Hankinta, opioidiriippuvaisten korvaushoito ja päihdehoitopalvelut, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

HEL 2023-012300
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 250 §

Päihdevieroitus- ja kuntoutuspalvelujen sekä opioidikorvaushoidon hankinta

Social-, hälsovårds- och räddningsnämnden

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan nuorisoedustaja Jem Alaye ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttua asiantuntijaa, eikä tämä siitä syystä osallistunut kokoukseen.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Samuel Adouchiefin ehdotuksesta.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää

A hyväksyä päihdevieroitus- ja kuntoutuspalvelujen ja opioidikorvaushoidon hankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot sekä oikeuttaa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tekemään tarvittaessa tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia

B oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan

- tekemään hankinnasta päätöksen
- päättämään optiokauden käyttöönotosta
- allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset
- päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Stäng

Päihdepalvelujen päällikkö ********** on kutsuttuna asiantuntijana.

Hankinnan taustaa

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala tuottaa helsinkiläisten tarvitsemia päihdepalveluja itse ja ostaa omaa toimintaansa täydentäviä palveluja sekä koordinoi päihdepalvelujen kokonaisuutta. Palvelukokonaisuus rakentuu eri toimijoiden yhteistyönä.

Strategisena linjauksena on avopalvelupainotteisuus ja omien palvelujen ensisijaisuus sekä laitospalvelujen tarpeen vähentäminen avopalveluita ja palvelukokonaisuutta kehittämällä.

Helsingin kaupunki toteuttaa hankittavat päihdepalvelut suurimmaksi osaksi omana toimintana, mutta täydentää omia palveluitaan ostamalla niitä ulkopuoliselta palveluntuottajalta.

Hankinnan kohteena oleva päihdevieroitus- ja kuntoutuspalvelujen sekä opioidikorvaushoidon kokonaisuus koostuu kahdesta aiemmin erillisestä palveluhankinnasta, joita ovat päihdehoitopalvelujen hankinta terveys- ja päihdepalvelujen johtajan päätöksellä 15.4.2020 § 25 ja opioidiriippuvaisten korvaushoidon hankinta terveys- ja päihdepalvelujen johtajan päätöksellä 15.4.2020 § 26.

Hankinnassa toteutettiin markkinavuoropuhelu toukokuussa 2023. Markkinavuoropuhelun tavoitteena oli kuulla mahdollisten palveluntuottajien näkemyksiä tuotettavien palvelujen sisällöstä. Markkinavuoropuhelussa keskusteltiin muun muassa uutena palveluna kilpailutettavasta lääkinnällisestä laitoskuntoutuksesta. Markkinavuoropuhelu myötävaikutti siihen, että laitospalvelujen hankinta-aluetta laajennettiin.

Lisäksi kesällä 2023 kartoitettiin palvelunkäyttäjien näkemyksiä tarvittavista päihdepalveluista.

Hankinnan kohde

Hankinnan kohteena ovat opioidikorvaushoidon, laitosvieroituksen sekä päihdeavo- ja laitoskuntoutuksen palvelut helsinkiläisille asiakkaille.

Palvelu on kuvattu tarkemmin palvelukuvauksissa.

Hankinnan tavoitteena on turvata päihdepalvelut helsinkiläisille silloin, kun kaupungin omat palvelut eivät sovellu asiakkaan tarpeisiin tai omien palvelujen kapasiteetti ei riitä. Asiakasohjauksesta päättää Helsingin kaupungin työntekijä.

Hankinta on jaettu osa-alueisiin:

- Osa-alue 1: Opioidikorvaushoito
- Osa-alue 2: Laitosvieroitushoito
- Osa-alue 3: Avokuntoutus
- Osa-alue 4: Laitoskuntoutus lääkinnällisenä kuntoutuksena
- Osa-alue 5: Laitoskuntoutus sosiaalisena kuntoutuksena

Tilaaja ei sitoudu mihinkään hankintamääriin, vaan palvelua tilataan tarpeen mukaan.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on 20 000 000 euroa perussopimuskauden ja optiokauden ajalle.

Tarjouskilpailu

Hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016, jäljempänä hankintalaki) mukaisella avoimella menettelyllä.

Tarjousten vertailuperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus siten, että hinnan painoarvo on 100 prosenttia. Laadulliset kriteerit otetaan huomioon asettamalla hankinnan kohteena olevalle palvelulle tiukat vähimmäisvaatimukset.

Hankinnassa perustetaan osa-alueittain puitejärjestely, johon tilaaja valitsee tarpeensa mukaisesti yhden tai useampia palveluntuottajia. Palveluntuottajia valitaan se määrä, joka tarvitaan arvioidun hankintatarpeen täyttämiseksi.

Jos osa-alueelle valitaan enemmän kuin yksi palveluntuottaja, ne asetetaan halvimman hinnan mukaiseen etusijajärjestykseen. Tilaaja tekee tilaukset ensisijaisesti etusijajärjestyksen ensimmäiseltä palveluntuottajalta.

Mikäli ensisijainen palveluntuottaja ei pysty tuottamaan koko tarvittavaa palvelua tai tuotettu palvelu ei vastaa asiakkaan tarpeita, tilaaja tekee tilauksen seuraavalta palveluntuottajalta ja niin edelleen siten, että palvelutarve täyttyy.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellään hankittava palvelu sekä palvelulle asetetut vähimmäisvaatimukset. Vaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan.

Esitys tarjouspyyntöasiakirjoiksi on liitteinä 1–7. Hankintalain 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla, ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi(Länk leder till extern tjänst), joten tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä esityksen liitteenä.

Sopimus

Kilpailutuksen perusteella tehtävän sopimuksen suunniteltu sopimuskausi on 1.6.2024−31.5.2026.

Sopimusta on tilaajan niin päättäessä mahdollista jatkaa enintään kahdella (2) kahdentoista (12) kuukauden mittaisella optiokaudella. Tilaaja ilmoittaa option käyttöönotosta kuusi (6) kuukautta ennen perussopimuskauden päättymistä.

Sopimus syntyy vasta, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Hankintavaltuuksista päättäminen

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta on päättänyt 24.10.2023 § 216 toimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, että terveys- ja päihdepalvelujen johtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.

Sopimuksen allekirjoittaja

Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja.

Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on terveys- ja päihdepalvelujen johtajalla.

Stäng

Detta beslut publicerades 27.02.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Mer information fås av

Pia Pulkkinen, päihdepalvelujen päällikkö, puhelin: 09 310 23013

pia.pulkkinen@hel.fi

Bilagor

1. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 20 k
2. Sekretessbelagd: HankL 60 §, 138 §
3. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 20 k
4. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 20 k
5. Sekretessbelagd: HankL 60 §, 138 §
6. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 20 k
7. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 20 k

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.