Tarveselvitys, hius- ja kauneudenhoitoalan opetustila, Stadin ammattiopisto, Nilsiänkatu 6, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2023-012523
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 11. / 245 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Stadin ammatti- ja aikuisopiston hius- ja kauneudenhoitoalan tilojen tarveselvityksestä Vallilaan osoitteeseen Nilsiänkatu 6

Nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Vallilaan osoitteeseen Nilsiänkatu 6 Stadin ammatti- ja aikuisopiston hius- ja kauneudenhoitoalan käyttöön perusparannettavien tilojen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Stadin ammatti- ja aikuisopiston hius- ja kauneudenhoitoalan nykyisin käytössä olevat tilat sijaitsevat osoitteessa Savonkatu 4. Alueen asemakaavamuutos on käynnistynyt, ja koska alueen kehittämisen myötä nykyiset tilat tullaan purkamaan, tarvitaan korvaavat tilat. Korvaavat tilat toteutetaan osoitteessa Nilsiänkatu 6 sijaitsevaan kiinteistöön.

Hankkeessa toteutettavat oppimistilat suunnitellaan 325 läsnä olevalle opiskelijalle. Opiskelijoiden kokonaismäärä on yhteensä 425 opiskelijaa, josta noin 350 on hius- ja kauneudenalan opiskelijoita ja 75 tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelijoita. Tutkinto-opiskelijoista noin kolmannes oppii työelämässä tai muuten oppilaitoksen ulkopuolella.

Tilat otetaan käyttöön kalustettuna viimeistään tammikuussa 2026. Tilojen valmistuttua nykyisistä tiloista luovutaan. Hankkeessa toteutettavien tilojen monipuolinen käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa.

Hankkeessa Stadin ammatti- ja aikuisopiston hius- ja kauneudenhoitoalan käyttöön toteutettavaan tilakokonaisuuteen kuuluu myös hius- ja kauneudenhoitoalan yritystilat, joissa asiakkaita palvellaan yritysmäisesti. Hius- ja kauneudenhoitoalan opetukseen käytettävien työsalien jakautuminen hiustyölle ja kosmetologityölle varusteltaviin saleihin on tehty oppilaitoksen henkilöstöä osallistaen.

Rakennukseen suunniteltavat keittiö- ja ruokailutilat tulevat palvelemaan myös Konepajan lukion ruokailua, mikä huomioidaan keittiön kapasiteetissa. Oleva rakennus mahdollistaa toteuttaa ruokasali Stadin ammatti- ja aikuisopistolle mitoitettua tilantarvetta laajempana.

Hankkeessa toteutettavista tiloista yhteiskäyttöisiä ovat esimerkiksi monipuolisessa käytössä oleva ruokasali ja siitä erilleen rajattavissa olevat myös oppimistiloiksi varusteltavat tilat, joita tullaan yhteiskäyttämään Stadin ammatti- ja aikuisopiston ja Konepajan lukion kesken.

Useiden kasvatuksen ja koulutuksen palveluiden yhteiskäytettävissä olevien tilojen sijoittaminen samaan rakennukseen on tilankäytöllisesti ja kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Ennustekaudella 2021-2036 arvioidaan 16-18-vuotiaiden helsinkiläisten määrän kasvavan noin 4000 nuorella verrattuna vuoden 2020 toteumaan vuoteen 2031 mennessä. Ennustekauden lopussa 16-18-vuotiaita arvioidaan olevan noin 2500 toteumaa enemmän.

Uudet palvelutilat tukevat opiskelijoiden arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset Stadin ammatti- ja aikuisopiston toiminnalle ja vastaavat kaupunkitasoisiin palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun on osallistettu henkilöstöä ja tullaan osallistamaan jatkossakin henkilöstöä ja opiskelijoita.

Hankkeen laajuudesta ja sisällöstä on keskusteltu erillisessä kokouksessa Stadin ammatti- ja aikuisopiston edustajien kanssa 13.2.2023.

Tilat edistävät ammatillisen koulutuksen tutkinnon perusteiden toteuttamista

Stadin ammatti- ja aikuisopistossa annetaan ammatillista koulutusta kaupunkitasoisesti. Ammatilliseen koulutukseen kuuluvat ammatillisten perustutkintojen, ammatti- ja erikoisammattitutkintojen lisäksi mm. oppisopimuskoulutus sekä valmentava koulutus.

Hankkeessa toteutetaan ammatillisen koulutuksen pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat opiskelijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat mahdollistavat eri toimijoiden yhteistyön tukemalla oppijoiden yksilöllisiä oppimispolkuja sekä tarjoamalla yrittäjämäisen tavan kasvaa ammattiin.

Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten suunnitteluohjeiden mukaan.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston hankkeen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Stadin ammatti- ja aikuisopiston hius- ja kauneudenhoitoalan tilat ovat laajuudeltaan 4337 htm2. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 24,90 euroa/htm²/kk eli noin 108 000 euroa/kk eli noin 1 296 000 euroa/vuosi.

Rakennuksessa oleva pysäköintikellari ei sisälly kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuokra-alueeseen eikä tilavuokraan.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan noin 370 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 58 700 euroa, siivouskustannusarvio on noin 156 100 euroa/vuosi. Arvio toiminnan kustannuksista vuositasolla on noin 1 164 200 euroa.

Hankkeessa ei tarvita väistötiloja, vaan nykyisissä tiloissa toimitaan siihen saakka, kun korvaavat tilat valmistuvat.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Hankkeesta on järjestetty henkilöstölle hankkeen käynnistämistapaaminen 19.9.2023, jossa henkilöstölle on esitelty hankkeen aikataulua, hankeprosessia ja osallistamista. Oppilaitoksessa järjestetyssä tilaisuudessa henkilöstölle on varattu mahdollisuus kysyä ja keskustella hankkeen asiantuntijoiden sekä palvelun edustajien kanssa.

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Stadin ammatti- ja aikuisopiston henkilökunnan edustajat osallistuvat käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Irtokalustamisen suunnitteluun osallistetaan henkilöstöä ja opiskelijoita.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Stäng

Detta beslut publicerades 30.10.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Harri Korhonen

Mer information fås av

Ulla Manninen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 22493

ulla.k.manninen@hel.fi

Sari Slöör, apulaisrehtori, puhelin: 040 334 0963

sari.sloor@hel.fi

Bilagor

1. Stadin AO Savonkadun korvaava tilaohjelma 231009
2. StadinAO hiusala tarveselvityslomake

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.