Helsingin medialukion painotuksen muuttaminen 1.8.2024 alkaen sekä painotuslinjan opiskelijaksioton perusteiden muuttaminen
Helsingin medialukion painotuksen muuttaminen 1.8.2024 alkaen sekä painotuslinjan opiskelijaksioton perusteiden muuttaminen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin medialukion painotuksen muuttamisen media ja yhteiskunta -painotuksesta yhteiskunta ja media -painotukseksi 1.8.2024 alkaen.
Lisäksi jaosto päätti muuttaa painotuslinjan opiskelijaksioton perusteita niin, että perusteena käytetään painotettua keskiarvoa. Muutos astuu voimaan perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa helmikuussa 2024.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin kaupunkistrategiassa 2021 - 2025 (kaupunginvaltuusto 13.10.2021, § 293) on tavoitteena, että kaikki koulut ovat hyviä kouluja ja että polku perusopetuksesta toiselle asteelle on toimiva. Kaupunkistrategian mukaan myös erikoistumiselle, erilaisuudelle ja painotetulle opetukselle annetaan tilaa.
Helsingin kaupungin tavoitteena on, että kaikilla kaupungin lukioilla on erityinen koulutustehtävä tai painotettua opetusta. Erityisen koulutustehtävän ja painotetun opetuksen avulla voidaan turvata kaikkien kaupungin lukioiden vetovoimaisuus ja ehkäistä alueellista eriytymistä.
Painotettu opetus
Painotettu opetus tarkoittaa, että lukio voi painottaa opetuksessaan yhtä tai useampaa oppiainetta tai opintokokonaisuutta. Opiskelijan opinnot määräytyvät valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti, jolloin hänen tulee suorittaa kaikki lukion pakolliset moduulit. Painotetun opetuksen opintojaksot sisältyvät opiskelijan opinto-ohjelmaan valtakunnallisina valinnaisina tai muina valinnaisina opintojaksoina vuoden 2021 opetussuunnitelman mukaisessa opetuksessa.
Painotettu opetus voidaan järjestää lukiossa kahdella eri tavalla:
Opiskelija voi hakeutua lukion yleislinjalle yhteishaussa ja tämän jälkeen valita halutessaan painotuksen mukaisia opintoja tutkintoonsa.
Toinen vaihtoehto on, että lukiossa painotus on järjestetty linjana. Tällöin opiskelija hakee yhteishaussa suoraan linjalle, ja opiskelee painotuksen mukaisia opintoja linjan kautta. Linjan valintaperusteena voi olla keskiarvo tai painotettu keskiarvo. Lukio voi järjestää myös pääsy- tai soveltuvuuskokeita tai ottaa huomioon hakijan muun koulutuksen, harrastukset tai muita lisänäyttöjä.
Kaupungin lukioiden erityiset koulutustehtävät ja painotukset
Tällä hetkellä kaupungin lukioiden erityiset koulutustehtävät ja painotukset ovat seuraavat:
Erityiset koulutustehtävät:
- Sibelius-lukio: musiikki- ja tanssipainotteinen opetus
- Helsingin kuvataidelukio: kuvataidepainotteinen opetus
- Mäkelänrinteen lukio: urheilupainotteinen opetus
- Kallion lukio: ilmaisupainotteinen opetus
- Helsingin luonnontiedelukio: luonnontiedepainotteinen opetus
- Ressun lukio: englanninkielinen IB-opetus
Painotettu opetus:
- Helsingin kielilukio: kielet ja kansainvälisyys -painotus sekä kaksikielinen suomi-englanti -linja
- Helsingin medialukio: media ja yhteiskunta
- Alppilan lukio: globaalikansalainen
- Etu-Töölön lukio: yrittäjyys
- Ressun lukio: tiede
- Vuosaaren lukio: teknologia- ja musiikkipainotukset
Perustelut Helsingin medialukion painotuksen muutokselle
Helsingin medialukion painotus on tällä hetkellä media ja yhteiskunta (suomenkielinen jaosto 18.5.2021, § 12). Nyt painotukseksi esitetään yhteiskunta ja media -painotusta. Muutos vahvistaisi painotusopintojen yhteiskuntaan liittyviä tavoitteita ja sisältöjä. Muutoksen taustalla on se, että painotusopintojen keskeisenä tavoitteena on auttaa nuoria kehittymään rakentavaan vuorovaikutukseen ja vastuulliseen toimintaan kykeneviksi yhteiskunnan toimijoiksi sekä kestävän tulevaisuuden rakentajiksi. Laajat yhteiskunnalliset teemat ovat keskeisiä sisältöjä tämän tavoitteen toteuttamiseksi, kun taas mediakasvatus eri muodoissaan on yksi tärkeä väline tässä kokonaisuudessa.
Medialukio tarkastelee päätöksen jälkeen, onko lukion opetussuunnitelmaan tarvetta tehdä muutoksia painotuksen tarkentamisen vuoksi.
Opiskelijaksioton perusteiden muutokset
Medialukion painotuslinjan suosio on ollut hiipumassa jo useamman vuoden. Tämä näkyy valtakunnallisessa yhteishaussa ensi- ja toissijaisten hakijoiden vähentyneessä määrässä sekä kynnyskeskiarvon alentumisessa.
Painotuslinjan erillisvalinnan hakukriteereinä on ollut perusopetuksen päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo. Keskiarvoa laskettaessa on otettu huomioon seuraavien painotettujen oppiaineiden arvosanat: äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka, A-kieli, historia ja yhteiskuntaoppi. Lisäksi hakijat ovat tehneet vapaamuotoisen hakemuksen, jonka lukion opettajista koostuva raati on pisteyttänyt.
Lukio esittää nyt vapaamuotoisesta hakemuksesta luopumista sekä painotettavien oppiaineiden vähentämistä. Näin lukion hakuprosessi saadaan yksinkertaisemmaksi. Jatkossa lukio ottaisi keskiarvoa laskiessaan huomioon ainoastaan äidinkielen ja kirjallisuuden sekä yhteiskuntaopin painotettuina oppiaineina.
Painotuksen muutoksesta sekä opiskelijaksioton perusteiden muutoksesta on keskusteltu medialukion painotustiimin kokouksissa kolmesti (16.8., 23.8. ja 20.9.) sekä myös lukion henkilöstökokouksessa 6.9. Näissä kokouksissa on ollut mukana opiskelijoiden edustajia. Lukion rehtori on kertonut muutosesityksestä 21.9. lukion johtokunnan kokouksessa. Esitys on saanut myönteisen vastaanoton kaikissa näissä yhteyksissä.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, oppilaaksi- ja opiskelijaksioton perusteista.
Detta beslut publicerades 08.11.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 35095
Tarja Aro-Kuuskoski, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 82365