Vahingonkorvaus, esinevahinko, 11.5.2023, Vuosaaren urheilutalo

HEL 2023-006951
Ärendet har nyare handläggningar
§ 73

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneesta matkapuhelimesta

Förvaltningschef

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen oppilaan rikkoutuneesta matkapuhelimesta.

Päätöksen perustelut

Hakija (huoltaja) on esittänyt 23.5.2023 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa 349 euron suuruisen korvausvaatimuksen oppilaan (8. vuosiluokka) rikkoutuneesta matkapuhelimesta perusopetuksen liikuntatunnilla. Opettaja oli määrännyt laittamaan matkapuhelimen tiettyyn paikkaan ja oppilas oli toiminut tämän mukaisesti. Tunnin loputtua puhelin oli rikkoutunut. Syytä ei voi varmasti tietää, epäilys toisen luokan koripalloilusta mahdollisesti pallon osuminen matkapuhelimeen. Hakija ilmoittaa matkapuhelimen hankitun kesäkuussa 2022.

Peruskoulusta saadun selvityksen mukaan koululla oli erikoispäivä tiistaina 9.5 urheilutalon liikuntasalissa, jossa kahdeksasluokkalaiset vetivät ohjelmaa toisen vuosiluokan ja viidennen vuosiluokan oppilaille. Liikuntatunneilla oppilaat eivät voi suoritusten aikana pitää kännykkää itsellään. Ne laitetaan joko parkkiin tai oppilaan reppuun ym. Kahdeksasluokkalaiset ohjasivat pienempien sulkapallo- ja koripalloharjoituksia. Ennen aloitusta oppilaille sanottiin, että jättäkää kännykät "parkkiin" liikuntasalin tasannealueen laidalle. Kännykät oli koottu tasanteelle eli liikuntasalin näyttämölle. Salin lattia on noin metrin näyttämön reunaa alempana. Ohjaustunnin lopuksi oppilaat saivat hakea kännykkänsä ja oppilas sanoi, että hänen kännykkänsä olisi rikki/hajonnut ja että koulun tulisi korvata hänen kännykkänsä hajoaminen. Valvova opettaja ei havainnut mitään erityistä eikä kukaan kertonut hänelle mistään poikkeavista havainnoista.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Saman lain 3 luvun 2 §:n 1 momentin mukaan julkisyhteisö on työnantajana velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun vahingoittunut esine on käytetty.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että oppilaan matkapuhelimen rikkoutuminen olisi aiheutunut kasvatuksen ja koulutuksen toimialan viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Liikuntatunnilla valvonta on toteutunut asianmukaisesti ja oppilaiden matkapuhelimien säilyttämisestä liikuntatunnin aikana on noudatettu riittävää huolellisuutta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvastuussa huoltajan korvattavaksi vaatimasta vahingosta. Ylipäätään ei ole ilmennyt, että oppilaan matkapuhelin olisi vahingoittunut liikuntatunnin aikana. Oppilaalla on oikeus maksuttomaan perusopetukseen ja opetuksen edellyttämät työvälineet ovat maksuttomia. Lähtökohtana on koulun välineiden käyttö opetuksessa, eikä matkapuhelimen tuontia kouluun edellytetä.

Detta beslut publicerades 27.06.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Beslutsfattare

Marko Enberg
hallintopäällikkö