Talousarvioaloite, lukioiden opintojaksotarjonnan parantaminen ja ryhmäkokojen pienentäminen
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Vesa Korkkulan talousarvioaloitteesta lukioiden opintojaksotarjonnan parantamisesta ja ryhmäkokojen pienentämisestä
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Pöydällepanoehdotus:
Petra Malin: Pyydän pöydälle.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti Petra Malinin ehdotuksesta panna asian pöydälle.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon liitteenä olevaan Vesa Korkkulan ja kuuden muun valtuutetun talousarvioaloitteeseen lukioiden opintojaksotarjonnan parantamisesta ja ryhmäkokojen pienentämisestä.
Opiskelijan mahdollisuudet lukio-opintojen suorittamiseen
Helsingin kaupungin lukiossa tarjotaan laajasti lukion opetussuunnitelman mukaisia valtakunnallisia pakollisia ja vallinnaisia opintoja. Kunkin lukion omien kurssien ja opintojaksojen lisäksi Helsingin kaupungin lukiolaiset ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston (Stadin AO) ammattilukiolaiset voivat suorittaa lukio-opintoja Helsingin kaupungin verkkolukiossa ja kaupunkitarjottimen kautta lähiopintoina myös muissa kaupungin lukiossa.
Verkkolukiossa on lukuvuonna 2023–24 tarjolla etäopintoja yli 130 opintojaksoa mm. harvinaisemmissa kielissä. Tämän lisäksi verkkolukiossa voi suorittaa lähes yli 100 opintojaksoa verkko-opintoina, joita opiskelija voi suorittaa joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta. Verkkolukion kautta voi tehdä myös kesäopintoja kesä- ja elokuussa.
Lukiolaiset voivat osallistua kaupungin suomen- ja ruotsinkielisen työväenopiston ja Stadin AO:n lukiolaisille suunnattuun opintotarjontaan. Lukiolaisten on myös mahdollista suorittaa opintoja useissa korkeakouluissa ja sisällyttää ne lukio-opintoihin. Näin lukioissa saadaan kasvatettua opiskelijoiden valinnanmahdollisuuksia ja opintojen joustavuutta nykyisillä resursseilla.
Ryhmäkoot vaihtelevat
Lukiokoulutuksen ryhmäkoot vaihtelevat pääsääntöisesti 15–35 opiskelijan välillä. Valinnaisten opintojen ryhmäkoot ovat yleensä pienempiä. Osa valinnaisista opintojaksoista tarjotaan lukioissa joka toinen vuosi, jotta opintojaksojen toteutuminen voidaan varmistaa.
Lukiokoulutuksen opiskelijakohtainen kokonaisbudjetti sekä erilaiset rahoitukset ja avustukset
Suomenkielisen lukiokoulutuksen opiskelijakohtainen kokonaisbudjetti vuodelle 2023 on 10 028 euroa ja ruotsinkielisen vastaava luku on 9 819 euroa. Suomenkielisessä lukiokoulutuksessa vuoden 2023 opiskelijakohtainen kokonaisbudjetti on noussut 336 euroa ja ruotsinkielisen 189 euroa vuodesta 2022. Suomenkielisessä lukiokoulutuksessa erityisesti vuokrakulut ovat kasvaneet perusparannus- ja uudisrakennushankkeiden vuoksi. Lisäksi oppivelvollisuuden laajentamisen ja opiskelun maksuttomuuden aiheuttamat kustannukset nostavat kokonaisbudjettia.
Lukioissa tarvitaan edelleen tukitoimia koronan aiheuttamaan oppimisvajeeseen, joka on havaittavissa mm. opintojen pidentymisenä. Opetushallitus on myöntänyt kaupungin lukiokoulutukselle valtion erityisavustuksen, jonka avulla tasoitetaan koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutuksia. Avustus on suuruudeltaan 1 821 625 euroa, ja se on käytettävä 9.11.2022–31.7.2024 välisellä ajalla. Helsingin kaupungin lukiot ovat lisänneet erityisavustuksella opiskelijoille tarjottavaa opetusta, ohjausta ja tukea. Tästä työstä on vastannut lukioiden oma henkilökunta tai palkattu lisäopetushenkilöstö. Pandemiasta johtuvaa oppimis- ja hyvinvointivajetta voidaan korjata myös kaupunginhallituksen koronasta palautumisen erillismäärärahalla, joka on lukiokoulutukseen noin 1,58 miljoonaa euroa vuosille 2022–23.
Suomenkielisessä lukiokoulutuksessa jaetaan myös myönteiseen erityiskohteluun varattua tarveperusteista rahoitusta niille lukioille, joissa on paljon vieraskielisiä opiskelijoita. Vuonna 2023 tarveperusteista rahaa on käytössä 360 750 euroa. Tällä rahalla tuetaan lukiolaisten kurssien ja opintojaksojen suorittamista sekä opintojen edistymistä. Esimerkiksi vuonna 2022 tukea saavissa lukioissa järjestettiin noin 100 kurssia PD-rahalla. PD-rahalla tarkoitetaan positiivisen diskriminaation rahoitusta. Se on kaupungin lukioille jakamaa määrärahaa, jonka jakoon vaikuttavat S2-opiskelijoiden suhteellinen määrä ja lukion sisäänpääsykeskiarvo.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarviovalmistelussa 2024 ei ole varauduttu aloitteen mukaisiin lisämäärärahatarpeisiin opintojaksotarjonnan parantamiseksi ja ryhmäkokojen pienentämiseksi.
Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 13.9.2023 mennessä valtuutettu Vesa Korkkulan ja kuuden muun allekirjoittaneen talousarvioaloitteesta kaupungin lukioiden opintojaksotarjonnan parantamisesta ja ryhmäkokojen pienentämisestä.
Talousarvioaloitteessa esitetään 3,5 miljoonan euron lisämäärärahaa talousarvioon (opiskelijakohtaisen kokonaisbudjetin Helsingin kaupungin oman rahoituksen osuuteen). Tällä lisämäärärahalla saa aloitteen mukaan 1 000 opintojakson verran lisäystä kaupungin lukioiden opintotarjontaan, mikä parantaa opiskelijoiden edellytyksiä hakeutua jatko-opintoihin ja lisää hyvinvointia. Lisäksi aloitteessa esitetään, että lisämäärärahan kohdentamisessa huomioidaan kunkin lukion opiskelijamäärä ja positiivinen erityiskohtelu. Lisämäärärahan avulla opettajille annetaan myös mahdollisuus kehittää itsenäisesti uusia paikallisia syventäviä opintojaksoja. Aloitteen mukaan erityisesti lukiokohtaiset tarpeet huomioidaan lisäopetustarjonnan suunnittelussa.
Detta beslut publicerades 13.09.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 35095
Tarja Aro-Kuuskoski, rehtori, vs. lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 82365
Moa Thors, Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 70077