Tutkimuslupa, Lastensuojelun tiedonmuodostus vaikeiksi koetuissa olosuhteissa
Tutkimuslupa väitöskirjatutkimukseen ”Lastensuojelun tiedonmuodostus vaikeiksi koetuissa olosuhteissa”
Päätös
Lastensuojelun johtaja myönsi tutkimusluvan ********** väitöskirjatutkimukseen ”Lastensuojelun tiedonmuodostus vaikeiksi koetuissa olosuhteissa”. Yhteyshenkilönä toimii johtava sosiaalityöntekijä ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2023 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi.
Päätöksen perustelut
Tutkimuksen tavoitteena on tuoda moninäkökulmaista ymmärrystä lastensuojelun tiedonmuodostuksesta. Tutkimuskysymykset ovat: 1) Millaiset episteemiset käytännöt ja toimijuudet ohjaavat lastensuojelun tiedonmuodostusta vaikeiksi koetuissa olosuhteissa? 2) Millaisina lastensuojelun tilannearviointikäytännöt näyttäytyvät sosiaalityöntekijöille ja asiakasperheille vaikeiksi koetuissa olosuhteissa ja miten niitä tulisi kehittää? Lisäksi tutkimuksessa selvitetään asiakasperheiden ja sosiaalityöntekijöiden kokemuksia lastensuojelun tilannearviointikäytännöistä ja niiden kehittämistarpeista ja -keinoista.
Tutkimusaineisto kerätään 1.4.–31.10.2023 välisenä aikana Helsingin lastensuojelun avo- ja sijaishuollon toimipisteissä. Tutkimusaineistona ovat lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijöiden haastattelut, lastensuojelun avo- ja sijaishuollon asiakasperheiden lasten ja vanhempien haastattelut, avohuollon systeemisen työskentelyorientaation mukaisten viikkokokousten havainnointiaineisto, Helsingin kaupungilla tuotettu valmis henkilötietoja sisältämätön keskustelumuistiinpanoaineisto sosiaalityöntekijöille suunnatuista tilannearviointityöpajoista sekä alustavien tulosten esittelyn yhteydessä pidettävien työpajojen keskusteluaineisto. Aineistot analysoidaan sisällönanalyysilla ja tutkimusprosessin aikana tarkentuvalla toisella analyysimenetelmällä.
Aineisto tallennetaan kaksivaiheisen tunnistuksen taakse ja säilytykseen käytetään Helsingin yliopiston Umpio-tallennustilaa. Paperimuodossa olevaa materiaalia säilytetään lukitussa kaapissa, johon ainoastaan tutkijalla itsellään on pääsy. Tutkimusaineisto hävitetään tutkimuksen valmistuttua. Osallistujille kerrotaan, ettei tutkimukseen osallistuminen vaikuta palveluiden saantiin (asiakasperheet) tai kielteisesti työntekoon (sosiaalityöntekijät). Tutkimukseen osallistuville annetaan tietoa heidän tietojensa käsittelystä erilaisilla infokirjeillä sekä annettavilla suullisilla kuvauksilla tutkimuksesta. Heiltä pyydetään tietoon perustuvat suostumukset.
Tutkimukselle on tehty perusteellinen eettinen arviointi, jonka Helsingin yliopiston ihmistieteiden tutkimuseettinen toimikunta on hyväksynyt.
Sijoituksen sosiaalityön päällikkö ja avohuollon sosiaalityön päällikkö puoltavat tutkimuslupaa.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätöksen 17.1.2023 § 11 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää lastensuojelun johtaja (lastensuojeluun kohdistuvat tutkimusluvat).
Detta beslut publicerades 27.03.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Ida Nikula, kehittämiskonsultti, puhelin: 050 5489063