Tutkimuslupa, nuorten ja nuorten aikuisten kannabiksen väärinkäyttö
Tutkimuslupa tutkimukseen “Nuorten ja nuorten aikuisten kannabiksen väärinkäyttö”
Päätös
Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle “Nuorten ja nuorten aikuisten kannabiksen väärinkäyttö (tutkimushanke). Yhteyshenkilö on osastonhoitaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.7.2026 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimuksen tavoitteena on arvioida päihdepalveluiden nuorten ja nuorten aikuisten asiakkaiden kannabiksen haitallista tai ongelmallista käyttöä. Lisäksi tavoitteena on validoida kaksi mittaria suomalaiseen käyttöön. Tutkimuskysymykset ovat: millaista kannabiksen käyttö on tällä hetkellä päihdepalveluissa olevilla nuorilla ja nuorilla aikuisilla, ja mitkä ovat CAST (Cannabis Abuse Screening Test) ja CUDIT-R (Cannabis Use Identification Test Revised) mittareiden psykometriset ominaisuudet ja validiteetti kliinisessä väestössä.
Tutkittavat (n. 100 henkilöä, 17-29 -vuotiaita) rekrytoidaan henkilökunnan kautta ja aineisto kerätään asiakastapaamisen yhteydessä. Aineisto kerätään mainituilla kyselylomakkeilla ja henkilökunnan toteuttamalla haastattelulla (Mini International Neuropsychiatric Inteview). Tutkittavilta kysytään taustatietoina ikä, sukupuoli ja hoitopaikan alue. Lomakkeet kerätään ilman tunnistetietoja. Vastaajat laittavat lomakkeet suljettuun kirjekuoreen, jonka hoitohenkilökunta toimittaa tutkijoille. Aineisto analysoidaan tilastollisin menetelmin. Aineisto säilytetään tietoturvallisesti aineistonhallintasuunnitelman mukaisesti vähintään 15 vuoden ajan.
Tämä validointitutkimus kuuluu valtakunnalliseen Kannabisinterventio nuorille kannabiksen käyttäjille -hankkeeseen, joka on Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Youth Against Drugs ry:n yhteishanke. Tutkimuksella on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin eettisen toimikunnan puoltava lausunto.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätöksen 17.1.2023 § 14 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja (psykiatria- ja päihdepalveluja koskevat tutkimusluvat).
Detta beslut publicerades 12.06.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Taija Puranen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 21352