Vahingonkorvaus, taloudellinen vahinko, mittausosaston virhe 1.6.2023 Vesalantie 63

HEL 2023-010139
Ärendet har nyare handläggningar
§ 51
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvausvaatimus, muu vahinko

Enhetschef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Hakijalle korvataan 12 580 euroa (alv 0 %).

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 4.8.2023 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Hakija vaatii korvausta mittausvirheen korjaamisesta johtuvista kustannuksista koskien ylimääräisitä suunnittelutyötä, kallion kiilausta, lisäharkkokerroksia ja lisätäyttöä. Hakija on selventänyt ja täydentänyt vaatimustaan 15.9., 18.9. ja 30.11.2023. Vaatimus on täsmentynyt siten, että korvausta vaaditaan muuraus- ja valutöistä yhteensä 2 890 euroa, lisälouhinnasta 4 890 euroa sekä lisämurskeesta 4 800 euroa eli yhteensä 12 580 euroa (alv 0 %).

Vaatimuksen mukaan hakijan rakennus- ja maansiirtourakkaa varten tontilla osoitteessa Vesalantie 65a Helsingin kaupungin mittausosasto suoritti helmikuussa 2023 korkomittaukset sekä toi koron sekä tontille että tarraprismalla tontin ulkopuolelle. Tontilla toteutettiin maansiirtourakka perustuen kaupungin tuomiin, korkomerkinnät sisältäviin tarroihin. Maansiirtourakan aikana havaittiin, että maanrakennusurakoitsijan laitteen GPS-tieto antoi 35–40 cm korkoeron verrattuna kaupungin tuomaan tarraan. Tämän jälkeen hakija otti yhteyttä kaupunkiin, ja virhe todettiin johtuvan kaupungin asettaman merkinnän virheellisestä lukemasta.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslain 149 §:n mukaan rakennustyön viranomaisvalvonta alkaa luvanvaraisen rakennustyön aloittamisesta ja päättyy loppukatselmukseen. Maankäyttö-ja rakennuslain 149 b §:n mukaan rakennusvalvontaviranomaisen on tarvittaessa määrättävä rakennusluvassa, että ennen rakentamisen aloittamista kunnan asianomaisen viranomaisen on huolehdittava rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemisestä hyväksyttyjen piirustusten mukaisesti.

Rakennusluvassa edellytetty maastoonmerkintä, eli rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen tontille, tilataan Helsingissä kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelulta. Maastoonmerkinnöistä vastaa maastomittaus-yksikkö, jonka tehtävänä on huolehtia rakennusvalvontamittauksista.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvauslain mukaan julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon. Julkisyhteisö on kuitenkin korvausvastuussa vain silloin, kun toimen tai tehtävän suorittamiselle sen laatu ja tarkoitus huomioon ottaen kohtuudella asetettavia vaatimuksia ei ole noudatettu. Jos viranomainen on toiminut harkintavaltansa rajoissa, vahingonkorvausvastuuta ei lähtökohtaisesti synny.

Julkisyhteisön vahingonkorvausvastuun edellytyksenä on siis tuottamus eli virheellinen menettely, huolimattomuus tai laiminlyönti. Tuottamuksen arviointi vaihtelee tapauskohtaisesti sen mukaan, millaisesta asiasta ja toimintaympäristöstä kulloinkin on kyse. Vahingonkorvausvastuun syntymiseksi julkisyhteisön toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on lisäksi oltava syy-yhteys.

Milloin vahinko on aiheutettu julkista valtaa käytettäessä, käsittää vahingonkorvaus hyvityksen henkilö- ja esinevahingon lisäksi myös sellaisesta taloudellisesta vahingosta, joka ei ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Asiassa on pyydetty selvitys itäiseltä maastomittaustiimiltä. Saadun selvityksen mukaan hakijan rakennushankkeeseen liittyvä maastoonmerkintä tilattiin kaupungilta 17.2.2023. Työlle tehtiin geodeettinen laskenta 20.2.2023, ja maastotyöt tehtiin 24.2.2023. Maastotöihin kuului kahden virallisen korkeusmerkin sekä neljän tarrapisteen asettaminen tontin läheisyyteen. Työn kulussa tuli sekaannus korkeuslukeman merkinnässä, joka kuitenkin korjattiin välittömästi virallisten korkeusmerkkien osalta.

Hakijan vaatimuksen mukaan maanrakennusurakoitsija hävitti helmikuussa omatoimisesti tontilta puun, jossa sijaitsi toinen virallisista korkeusmerkeistä. Toinen valaisinpylväässä oleva virallinen korkeusmerkki oli saadun selvityksen perusteella 24.5.2023 tehdyssä tarkastusmittauksessa oikein, mutta tarrapisteiden korkeuslukemat eivät olleet yhteensopivat tontille tuotujen virallisten korkeusmerkkien kanssa.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Rakennusluvassa edellytetyssä, rakennusvalvontamittauksiin kuuluvassa maastoonmerkinnässä on kyse julkisen vallan käyttämisestä. Hakijalla on ollut oikeus luottaa siihen, että lakisääteisessä tehtävässä merkityt tarrapisteissä olevat korkeuslukemat ovat virallisten korkeusmerkkien ohella oikeat. Hakija on lisäksi keskeyttänyt maansiirtotyöt ja ottanut viivytyksettä yhteyttä kaupunkiin havaittuaan virheellisen merkinnän.

Kaupunki korvaa hakijalle maastomerkinnässä tapahtuneesta virheestä aiheutuneen vahingon. Vahingon määrä perustuu hakijan toimittamiin laskuihin sekä lisäselvitykseen. Hakijalle korvataan kohtuulliseksi katsotut, vaatimuksen mukaiset 2 890 euroa muuraus- ja valutöistä sisältäen materiaalit, lisälouhinnasta 4 890 euroa ja lisämurskeesta 4 800 euroa. Korvattavat summat ovat arvonlisäverottomia.

Hakijalle korvataan 12 580 euroa. Korvaus suoritetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 149 §, 149 b §

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 3 luku 2 §, 5 luku 1 §, 6 luku 1 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 19.12.2022 tekemän päätöksen § 45 mukaan hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 15 000 euroa.

Detta beslut publicerades 21.12.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Inkeri Lehmusoksa, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 22794

inkeri.lehmusoksa@hel.fi

Beslutsfattare

Kaisu Tähtinen
yksikön päällikkö