Vahingonkorvaus, esinevahinko, 11.4.2023, Laakson sairaala
Vahingonkorvausvaatimus työkengistä
Päätös
Yksikön päällikkö päätti, että perushoitaja ********** (jäljempänä hakija) korvataan kohtuussyistä 40,00 euroa 11.4.2023 Laakson sairaalan osastolla 13 vahingoittuneista työkengistä.
Päätöksen perustelut
Korvaushakemuksessa (liite 1) hakija vaatii sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaa korvaamaan 70,00 euroa hänen työtehtävissä vahingoittuneista työkengistä. Työkenkien hankintavuodeksi on merkitty 2022/loppuvuosi.
Hakijan selvityksen mukaan hänellä oli osastolla ollessaan suojavaatteena muun muassa pitkähihainen ja -helmainen essu. Suorittaessaan potilaan pesua vuoteella, oli hän huomannut yhtäkkisesti työkenkien kastuneen eritteestä. Hygieniasyistä kengät oli pestävä kuumemmalla vedellä, mutta ne eivät tätä pesua kestäneet. Kengät oli heitettävä roskiin.
Ylihoitajan selvityksen mukaan työntekijän kengät ovat vahingoittuneet.
Hakija on pyynnöstä antanut lisäselvitystä (liite 2). Kuittia kengistä ei ole enää käytettävissä. Kertomansa mukaan hän on ostanut työkengät (Niken lenkkitossut) 2022 loppupuoliskolla muistaakseen Intersportista. Kenkien OVH on tällä hetkellä n. 70 euroa ja silloin niiden tarjoushinta oli n. 50 euroa.
Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Virheellisellä teolla tai laiminlyönnillä ja esinevahingolla on oltava syy-yhteys.
Asiassa ei ole esitetty sellaisia tietoja tai sellaista näyttöä, jonka perusteella voitaisiin todeta, että hakijalle sattunut vahinkotapahtuma olisi johtunut Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan työntekijän virheestä tai laiminlyönnistä.
Mikäli sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko kuitenkin harkinnan mukaan korvata kohtuussyistä osittain tai kokonaan.
Esineen arvon määrityksessä lähtökohtana käytetään maksukuittia, josta selviää hankintahinta ja -aika. Maksukuittia ei ole käytettävissä. Vahinko on aiheutunut käytettyjen kenkien vahingoittumisesta, joten kenkien uushankintaa ei korvata. Kohtuussyistä korvaaminen on aina harkinnanvaraista, joten korvausmäärän suhteen on mahdollista käyttää harkintaa.
Vahingonkorvausoikeuden lähtökohtana on, että vahingonkärsijä saatetaan siihen asemaan, missä hän oli ennen vahinkotapahtumaa. Toisaalta vahingonkärsijä ei saa päätyä vahingon seurauksena edullisempaan asemaan kuin missä hän olisi ollut ilman vahingon sattumista (ns. rikastumiskielto). Usein esimerkiksi esineiden uusimisen ansiosta ne tulevat aiempaa nähden parempaan kuntoon. Tämä perusteeton etu tulee vähentää korvauksesta.
Edellä todetun perusteella katsotaan kohtuulliseksi korvausmääräksi 40,00 euroa.
Päätöksenteon tuen yksikön päällikön toimivalta päättää vahingonkorvauksesta perustuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätökseen 25.1.2023 § 36.
Detta beslut publicerades 14.07.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Kirsi Ekström, korkeakouluharjoittelija, puhelin: