Sääntömuutokset ja lakkauttamiset, eräät rahastot

HEL 2023-011928
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 9. / 251 §

Upplösning av investeringsfonden för området Kampen–Tölöviken och förortsfonden och ändringar i stadgarna för vissa donationsfonder

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade

A) upplösa följande bokföringsmässiga fonder 31.12.2023:

  • 7 03 06 Investeringsfonden för området Kampen–Tölöviken
  • 7 03 09 Förortsfonden

B) ändra stadgarna för vissa donationsfonder i enlighet med bilaga 1.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Investeringsfonden för området Kampen–Tölöviken

Investeringsfonden för området Kampen–Tölöviken är en fond som till sin karaktär är en fond för frivilliga reserver, inrättad år 1996 av stadsfullmäktige. Syftet med fonden är att investeringarna i det område som ingår i delgeneralplanen för Kampen–Tölöviken ska finansieras med inkomster från överlåtelse av tomter eller byggrätt. Investeringsutgifter som betalas ur fonden kan inte bokföras direkt så att fondkapitalet minskar, utan det ska alltid vara möjligt att anvisa anslag för utgifter trots fondreserveringen. En post som motsvarar utgifterna upplöses så att den bokförs som intäkter i resultaträkningen efter räkenskapsperiodens resultat.

Fondmedlen har använts för finansiering av investeringsprojekt i det område som ingår i delgeneralplanen för Kampen–Tölöviken. Dessa projekt ska vara upptagna i ekonomiplanen och budgetarna och basera sig på ett separat beslut av stadsfullmäktige. De kan genomföras av staden ensam eller tillsammans med andra parter.

Delgeneralplaneområdet Kampen–Tölöviken är bebyggt till väsentliga delar, varför är det motiverat att upplösa fonden. Eventuella framtida investeringar beaktas som en del av stadsmiljösektorns ekonomi. Det är motiverat att upplösa fonden under år 2023 så att den därmed onödiga fonden inte längre behöver beaktas i beredningen av budgeten för år 2024.

Vid tidpunkten för bokslutet för år 2022 uppgår det återstående kapitalet i investeringsfonden för området Kampen–Tölöviken till 1 528 023,76 euro. I enlighet med stadgarna för fonden upplöses fonden genom att fondkapitalet med stöd av ett beslut av stadsfullmäktige överförs till stadens grundkapital. I samband med upplösningen av fonden överförs den oanvända delen till stadens grundkapital. Användningen av fonden år 2023 kommer att bokföras som en avskrivning på fondkapitalet, varefter fonden upplöses.

Förortsfonden

Syftet med förortsfonden, inrättad genom stadsfullmäktiges beslut år 2001, är att öka uppskattningen för förorterna i Helsingfors genom åtgärder som gör att förorterna blir trivsammare och fungerar bättre och de åldrande helsingforsarna får bättre möjligheter till service. Fondmedlen har använts för finansiering av investeringsprojekt och andra projekt som överensstämmer med syftet. Dessa projekt ska basera sig på ett separat beslut av stadsfullmäktige eller stadsstyrelsen. De kan genomföras av staden ensam eller tillsammans med andra parter.

Delaktighetsfonden har inrättats för att ersätta förortsfonden. Stadsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 13.11.2017 (1047 §) att uppmana stadskansliet att bereda en ändring av förortsfonden till en delaktighetsfond. I enlighet med beslutet att inrätta fonden motsvarade fondkapitalets storlek förortsfondens kapital i utgångsläget, men till skillnad från förortsfonden gick beslutet ut på att delaktighetsfonden utgör en självständig balansenhet i stadens bokföring i likhet med bland annat innovationsfonden. Då behandlas användningen av fonden inte i samband med budgetanslagen. Fondmedlen för delaktighetsfonden, inrättad i syfte att ersätta förortsfonden, kan årligen användas för finansiering av investeringar, projekt eller utgifter för medborgarbudgetering som baserar sig på ett separat beslut av stadsfullmäktige eller stadsstyrelsen. De kan genomföras av staden ensam eller tillsammans med andra parter.

I motiveringarna till bildande av delaktighetsfonden konstaterades att det är meningen att förortsfonden ska upplösas när de godkända förortsprojekten har slutförts. Sedan år 2018 har medel ur förortsfonden använts endast för att slutföra projekt som inletts tidigare, och anslag har sedan dess reserverats för att årligen kunna bevilja överskridningsrätter för slutföring av oavslutade projekt. Det finns inga oavslutade projekt kvar för år 2024, varför den bokföringsmässiga förortsfonden inte längre är nödvändig.

Förortsfondens fondkapital uppgick vid tidpunkten för bokslutet för år 2022 till 40 212 829,26 euro.

I enlighet med stadgarna för fonden upplöses fonden genom att fondkapital med stöd av ett beslut av stadsfullmäktige överförs till grundkapitalet. I samband med upplösningen av fonden överförs den oanvända delen till stadens grundkapital. Användningen av fonden år 2023 kommer att bokföras som en avskrivning på fondkapitalet, varefter fonden upplöses.

Effekterna av upplösningen av fonderna på budgetstrukturen

De budgetmoment i investeringsdelen som gäller de fonder som ska upplösas upphävs i samband med att budgeten för år 2024 godkänns. Moment som upphävs är då följande: 80701 Projekt som finansieras med medel ur förortsfonden, till stadskansliets disposition, och i avsnittet 808 Infrastrukturbyggande i projektområden, till stadsstyrelsens disposition, undermomenten 8080101 Kampen–Tölöviken (grundberedning), 8080201 Kampen–Tölöviken (gator) och 8080301 Kampen–Tölöviken (parker och idrottsområden).

Ändring i stadgarna för vissa donationsfonder

I 20 § i lagen om ordnande av social- och hälsovården och räddningsväsendet i Nyland gjordes Helsingfors stad skyldig att särredovisa stadens ekonomi för social- och hälsovården samt räddningsväsendet. I och med att lagen trädde i kraft blev räddningsväsendet en del av den nya social-, hälsovårds- och räddningssektorn som styrs av social-, hälsovårds- och räddningsnämnden. I enlighet med bilaga 1 uppdateras 4 § i stadgarna för fonderna upptagna i bilagan så att den aktör som beslutar om användningen av medlen motsvarar den nya organisationsstrukturen. Det föreslås också att motsvarande 4 § i stadgarna för vissa fonder som gäller fostrans- och utbildningssektorn ska ändras så att sektorchefen för fostran och utbildning beslutar om användning av medlen i fortsättningen i stället för fostrans- och utbildningsnämndens sektioner. Medlen i donationsfonderna för fostrans- och utbildningssektorn används för att dela ut stipendier och bidrag och erbjuda sommarrekreation för skolelever.

Dessutom föreslås det ändringar i föreskrifterna i 4 § i stadgarna för Haka-fonden om utdelning av belöningar ur fondens medel. Fondens nuvarande stadgar finns i bilaga 2. I fråga om stadgan ovan föreslås det att kultur- och fritidsnämnden beslutar om utdelning av belöningar i fortsättningen i stället för stadsstyrelsen. Vidare stryks det som gäller förhandlingar med donationsgivaren om användning av fondmedel med anledning av att donationsgivarens verksamhet har upphört. Målet för ändringen är att harmonisera förfarandet för beslutsfattande om användning av medlen med andra donationsfonder.

Befogenheter

Stadsfullmäktige beslutar i enlighet med 7 kap. 1 § 21 punkten i förvaltningsstadgan om ändringar i budgeten och i enlighet med 1 § 23 punkten om stadgar för fonderna.

Verkställighet

Om stadsfullmäktige godkänner upplösningen av de ovannämnda bokföringsmässiga fonderna och ändringarna i de donationsfonder som avses i beslutet, kommer stadsstyrelsen i sitt verkställighetsbeslut att uppmana stadsmiljönämnden och affärsverket ekonomiförvaltningstjänsten att ta hand om de praktiska arrangemangen kring upplösningen av investeringsfonden för Kampen–Tölöviken och förortsfonden och slopandet av budgetmomenten för dessa, och dessutom uppmana stadskansliet att beakta ändringarna i stadgarna för de donationsfonder som avses i beslutet i förvaltningen av fonderna.

I samband med verkställigheten av stadsfullmäktiges beslut uppmanar stadsstyrelsen samtidigt stadskansliet att i samarbete med sektorerna rikta resurser som motsvarar det resterande fondkapitalet i den investeringsfond som ska upplösas förutom till de planerade investeringarna i området Kampen–Tölöviken också till projekt som ökar trivseln vid Tölöviken år 2024.

Fastän det inte längre finns en separat förortsfond, uppmanar stadsstyrelsen i sitt verkställighetsbeslut att det ska anvisas anslag för projekt som ökar trivseln i förorter, speciellt i områden för stadsförnyelse. Dessutom har stadsstyrelsen för avsikt att uppmana till beredning av investeringar för trivsel i stadsförnyelseområden redan i nästa års budget.

Stäng

Kaupunginhallitus 09.10.2023 § 601

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää

A) lakkauttaa seuraavat kirjanpidolliset rahastot päivämäärällä 31.12.2023:

  • 7 03 06 Kamppi - Töölönlahti -alueen investointirahasto
  • 7 03 09 Lähiörahasto

B) muuttaa eräiden lahjoitusrahastojen sääntöjä liitteen 1 mukaisesti.

Käsittely

Vastaehdotus:
Paavo Arhinmäki: "Vaikka erillistä lähiörahastoa ei enää ole, kaupunginhallitus täytäntöönpanopäätöksessä kehottaa osoittamaan lähiöiden viihtyisyyttä lisääviin hankkeisiin määrärahoja, erityisesti kaupunkiuudistusalueilla. Lisäksi kaupunginhallituksen on tarkoitus kehottaa valmistelemaan jo ensi vuoden budjettiin viihtyisyysinvestointeja kaupunkiuudistusalueille."

Kannattaja: Johanna Laisaari

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti hyväksyä Paavo Arhinmäen vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

Vastaehdotus:
Daniel Sazonov: ”Kaupunginvaltuuston päätösten täytäntöönpanon yhteydessä kaupunginhallitus kehottaa samalla kaupunginkansliaa yhdessä toimialojen kanssa kohdentamaan suunnitteilla olevien Kamppi - Töölönlahti -alueen investointien lisäksi ko. lakkautettavan investointirahaston jäljellä olevaa rahastopääomaa vastaavat varat Töölönlahden viihtyisyyttä parantaviin hankkeisiin vuoden 2024 aikana."

Kannattaja: Marcus Rantala

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti hyväksyä Daniel Sazonovin vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

02.10.2023 Pöydälle

Esittelijä
kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna
Lisätiedot

Pipsa Kotamäki, rahoitussihteeri, puhelin: 31036125

pipsa.kotamaki@hel.fi

Tuomo Mäkinen, rahoituspäällikkö, puhelin: 31025641

tuomo.makinen@hel.fi

Markku Riekko, hankepäällikkö, puhelin: 31039900

markku.riekko@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 07.11.2023

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av en kommunmedlem
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar efter att man fått del av beslutet.

Besvärsskriften ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet sändes, om inte något annat påvisas.

Dagen då man fått del av beslutet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna lämnas in första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag

Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.

Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
besöksadress:
Banbyggarvägen 5
Telefonnummer:
029 56 42000

Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften ska uppges:

  1. det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
  3. grunderna för yrkandena;
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om en laglig företrädare eller ett ombud för ändringssökandens talan, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.

Besvären ska också innehålla postadressen och en eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.

Till besvärsskriften ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift

En rättegångsavgift tas ut med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) hos den som söker ändring. I ett ärende som marknadsdomstolen har behandlat som första instans tas avgiften ut oberoende av utgången.

Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Pipsa Kotamäki, finanssekreterare, telefon: 09 310 36125

pipsa.kotamaki@hel.fi

Tuomo Mäkinen, finansieringschef, telefon: 09 310 25641

tuomo.makinen@hel.fi

Markku Riekko, projektchef, telefon: 09 310 39900

markku.riekko@hel.fi