattaja: Arja Karhuvaara

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta päättää, että
Pakkalan keskuskeittiön korvaavan toimintamallin jatkotarkastelu rajataan kahteen toisistaan riittävän erilaiseen vaihtoehtoon, jotka on valittu tehtyjen asiantuntijaselvitysten ja 6.2.2023 hyväksytyn hankintakokeilun oppien pohjalta.

Vaihtoehdot ovat:
- Keskuskeittiö riittävällä ruokalogistiikkaterminaalitoiminnolla mahdollistamaan elintarvikealan yritysten tehokkaampi hyödyntäminen

- Ruokalogistiikkaterminaali keittiötoiminnallisuuksilla mahdollistaen erityisruokien valmistuksen ja riittävän kuumennuskapasiteetin

Johtokunta kehottaa Palvelukeskusta valmistelemaan huhtikuun johtokunnan kokoukseen yhdessä toimialojen ja henkilöstön kanssa osana Palvelukeskuksen 2023–2025 kehittämisohjelmaa

- esityksen keskitetyn ruokapalvelun tahtotilasta sisältäen vaihtoehtojen vertailun sekä vaiheittaisen toteutussuunnitelman valittuun tahtotilaan pääsemiseksi

- sisällyttämään toteutussuunnitelmaan investointi- ja kustannusvaikutusten vertailun lisäksi analyysin kahden vaihtoehdon vaikutuksista henkilöstöön, asiakkaisiin ja laatuun

- kuvaamaan valitun vaihtoehdon kannalta tarvittavat toimeenpanopäätökset sekä toteutukseen liittyvän toimivallan sekä valitun vaihtoehdon osalta varautumissuunnitelman.

Stäng

Keskuskeittiö on elinkaarensa päässä ja korvaava ratkaisu tarvitaan nopeasti. Selvitys korvaavan toimintamallin valitsemiseksi on pohjautunut vuosien varrella tehtyihin lukuisiin asiantuntijaselvityksiin. Kanslian, toimialojen ja Palvelukeskuksen yhteisen kehittämisohjelma on valmistelut ja sen ohjausryhmä katselmoinut selvityksen johtokunnan linjattavaksi.

Selvityksessä verrattiin toiminnallisesti ja taloudellisesti kolmea eri vaihtoehtoa. Tehtyjen vertailujen pohjalta esitetään jatkotarkastelun rajaamista kahteen toisistaan riittävän erilaiseen vaihtoehtoon, joissa molemmissa yhdistyy mahdollisuus hyödyntää tehokkaasti markkinoilta kysynnässä ja vaatimuksissa tapahtuviin muutoksiin sekä taloudelliseen ja kestävään toimitusten yhdistelyyn.

Johtokunnan 26.10.22 päätöksen perusteella Helsingin keskitetyn ruokapalvelun uudistamiseksi ja Pakkalantien vanhentuneen keskuskeittiön korvaamiseksi on vertailtu kolmea vaihtoehtoa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa Palvelukeskus toimittaisi uuden keskuskeittiön kautta itse valmistetun ruoan kaupungin tarpeisiin. Toisessa vaihtoehdossa Palvelukeskus operoisi keskuskeittiön riittävällä ruokalogistiikkaterminaalitoiminoilla, joka skaalautuu sekä kaupungin nykyisten että tulevaisuuden muuttuvien ruokailijoiden tarpeisiin hyödyntämällä elintarvikealan yrityksiä. Kolmannessa vaihtoehdossa Palvelukeskus nojaituisi ruokalogistiikkaterminaalimalliin, jossa ainoastaan erityisruoat valmistetaan omana tuotantona ja muutoin varattaisiin kuumennuskapasiteettia aterioiden lämmittämiseen.

Vertailussa volyymin ja kustannusten lähtökohdaksi otettiin vuosi 2021. Volyymin kasvun osalta vertailussa hyödynnettiin Helsingin kaupungin viimeisintä väestöennustetta sekä kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan ruokailijoiden ennustetta, jonka ruokailijamäärät on muutettu tarjoiltaviin kilomääriin vuoteen 2050 asti (vuonna 2021 2,1 milj. Kg, 2050 2,9 milj. Kg). Eri vaihtoehtojen volyymijoustoa testattiin laskennallisella herkkyysanalyysillä. Vaihtoehtojen skaalautuvuutta arvioitiin volyymitarpeen vaihtelulla +15 % ja -20 %.

Tehdyn vertailun pohjalta on todettavissa, että ensimmäinen vaihtoehto ei toiminallisesti tai kustannustehokkuudeltaan joustavasti skaalaudu alas tai ylös. Vaihtoehdot kaksi ja kolme ovat paremmin skaalautuvia tulevaisuuden kysynnän muutoksiin mm. alan yritysten kytkeytyessä tiiviimmin toimitusketjuun. Alustavien riskiarviointien pohjalta vaihtoehto kaksi tarjoaa hyvän alustan joustavaan malliin, jossa yhteistyö eri keittiöiden ja vaiheittainen yhteistyön tiivistäminen elintarvikealan kanssa tarjoavat tehokkaan tavan vastata ruokapalveluiden muuttuviin tarpeisiin ja vaatimuksiin.

Vastatakseen tulevaisuuden kasvaviin ja monimuotoistuviin tarpeisiin on tärkeää, että Helsingin kaupungin ruokapalveluiden verkkoa kehitetään kokonaisuutena sekä hyödyntäen markkinoilla olevaa kyvykkyyttä ja kapasiteettia. Jo nykyinen hinnankorotuspaine ja inflaatio edellyttävät kaupungin ruokapalveluiden järjestämistavan uudistamista, jotta kaupungin ydinpalveluiden ruokapalveluun käyttämä osuus pysyy laadusta tinkimättä mahdollisimman lähellä nykyistä tai pienempänä.

Suurena toimijana Helsingin palvelukeskusliikelaitoksella on ruokapalveluun liittyvää tuotekehitysosaamista, jonka avulla vastuullisia ja kestäviä toimintatapoja sekä osaamista voidaan kehittää yhdessä alan toimijoiden kanssa. Vaihtoehdoissa 2 ja 3 on mahdollista rakentaa toimintamallia, jossa kaupungin kasvaviin tarpeisiin rakennetaan alusta Palvelukeskuksen ainutlaatuisen ruokaosaamisen kytkemisestä yhteen hyödyntämään sekä omaa, että ruoka-alan parhaiden toimijoiden innovaatioita ja tuotekehitystä.

Stäng

Detta beslut publicerades 10.03.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

toimitusjohtaja
Minna Hoffström

Mer information fås av

Tuulia Pelli, puhelin:

Tuulia Pelli, kehityspäällikkö, puhelin:

tuulia.pelli@hel.fi