Toivomusponsi, mielenterveyden palveluiden yleisen saatavuuden parantaminen ja pienituloisten taloudellisen tuen mahdollisuus

HEL 2023-010512
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 11. / 35 §

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Alviina Alametsän toivomusponnesta koskien mielenterveyspalveluiden yleisen saatavuuden parantamista ja pienituloisten taloudellista tukea psykoterapian omavastuuseen

Social-, hälsovårds- och räddningsnämnden

Lausunto

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Kati Juvan ehdotuksesta.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Alviina Alametsän toivomusponnesta koskien mielenterveyden palveluiden yleisen saatavuuden parantamista ja pienituloisten taloudellisen tuen mahdollisuuksia psykoterapiahoidon omavastuun maksamisessa:

"Lausunnosta yleisesti

Toivomusponnessa edellytetään selvitettävän mahdollisuuksia mielenterveyden palveluiden yleisen saatavuuden parantamiseksi ja vakavan henkilöstövajeen korjaamiseksi. Lisäksi edellytetään selvitettävän pienituloisten taloudellisen tukemisen mahdollisuutta psykoterapiahoidon omavastuun maksamisessa joko täydentävällä tai ehkäisevällä toimeentulotuella.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta tunnistaa henkilöstövajeeseen liittyvät haasteet ja niitä pyritään ratkomaan yhdessä yhteistyöverkostojen kanssa. Lisäksi sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta toteaa, että Helsingissä on jo nykyisellään tarjolla monipuolisesti erilaisia mielenterveyspalveluita, joita pyritään kehittämään jatkuvan kehittämisen periaatteella mahdollisimman oikea-aikaisiksi ja palvelutarpeita vastaaviksi. Taloudellisen tukemisen osalta sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta toteaa, että heikoimmassa asemassa olevia tuetaan jo nykyisellään kattavasti psykoterapian kustannuksissa sekä Kansaneläkelaitoksen (jäljempänä Kela) maksaman perustoimeentulotuen että Helsingin maksaman täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen kautta.

Mielenterveyspalvelut Helsingissä

Helsingissä on tarjolla monipuolisesti erilaisia mielenterveyspalveluita ja erityisesti julkisen terveydenhuollon mielenterveyspalvelujen toimivuuden kehittämiseen on kiinnitetty huomiota. Mielenterveyspalveluita kehitetään jatkuvan kehittämisen periaatteella yhdessä verkostojen kanssa, jotta palvelut olisivat mahdollisimman sujuvia ja vastaisivat erilaisiin palvelutarpeisiin. Viime vuosina keskiössä ovat olleet erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut.

Helsingin terveyspalveluissa mielenterveyshäiriöiden hoito on porrastettu ja hoito alkaa heti asiakkaan hakeutuessa palveluihin. Tarjolla on muun muassa Käypä hoito -suositusten mukaista ohjattua omahoitoa, matalan kynnyksen keskusteluapua esimerkiksi mielenterveyspalvelupiste Miepistä, lyhytterapiaa, nettiterapiaa (HUS), perheterapeuttista työskentelyä, ryhmäterapiaa ja seksuaaliterapiaa. Työntekijöitä on lisäksi koulutettu laajasti erilaisten psykoterapeuttisten interventioiden käyttöön esimerkiksi Terapiat etulinjaan -toimintamallin mukaisesti. Tarvittaessa myös HUSin psykiatrian hoitovalikoima ja kolmannen sektorin monipuoliset tukimuodot ovat räätälöitävissä asiakkaan hoitokokonaisuuteen. Lyhytpsykoterapiaa ja kuntoutuspsykoterapiaa saa palvelusetelillä. Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan tarvittavaan psykiatrian erikoislääkärin arvioon pääsee perustasolta nopeasti.

Psykoterapiakustannuksissa tukeminen

Kelan tukemassa kuntoutuspsykoterapiassa Kela korvaa osan terapian kustannuksista ja asiakas maksaa itse omavastuuosuuden. Korvauksen määrä riippuu terapian muodosta. Mikäli asiakkaan taloudellinen tilanne ei mahdollista omavastuuosuuden maksamista, asiakas voi hakea Kelasta perustoimeentulotukea kuntoutuspsykoterapian omavastuuosuuksiin, jotka huomioidaan menoina perustoimeentulotuessa. Lisäksi perustoimeentulotuessa huomioidaan menona Kelan tukemasta kuntoutuspsykoterapiasta aiheutuvat matkakulut, kohtuulliset toimistomaksut sekä terapiapalautteiden tai loppulausuntojen lausuntopalkkioiden omavastuuosuudet.

Psykoterapian kustannuksissa voidaan tukea myös täydentävällä tai ehkäisevällä toimeentulotuella tietyissä poikkeustilanteissa. Tuen myöntäminen psykoterapian kustannuksiin perustuu aina asiakkaan tilanteen yksilökohtaiseen selvittämiseen. Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää muun muassa kolmeen psykoterapian tutustumiskäyntiin psykoterapeuttia valittaessa, mikäli asiakkaan taloudellinen tilanne ei mitenkään mahdollista kustannusten maksua itse. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää poikkeuksellisesti muihin psykoterapian kustannuksiin erityisin perustein, kuten terapian loppuun saattamiseksi silloin, kun asiakas ei saa perustoimeentulotukea terapiakustannuksiin.

Henkilöstön saatavuus ja rahoitus

Henkilöstön saatavuuteen liittyy Helsingissä haasteita, jotka ovat valtakunnallisestikin tunnistettuja ja joihin ei ole nopeita ja yksinkertaisia ratkaisuja. Erityisesti lääkäreiden saatavuus mielenterveyspalveluihin on haastavaa. Henkilöstön saatavuuteen liittyviin ongelmiin pyritään Helsingissä löytämään monipuolisesti ratkaisuja yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Erinäisiä saatavuuden parantamiseen liittyviä toimenpiteitä ovat yleisesti työhyvinvoinnin ja työolojen parantaminen, johtamisen kehittäminen, työnjakojen selkeyttäminen, erikoistumismahdollisuudet ja yleislääkäreiden kiertäminen mielenterveyspalveluissa. Lisäksi saatavuutta parannetaan mielenterveyspalveluiden palveluvalikoiman ja henkilöstön osaamisen kehittämisellä, jotta erilaiset palvelutarpeet pystyttäisiin tunnistamaan paremmin ja niihin pystyttäisiin vastaamaan oikea-aikaisesti. Myös palkkaus vaikuttaa henkilöstön saatavuuteen. Palkkausta pyritään kehittämään rahoituksen puitteissa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rahoitus muodostuu valtiolta saatavasta yleiskatteellisesta rahoituksesta. Valtiovarainministeriön kohdentaman talousarvion lisäksi toimiala saa tuloja asiakasmaksutuloista ja valtionkorvauksista. Kaikki sosiaali- ja terveyshuollon, pelastustoimen ja HUS-kuntayhtymän menot ja kustannuksia kasvattavat muutokset on kyettävä rahoittamaan edellä mainitulla rahoituksella. Mahdolliset lisäkohdennukset on katettava sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen valtionrahoituksen kokonaisuuden sisältä.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Helsingissä on tarjolla monipuolisesti erilaisia mielenterveyspalveluita vastaamaan asiakkaiden erilaisiin palvelutarpeisiin. Mielenterveyspalveluiden palveluvalikoimaa monipuolistamalla, henkilöstön osaamista kehittämällä ja henkilöstön saatavuutta parantamalla pystytään vaikuttamaan suoraan mielenterveyspalveluiden laatuun ja oikea-aikaisuuteen. Toimivilla mielenterveyspalveluilla pystytään tukemaan laaja-alaisesti asiakkaiden kuntoutumista ja edistämään itsenäistä toimintakykyä sekä työkykyä. Lasten ja nuorten kohdalla mielenterveyspalveluilla on mahdollisuus tukea erityisesti kasvua ja kehitystä.”

Stäng

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle Alviina Alametsän toivomusponnesta koskien mielenterveyden palveluiden yleisen saatavuuden parantamista ja pienituloisten taloudellisen tuen mahdollisuuksia psykoterapiahoidon omavastuun maksamisessa.

Lausuntoa on pyydetty 1.3.2024 mennessä

Stäng

Detta beslut publicerades 15.02.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Mer information fås av

Mika Porvari, toiminnansuunnittelija, puhelin: 09 310 22410

mika.porvari@hel.fi

Mia Tuokko, psykiatrian johtajapsykiatri, puhelin: 09 310 20907

mia.tuokko@hel.fi

Leena Luhtasela, nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja, puhelin: 09 310 64489

leena.luhtasela@hel.fi