Puistosuunnitelma, Kaarela, Sydänpuunpuisto, VIO 6255
Sydänpuunpuisto, puistosuunnitelma, Kaarela
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Sydänpuunpuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6255/1.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Sydänpuunpuiston suunnittelualue sijaitsee Kaarelan (33.) kaupunginosassa Malminkartanon osa-alueella. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 12690 (tullut voimaan 24.11.2022). Asemakaavassa alue on merkitty puistoksi (VP). Suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa nro VIO 6255/1 (liite 2). Sydänpuunpuiston pinta-ala on 6077 m².
Sydänpuunpuisto rajautuu etelä- ja keskiosistaan uusiin kerrostaloihin ja pohjoisosastaan nykyisiin kerrostaloihin. Sydänpuunpuiston länsipuolella on Malminkartanon täyttömäki ja itäpuolella Pihkapuisto.
Sydänpuunpuisto sijoittuu uudisrakennusalueelle. Tämä vuoksi alueen nykyiset pinnoitteet, kasvillisuus ja kulkuväylät tulevat poistumaan.
Tavoitteena on toteuttaa puisto, joka on viihtyisä ja vehreä virkistys- ja oleskelupaikka. Puisto yhdistää asuinalueen eri osia toisiinsa sekä toimii tärkeänä jalankulun ja pyöräilyn reittinä. Puiston keskellä on hulevesien hallintaan tarvittava painanne. Se lisää osaltaan luonnon monimuotoisuutta tuoden puistoon lajistollisesti ja maisemallisesti mielenkiintoisen uuden elementin.
Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan nro 12690 mukaisen puiston toteutus asemakaavan tavoitteiden mukaisesti.
Suunnitelma
Puistosuunnitelma koostuu pohjois-eteläsuuntaisesta puistoraitista ja itä-länsisuuntaisesta puiston keskiosasta, johon sijoittuu oleskelualue ja hulevesipainanne. Oleskelualue koostuu laajemmasta nurmikko- ja niittyalueesta. Hulevesipainanteessa on runsaita pensas- ja perennaistutuksia. Kosteammissa kasvupaikoissa viihtyvä kasvillisuus saa kehittyä paikan olosuhteiden mukaan. Mutkitteleva, laajempi hulevesipainanne jatkaa kulkua puistoreitin vieressä. Sen reunaan, asuinrakennuksen puolelle tarvitaan tasoerojen johdosta betonitukimuuri.
Muurien näkyvään pintaan on esitetty kuviointia graafisella betonilla. Aiheena ovat osmankäämit ja omenat, sillä siellä kasvoi aikoinaan omenapuita. Uoman toiselle puolelle sijoittuu runsaita, useista lajeista koostuvia pensasistutuksia. Niiden avulla voidaan viivyttää alueen hulevesiä ja luoda puistoon monimuotoisempaa kasvillisuutta.
Hulevesipainanteita ylittää puistosillat. Ne toteutetaan puupintaisina. Silloissa on kevytrakenteiset teräskaiteet.
Asfalttipintaisen pääreitin lisäksi puiston halki kulkee kapeampi kivituhkapintainen reitti itä-länsisuunnassa.
Puiston uusi kasvillisuus koostuu monilajisista puu- ja pensasistutuksista sekä hulevesiaiheen yhteyteen istutettavista perennoista. Monimuotoisuutta lisäävät alueelle kylvettävät kukkivat niityt ja niittymäiset kosteikot. Puiston itäistä, läntistä ja koillista sisääntuloa korostamaan istutetaan ikivihreitä puita porttiaiheiksi. Ne tuovat vihreyttä myös talvimaisemaan.
Puistoraitit valaistaan pylväsvalaisimin. Niissä kohdissa, joissa rakennusten julkisivujen etäisyydet sallivat, valaistus toteutetaan ripustusvalaistuksena.
Puistokäytävien ja puistoraittien varrelle sijoitetaan penkkejä ja roska-astioita. Betonikivetyllä alueella on kaksi piknik-pöytäryhmää.
Suunnitelman tarkempi kuvaus on suunnitelmaselostuksessa nro VIO 6255/1 (liite 1) ja suunnitelmapiirustuksessa nro VIO 6255/1 (liite 2).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12690 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Puistosuunnittelu toteutettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ja HSY:n asiantuntijoiden kanssa. Suunnittelun aikana järjestettiin suunnittelukokouksia ja maastokäyntejä.
Puistosuunnitelmaluonnos oli sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 23.11. - 6.12.2022. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen tiedotettiin alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla ja 16.11.2022 Helsingin Uutisten läntisen Kantakaupungin osapainoksessa. Lisäksi suunnitelma esiteltiin kaupunkiympäristön toimialan verkossa järjestämässä Uutta Länsi-Helsinkiä -asukastilaisuudessa 23.11.2022.
Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3. Puistosuunnitelmaluonnoksesta ei saatu palautetta.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 1 060 000 euroa eli noin 174 euroa/m² (alv. 0 %).
Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkiin A2/R2 ja R3 (toiminta- ja käyttöviheralue), A3/R4 (suoja- ja vaihettumisviheralue), B4/A4 (avoin alue), C5/M1 (arvometsä) ja C1/M2 (lähimetsä). Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.
Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 6 000 euroa, 1 euroa/m² (alv. 0 %).
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 09 01 Malminkartano-Kannelmäki.
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 § §, maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston rakentamisen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.
Kaupunkiympäristölautakunta 12.12.2023 § 677
Detta beslut publicerades 27.12.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Camilla Lindroth, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084