Hankesuunnitelma, perusparannus, Munkkiniemen nuorisotalo, Laajalahdentie 7, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2023-005782
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 5. / 53 §

Munkkiniemen nuorisotalon perusparannuksen hankesuunnitelman hyväksyminen

Sektionen för byggnader och allmänna områden

Päätös

A
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti hyväksyä osoitteeseen Riihitie 22 perusparannettavan Munkkiniemen nuorisotalon 24.4.2023 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on 963 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 4 315 000 euroa maaliskuun 2023 kustannustasossa ehdolla, että kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunta antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

B
Rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa rakennukset ja yleiset alueet- palvelukokonaisuuden jatkamaan hankkeen suunnittelua odottamatta kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunnan lausuntoa.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Pekka Löyskä. Asiantuntija
poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Munkkiniemen nuorisotalon perusparannuksessa ajanmukaistetaan tiloja nuorisotyön vaatimusten mukaisesti, uusitaan käyttöikänsä päässä olevat talotekniset järjestelmät, parannetaan energiatehokkuutta sekä korjataan vaurioituneet julkisivut, ikkunat ja vesi-katto. Hankkeen yhteydessä korjataan myös rakenteita ja uusitaan salaojitusjärjestelmä sekä toteutetaan ullakolle suurempi iv-konehuone.

Peruskorjaus suunnitellaan ja toteutetaan normaalia laatutasoa noudattaen voimassa olevien rakennusmääräysten sekä Helsingin kaupungin omien suunnitteluohjeiden mukaisesti ja rakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo huomioiden. Tilat suunnitellaan terveellisiksi, turvallisiksi ja viihtyisiksi.

Kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunta on 13.12.2022 hyväksynyt hankkeen samalle päivälle päivätyn tarveselvityksen.

Hankkeesta on laadittu 24.4.2023 päivätty hankesuunnitelma kaupunkiympäristön sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialojen yhteistyönä. Hankkeen suunnittelun aikana on kuultu asiantuntijoina rakennusvalvontapalvelujen ja pelastuslaitoksen edustajia, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstöä sekä esteettömyysasia-miestä.

Hankesuunnitelma on liitteenä 1.

Stäng

Hankkeen tarpeellisuus

Väestöennusteen mukaan nuorten osuus tulee kasvamaan tasaisesti läntisen suurpiirin alueella. Munkkiniemen nuorisotalo on osa läntisen alueen aluepalvelua. Läntinen nuorisotyö käsittää koko läntisen ja eteläisen suurpiirin alueen. Alueen palvelua täydentää varhaisnuoria palveleva Munkkivuoren nuorisotoiminta, joka toteutuu ostopalvelulla. Kaupungin kehitys ja asuinalueiden erityispiirteet suuntaavat nuorisotyön sisältöjä ja painopisteitä. Asuinalueella on merkitystä nuoren identiteetin rakentumisessa, joten nuorisotyötä toteutetaan alueperusteisesti nuorten ja alueiden tarpeiden mukaan. Palvelutarvetta arvioidaan alueellisesti sosioekonomisiin muuttujiin perustuen ja nuorten tarpeita tunnistamalla. Palvelujen saatavuutta katsotaan saavutettavuuden näkökulmasta. Saavutettavuutta tarkasteltaessa kiinnitetään erityistä huomiota lasten ja nuorten mahdollisuuksiin alueella. Hanke vastaa alueelliseen tilatarpeeseen.

Rakennuksen kaikki neliöt otetaan nuorisotoiminnan käyttöön. Nykyisin osa rakennuksesta on vuokrattu ulkopuolisille toimijoille. Toiminta tulee laajenemaan ensimmäisessä kerroksessa toiminnallista kokonaisuutta parantaen ja samalla mahdollistaen asukaskäytön.

Nuorisotalon tilat suunnitellaan vastaamaan monipuolisemmin nuorten tarpeita. Henkilökunnan työskentelytilojen ja sosiaalitilojen sijoittelua ja ergonomiaa parannetaan.

Kuntotutkimusten perusteella rakennus on laajan perusparannuksen tarpeessa: talo-tekniset järjestelmät ovat käyttöikänsä päässä. Rakennuksessa on havaittu kosteus- ja mikrobivaurioita ja paine-erot voivat aiheuttaa terveydelle haitallisia ilmavuotoja rakenteiden läpi. Rakennuksesta on löydetty rakentamisajankohdalle tyypillisiä haitta-aineita, joita poistetaan purkutöiden yhteydessä. Ala-, väli- ja yläpohjarakenteita korjataan ja eristetäyttöjä vaihdetaan. Julkisivujen vaurioituneet rappauspinnat uusitaan. Vanhat ikkunat ja ovet kunnostetaan ja tiivistetään. Vesikate uusitaan kokonaisuudessaan ullakolle toteutettavan suuremman ilmastointikonehuoneen vuoksi. Rakennuksen salaojitus uusitaan kosteusvaurioiden välttämiseksi. Kiinteistön kaikki tilaturvallisuus- ja paloturvallisuusjärjestelmät, tietotekniset järjestelmät, tietoliikenneverkot ja sähköliittymät uusitaan nykyvaatimusten mukaisiksi. Rakennuksen esteettömyyttä ja paloturvallisuutta parannetaan.

Hankesuunnitelma

Väestöennusteen mukaan nuorten osuus tulee tulevina vuosina kasvamaan tasaisesti läntisen suurpiirin alueella ja hanke vastaa alueelliseen tilatarpeeseen. Peruskorjauksen myötä nuorisotoimi saa käyttöönsä viihtyisät, ajanmukaiset, terveelliset ja turvalliset tilat, joissa voidaan järjestää monipuolista toimintaa.

Hanke toteuttaa Helsingin kaupunkistrategian 2021 - 2025 tavoitteita tarjoamalla turvalliset ja terveelliset tilat alueen nuorille sekä suunnittelemalla tilat siten, että niissä on mahdollista järjestää asukkaiden ja paikallisten yhteisöjen toimintaa ja tapahtumia.

Lausunnot

Rakennukset ja yleiset alueet- palvelukokonaisuus on pyytänyt hankesuunnitelmasta lausunnon kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunnalta.

Hankkeen laajuus

Hankkeen laajuus on 963 brm², 608 htm².

Rakentamiskustannukset

Hankkeen rakentamiskustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä 4 315 000 euroa maaliskuun 2023 kustannustasossa.

Tilakustannus käyttäjälle

Uuden vuokramallin mukaan määritelty hankkeen aiheuttama sisäinen kokonaisvuokra on 250 859 euroa/vuosi (34,38 euroa/htm²/kk, josta pääomavuokran osuus on 26,88 euroa/htm²/kk). Neliövuokran perusteena on 608 htm².

Nykyinen sisäinen kokonaisvuokra on 114 607 euroa/vuosi (20,06 euroa/htm²/kk). Nykyisen neliövuokran perusteena on 476 htm².

Vuokralaskelma on teknisenä liitteenä.

Väistötilat

Väliaikainen ratkaisu toteutuu esimerkiksi koulun yhteydessä. Mahdolliset tilakustannukset tarkentuvat myöhemmin.

Hankkeen rahoitus

Kaupunginvaltuuston 23.11.2022 hyväksymässä talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2023 - 2032 on hankkeen suunnittelulle ja toteutukselle varattu määrärahaa yhteensä 2 400 000 euroa siten, että hankkeen toteutus on vuosina 2024 - 2025.

Hankkeen toteutuksen edellyttämä 4 315 000 euron rahoitustarve huomioidaan vuosien 2024 - 2033 rakentamisohjelmassa.

Hankkeen toteutus ja aikataulu

Hankkeen toteutusvastuu on kaupunkiympäristötoimialan rakennukset ja yleiset alueet- palvelukokonaisuudella. Rakennuksen ylläpidosta vastaa kaupunkiympäristötoimialan Tilat-palvelu.

Rakennustöiden on tarkoitus alkaa 6/2024 ja hankkeen on määrä olla valmiina 6/2025.

Stäng

Detta beslut publicerades 06.06.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

tekninen johtaja
Kari Pudas

Mer information fås av

Pekka Löyskä, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38311

pekka.loyska@hel.fi

Bilagor

2. Munkkiniemen nuorisotalon perusparannus, HS 24.4.2023, liitteet

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.