Opetussuunnitelman muutos, Pasilan peruskoulu, suomi-saame-opetus vuosiluokilla 7-9
Suomi-pohjoissaame-opetus Pasilan peruskoulussa 1.8.2023 alkaen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Pasilan peruskoulun kaksikielisen suomi-pohjoissaame-opetuksen jatkumisen vuosiluokilla 7-9 kielirikasteisena suomi-pohjoissaame-opetuksena.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 18.05.2021 (§ 18), että laajamittainen kaksikielinen suomi pohjoissaame-opetus jatkuu vuosiluokkien 1-6 osalta Pasilan peruskoulussa kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 19.12.2017 (§ 35) päätöksen mukaisesti. Samalla todettiin, että kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää opinpolun jatkumosta vuosiluokilla 7-9 myöhemmin.
Pasilan peruskoulun johtokunta esittää, että kaksikielinen suomi-pohjoissaame-opetus jatkuu vuosiluokilla 7-9 kielirikasteisena opetuksena. Kielirikasteinen opetus on yksi kaksikielisen opetuksen muodoista ja siinä opetuksesta 10-25% annetaan kohdekielellä, joka on tässä tapauksessa pohjoissaame.
Kaksikielinen suomi-pohjoissaame-opetus on käynnistynyt Pasilan peruskoulussa 1.8.2018 yhdysluokkaopetuksena. Vuosiluokilla 1-6 opetus toteutetaan laajamittaisena kaksikielisenä opetuksena, jolloin 25-50% opetuksesta annetaan pohjoissaameksi. Ensimmäiset opetuksessa aloittaneet oppilaat jatkavat seitsemännelle vuosiluokalle 1.8.2024.
Vuosiluokilla 1-6 oppilaiden opetuksesta vastaa pääasiallisesti luokanopettaja, kun taas vuosiluokilla 7-9 opetusta antaa useat eri aineenopettajat. Tämä vaikuttaa kaksikielisen opetuksen järjestämiseen siten, että vuosiluokilla 7-9 opetus on vaikeampi toteuttaa laajamittaisena kaksikielisenä opetuksena, koska tarvittavan kielitaidon omaavia opettajia on vähän.
Kaksikielisen opetuksen jatkumon turvaamiseksi ja opetuksen laadun takaamiseksi on opetuksen jatkaminen kielirikasteisena opetuksena tarkoituksenmukaista. Pasilan peruskoulun vuosiluokkien 7-9 opetus järjestetään kurssimuotoisena, jolloin opetukseen osallistuvat oppilaat suorittavat 22,5 kurssia kaikista vuosiluokkien 90 kurssista pohjoissaameksi. Näin toteutettuna oppilaiden on mahdollista syventää pohjoissaamen kielen kielitaitoa eri oppiaineissa.
Pasilan peruskoulun kaksikielinen suomi-pohjoissaame-opetus tarjoaa pääkaupunkiseudun saamenkielisille lapsille ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia ja syventää kielitaitoaan pohjoissaamen kielessä. Opetuksella on myös laajempi pohjoissaamen kielen puhujien määrää lisäävä merkitys. Opetus on avoinna kaikille halukkaille. Kaksikielinen suomi-pohjoissaame-opetus tukee myös kaupunkistrategian mukaista tavoitetta tarjota laadukasta perusopetusta ja turvata sujuvat opinpolut.
Toimivalta
Hallintosäännön 15. luvun 2 §:n 2. kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole toisin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto ja ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.
Detta beslut publicerades 26.05.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 23444