Nimen muutos ja lukion painotuksesta päättäminen, Helsingin aikuislukio
Aikuislukion nimen muuttaminen ja lukion painotuksesta päättäminen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Helsingin aikuislukion nimi muutetaan Konepajan lukioksi ja aikuislukioksi 1.8.2023 alkaen.
Lisäksi Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Konepajan lukion painotus on verkostot ja työelämätaidot 1.8.2024 alkaen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Tausta
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 29.11.2022 kokouksessaan lisätä nuorten lukiolinjan Helsingin aikuislukioon 1.8.2024 alkaen. Nuorten lukiolinjalle otetaan 200 opiskelijaa kevään 2024 yhteishausta alkaen lukuaineiden keskiarvon perusteella.
Helsingin aikuislukion nimen muuttaminen
Helsingin aikuislukiossa on opiskelijoina sekä nuoria että aikuisia. Nuorisolinjalla aloittaa 200 iältään 16-vuotiasta nuorta 1.8.2024. Lukiossa tulee opiskelemaan yhteensä noin 600 oppivelvollisuusikäistä lukiolaista vuonna 2026. Tämän lisäksi Aikuislukiossa opiskelee jo nyt ammattilukiota sekä aikuisten perusopetuksen opintoja suorittavia nuoria. Helsingin aikuislukio -nimi ei siis vastaa lukion laajenevaa toimintaa ja opiskelijakuntaa. Nimi ei myöskään ole vetovoimainen nuorten näkökulmasta.
Helsingin aikuislukion toiminta siirtyy pääosin 1.8.2023 alkaen uusiin tiloihin Töysänkatu 2D -osoitteessa sijaitsevaan kiinteistöön. Uudet tilat ovat Konepajan asuinalueen ja VR:n historiallisten konepajarakennusten välittömässä läheisyydessä.
Näiden syiden takia Helsingin aikuislukion nimeä ehdotetaan muutettavaksi Konepajan lukioksi ja aikuislukioksi vastaamaan paremmin laajenevaa toimintaa, opiskelijakuntaa sekä uutta sijaintia Konepaja-alueen tuntumassa.
Lukion painotus
Tausta
Helsingin kaupunkistrategiassa 2021—2025 (kaupunginvaltuusto 13.10.2021, § 293) on tavoitteena, että kaikki koulut ovat hyviä kouluja ja että polku perusopetuksesta toiselle asteelle on toimiva. Kaupunkistrategian mukaan myös erikoistumiselle, erilaisuudelle ja painotetulle opetukselle annetaan tilaa.
Helsingin kaupungin tavoitteena on, että kaikilla kaupungin lukioilla on erityinen koulutustehtävä tai painotettua opetusta. Erityisen koulutustehtävän tai painotetun opetuksen avulla voidaan turvata kaikkien kaupungin lukioiden vetovoimaisuus ja ehkäistä alueellista eriytymistä.
Kaupungin lukioiden erityiset koulutustehtävät ja painotukset
Tällä hetkellä kaupungin lukioiden erityiset koulutustehtävät ja painotukset ovat seuraavat:
Erityiset koulutustehtävät:
- Sibelius-lukio: musiikki- ja tanssipainotteinen opetus
- Helsingin kuvataidelukio: kuvataidepainotteinen opetus
- Mäkelänrinteen lukio: urheilupainotteinen opetus
- Kallion lukio: ilmaisupainotteinen opetus
- Helsingin luonnontiedelukio: luonnontiedepainotteinen opetus
- Ressun lukio: englanninkielinen IB-opetus
Painotettu opetus:
- Helsingin kielilukio: kielet ja kansainvälisyys -painotus sekä kaksikielinen suomi-englanti -linja
- Helsingin medialukio: media ja yhteiskunta
- Alppilan lukio: globaalikansalainen
- Etu-Töölön lukio: yrittäjyys
- Ressun lukio: tiede
- Vuosaaren lukio: teknologia- ja musiikkipainotukset
Helsingin aikuislukio on tähän asti tarjonnut opintoja erityisesti aikuisopiskelijoille ja sille ei ole nimetty muuta erityistä koulutustehtävää tai painotusta. Nuorisolinjan aloittaessa 1.8.2024, lukiolla on selkeä tarve omalle painotukselle.
Lukion opetussuunnitelman perusteissa (LOPS2021) korostuvat laaja-alainen osaaminen, työelämä- ja korkeakouluyhteistyö sekä kansainvälisyys, joiden avulla opiskelijoita valmistetaan entistä paremmin jatko-opintoihin ja työelämään sekä sujuvoitetaan siirtymiä. Oppimisessa hyödynnetään monipuolisia oppimisympäristöjä ja tilaisuuksia oppia autenttisissa työympäristöissä, kuten yrityksissä ja työelämän organisaatioissa. Opiskeltavat tiedot ja taidot kytketään opiskelijan kokemuksiin sekä ympäristössä ja yhteiskunnassa esiintyviin ilmiöihin.
Työelämä ja verkostonäkökulma on vahvasti läsnä jo lukion nykyisessä opetuksessa, sillä aikuisopiskelijat tulevat työelämän eri sektoreilta ja ammateista täydentämään osaamistaan lukio-opinnoilla. Myös ammattilukiolaisten opinnoissa on vahvasti mukana lukion lisäksi ammattiopinnot ja työelämä. Opiskelijoiden työelämäosaamista on pyritty hyödyntämään lukio-opinnoissa ja sitomaan opinnot tiiviisti ympäröivään yhteiskuntaan ja työelämään. Lukiossa on myös aloitettu aktiivisesti erilaisten verkostojen ja työelämäyhteistyön kehittäminen uutta nuorisolinjaa ajatellen.
Verkosto ja työelämätaitojen painotukseen saadaan myös synergiaa ja yhteistyömahdollisuuksia vieressä sijaitsevasta Stadin ammatti- ja aikuisopiston Teollisuuskadun toimipisteestä.
Lukiolaiset ovat toivoneet enemmän työelämätaitojen harjoittelua lukio-opintoihin (mm. Lukiolaisbarometri 2022). Tämä toive tuli esiin myös Nuorten akatemian järjestämissä työpajoissa peruskoululaisille ja lukiolaisille.
TE-palveluiden siirto kunnille ja uusi kotoutumislaki korostavat toisen asteen ja työelämän yhteistyön tärkeyttä.
Opiskelijoiden ja henkilökunnan osallistaminen
Lukion henkilökunnalta ja opiskelijoilta kysyttiin nimiehdotuksia Wilma-tiedotteella 1.3.2023-15.3.2023 ja Nuorten akatemian järjestämissä työpajoissa, joissa oli mukana noin 100 nuorta eri peruskouluista ja lukioista. Asiaa on käsitelty opiskelijakunnan hallituksessa ja opettajien kokouksissa. Lukion muutosjohtoryhmässä päätettiin ehdottaa lukion uudeksi nimeksi Konepajan lukio ja aikuislukiota ja painotukseksi verkostot ja työelämätaidot.
Lukion nimiehdotus ja painotusehdotus käsiteltiin lukion johtokunnassa 21.3.2023. Johtokunta piti ehdotuksia hyvinä.
Nimistötoimikunnan lausunto
Kaupunginhallituksen alla toimiva nimistötoimikunta antaa nimestä lausunnon, joka esitellään jaostossa.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää koulujen ja oppilaitosten nimistä ja toimipaikoista.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.
Nimistötoimikunta 10.05.2023 § 54
Detta beslut publicerades 26.05.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Helena Antikainen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 35095