Koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma ajalle 2023 - 2024
Elev- och studerandevårdsplan för åren 2023–2024 för utbildning ordnad av Helsingfors stad
Beslut
Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutade att godkänna elev- och studerandevårdsplanen för utbildning ordnad av Helsingfors stad i syfte att genomföra elev- och studerandevården som helhet åren 2023–2024. Elev- och studerandevårdsplanen ersätter kapitlen om elev- och studerandevården i de nuvarande lokala läroplanerna.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Utbildningsstyrelsen har publicerat reviderade grunder för läroplanerna och föreskriften för yrkesutbildningen, i vilka kapitlen om elev- och studerandevården har ändrats. Revideringarna är i linje med de lagändringar som trädde i kraft i början av januari 2023. Utbildningsanordnarna ska beakta ändringarna i de lokala läroplanerna och utarbeta en egen elev- och studerandevårdsplan, som ersätter de tidigare skolvisa elevvårdsplanerna och de tidigare läroinrättningsvisa studerandevårdsplanerna. Dessutom ska utbildningsanordnaren följa upp implementeringen av planen och vid behov se över planen. Syftet med reformen är att förenhetliga förskoleenheternas, skolornas och läroinrättningarnas praxis och att lätta på deras planeringsarbete.
Utbildningsanordnarens elev- och studerandevårdsplan granskas varje fullmäktigeperiod och uppdateras i enlighet med stadens nya strategi och prioriteringar. För granskningen och uppdateringen svarar den regionala samarbetsgruppen för elev- och studerandevården (tillsatt med kanslichefens beslut 18.8.2023, § 122), som också utför de uppgifter som ålagts utbildningsanordnarens styrgrupp för elev- och studerandevården.
Utbildningsanordnarens elev- och studerandevårdsplan är en del av den regionala, fullmäktigeperiodvisa elev- och studerandevårdsplanen för ordnande av elev- och studerandevård i Helsingfors välfärdsområde. Den regionala elev- och studerandevårdsplanen baserar sig på elev- och studerandevårdsplanerna för de utbildningsanordnare som verkar i Helsingfors välfärdsområde och den godkänns i stadsfullmäktige. Dessutom ska utbildningsanordnarens elev- och studerandevårdsplan ingå i Helsingfors välfärdsplan för barn och unga (Helsingfors stads välfärdsplan för åren 2022–2025).
Upprättande av utbildningsanordnarens elev- och studerandevårdsplan
Helsingfors fostrans- och utbildningssektor har upprättat en elev- och studerandevårdsplan för utbildningsanordnaren i enlighet med de nationella grunderna och föreskrifterna för genomförande av elev- och studerandevården. Elev- och studerandevårdsplanen beskriver hur det gemensamma elev- och studerandevårdsarbetet förverkligas inom förskoleundervisningen samt i skolorna och läroinrättningarna i Helsingfors, hur individuellt stöd ordnas och hur samarbetet med barn, elever, studerande, deras vårdnadshavare och samarbetspartner sker. I elev- och studerandevårdsplanen beskrivs också förfaringssätten i händelse av mobbning, trakasserier och våld samt krissituationer. Ovan nämnda beskrivs i separata planer, som finns som länkar i elev- och studerandevårdsplanen. De separata planerna ses över och uppdateras vid behov.
Elev- och studerandevårdsplanen för utbildning som Helsingfors stad ordnar omfattar nio olika utbildningsformer: förskoleundervisningen, försöket med tvåårig förskoleundervisning, den grundläggande utbildningen, undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen, den grundläggande utbildningen för vuxna, gymnasieutbildningen, gymnasieutbildningen för vuxna, utbildningen som handleder för examensutbildning och yrkesutbildning.
Delaktiggörande en del av beredningen
I beredningen av elev- och studerandevårdsplanen har man delaktiggjort undervisnings- samt elev- och studerandevårdspersonal inom förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen och utbildningen på andra stadiet, samt barnen, eleverna, de studerande och vårdnadshavarna. Deras syn på innehållet i elev- och studerandevårdsplanen kartlades med elektroniska enkäter (sammanställning av svaren i bilaga 2). Vårdnadshavarna, eleverna och de studerande kunde svara på enkäten på finska, svenska eller engelska. Personalen besvarade enkäten antingen på finska eller svenska. I fråga om småbarn besvarades enkäten med hjälp av en diskussionsuppgift, där lärare inom småbarnspedagogik antecknade barnens svar i den elektroniska enkäten. Helsingfors ungdomsråd gav också sin syn genom att svara på en elektronisk enkät. Dessutom fick man ett utlåtande från föräldraföreningen Helsingin vanhemmat HELVARY ry.
Personalens svar utnyttjades för att redigera uppbyggnaden av och innehållet i elev- och studerandevårdsplanen. Vårdnadshavarnas svar utnyttjades i beskrivningen av samarbetet med vårdnadshavarna, där vårdnadshavarna särskilt önskade tydliga strukturer och åtgärder för att utveckla kontakten och informera om elev- och studerandevårdens tjänster. I barnens och de ungas svar lyftes fram behovet av både gemensam och individuell elev- och studerandevård, och dessa processer eftersträvade man att beskriva klart och tydligt i elev- och studerandevårdsplanen för att stödja personalens arbete. Styrgruppen för elev- och studerandevården tog upp på sitt möte 8.6.2023 frågan om att delaktiggöra elever, studerande, vårdnadshavare och personal i utarbetandet av utbildningsanordnarens elev- och studerandevårdsplan och beslutade att förverkliga det här.
Detta beslut publicerades 17.10.2023
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Föredragande
Mer information fås av
Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen, telefon: 09 310 86219
Moa Thors, Chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09 310 70077