Avustuksen myöntäminen, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustukset vuodelle 2024

HEL 2023-013000
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 11. / 22 §

Mieli Helsingin mielenterveys ry:n oikaisuvaatimus sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan 12.12.2023 § 247 päätökseen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttötalousmäärärahoista myönnettäviin avustuksiin vuodelle 2024

Social-, hälsovårds- och räddningsnämnden

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti hylätä Mieli Helsingin mielenterveys ry:n oikaisuvaatimuksen koskien sosiaali-, terveys ja pelastuslautakunnan avustuspäätöstä 12.12.2023 § 247 koskien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttötalousmäärärahoista myönnettäviä avustuksia vuodelle 2024.

Oikaisuvaatimuksen tueksi ei ole esitetty sellaisia perusteluja, joiden vuoksi se tulisi hyväksyä.

Käsittely

Esittelijä toimialajohtaja Juha Jolkkonen korjasi esittelijän perusteluiden Avustusten jakamisessa noudatettavat ohjeet ja periaatteet -otsikon alaisen viimeisen kappaleen Helsingin seudun Mielenterveysseura ry:n Mieli Helsingin mielenterveys ry:ksi.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti asiasta esittelijän muutetun esityksen mukaisesti.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää hylätä Mieli Helsingin mielenterveys ry:n oikaisuvaatimuksen koskien sosiaali-, terveys ja pelastuslautakunnan avustuspäätöstä 12.12.2023 § 247 koskien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttötalousmäärärahoista myönnettäviä avustuksia vuodelle 2024.

Oikaisuvaatimuksen tueksi ei ole esitetty sellaisia perusteluja, joiden vuoksi se tulisi hyväksyä.

Stäng

Taustaa

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti 12.12.2023 § 247 sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttötalousmäärärahoista myönnettävistä avustuksista vuodelle 2024.

Mieli Helsingin mielenterveys ry on tehnyt 2.1.2024 oikaisuvaatimuksen lautakunnan 12.12.2023 § 247 päätökseen. Oikaisuvaatimus on liitteenä 1. Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 138 §:n mukaisessa määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt vaatimukset

Mieli Helsingin mielenterveys ry on tehnyt oikaisuvaatimuksen koskien sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan avustuspäätöstä 12.12.2023 (§ 247). Lautakunta päätti olla myöntämättä yhdistyksen hakemaa 14 000 euron avustusta. Avustusta haettiin toimiston vuokra- ja tilakuluihin, yhdistyksen toimintakuluihin, mielenterveyden edistämiseen yksilö- ja ryhmätoiminnalla, kurssitoimintaan ja avoimien tilaisuuksien järjestämiseen kohdentuen helsinkiläisiin, vapaaehtoistoimijoiden koulutukseen ja virkistykseen.

Yhdistys kertoo oikaisuvaatimuksessa uusien henkilökohtaisten tukitoimijoiden koulutuksesta aikaisempien tukitoimijoiden lisäksi. Viime aikoina Helsingin kaupungin terveyspalveluiden kautta yhdistys on vastaanottanut uusia tukisuhteita kolme kappaletta. Yhdistys esittää oikaisuvaatimuksessa myös kiinnostuksen yhteistyösopimuksen laatimisesta Helsingin kaupungin terveyspalveluiden kanssa tukitoimintaan liittyen.

Yhdistys kuvaa oikaisuvaatimuksessa tarkemmin myös muita avustettavaksi esitettyjä toimintoja tarkemmin ja perustelee toimitilojen tärkeyttä ryhmätoiminnan, muun tukityön ja toiminnan ylläpitämisen osalta. Yhdistys katsoo, että avustetavaksi haettu toiminta on kasvusuunnassa sekä korostaa vapaaehtoistoiminnan merkityksellisyyttä ja tärkeyttä.

Yhdistys toteaa edellä mainituin perustein rahoituksen olevan heidän toimintansa kannalta olennaisen tärkeää. Yhdistys viittaa edelleen myös taannoin tapahtuneeseen yhdistyksen varojen kavallukseen ja toteaa, ettei nykyisen hallituksen jäsenistö ole ollut rikostutkinnassa osallisena.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan avustettavaksi haetun toiminnan olevan lakisääteisiä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja täydentävää toimintaa. Oikaisuvaatimuksessa vedotaan, että vuodelle 2024 tehty avustuspäätös oikaistaisiin avustushakemuksen mukaiseksi tai edes osittaiseksi myöntämiseksi. Oikaisuvaatimuksessa avustuksen katsotaan olevan elintärkeä nykyisen toiminnan ylläpitämiseksi, sen edelleen laajentamiseksi ja kehittämiseksi. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että pienellä taloudellisella panostuksella yhdistykselle Helsingin kaupunki säästäisi terveydenhuollon henkilöresursseja ja taloudellisia resursseja tulevana vuonna avustuspanostusta enemmän. Yhdistys katsoo myös, että olisi myös kohtuutonta, että kahden vuoden työ mielenterveyden hyväksi mitätöityisivät riittävän taloudellisen resurssin puutteeseen.

Oikaisuvaatimuksen hylkäämisen perusteet

Lautakunnan päätöksessä 12.12.2023 § 247 Mieli Helsingin mielenterveys ry:n avustushakemuksen hylkäämisen peruste oli avustettavan toiminnan priorisointi siten, että sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen lakisääteisiä tehtäviä parhaiten tukevat toiminnat olivat hakemusten arvioinnissa etusijalla. Mieli Helsingin mielenterveys ry:n avustushakemuksessa esitetyt toiminnat eivät päätyneet päätösharkinnassa ensisijaisesti avustettavaksi esitetyiksi toiminnoiksi, vaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen lakisääteisiä tehtäviä parhaiten tukevat toiminnat olivat etusijalla. Mieli Helsingin mielenterveys ry:n toimintoihin ei siten myönnetty avustusta.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätöksessä 12.12.2023 § 247 edellä mainittu kavallusasia ei ole ollut avustushakemuksen hylkäämisen perusteena. Yhteistyösopimusasia ei ole avustuksien yhteydessä päätettävä asia, ja siten sitä ei käsitellä oikaisuvaatimuksen yhteydessä.

Avustusten kriteerit

Kaupunginhallitus päätti 26.9.2022 § 661 hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustusten kriteerit. Yleisperiaatteena on, että avustuksen piiriin hyväksyttävän toiminnan tulee tukea voimassa olevan kaupunkistrategian ja kaupunginvaltuuston hyväksymän lakisääteisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelman tavoitteiden toteutumista. Avustuksilla tuetaan helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä edistävää sekä hyvinvointieroja kaventavaa toimintaa.

Avustusten jakamisessa kiinnitetään huomiota järjestöjen yleishyödyllisyyteen, toiminnan vaikuttavuuteen sekä järjestöjen omavaraisuuteen. Avustuksen saajalla tulee olla omaa varainhankintaa tai muuta toimintaresurssia (esimerkiksi vapaaehtoistyö), jotta toiminta ei kokonaan ole yhden ulkoisen rahoittajan tuen varassa.

Avustus kohdennetaan pääsääntöisesti välittömään auttamis- ja tukemistoimintaan, joten välillistä järjestötyötä, kuten yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa ja järjestön tunnetuksi tekemistä, ei ensisijaisesti avusteta eikä myöskään järjestötoiminnan hallinnollisia ja vieraanvaraisuuteen liittyviä kuluja (esimerkiksi kokouskulut, tarjoilut, toimistotarvikkeet, kalusteet, ATK, internet, AV-laitteet, puhelin, posti, matka- tai päivärahat, henkilökunnan koulutus, julkaisujen tilaaminen tai tuottaminen, korjausrakentaminen ja remontointi, yleiset kiinteistönhoitokulut) eikä sellaisia ajanvietteeseen liittyviä kuluja, jotka järjestön tai osallistujien voidaan katsoa pystyvän kustantamaan itse (esimerkiksi luentopalkkiot, juhlat ja retket).

Avustuksia ei myönnetä kertaluontoiseen toimintaan. Toiminnan tulee olla pitkäjänteistä ja jatkuvamuotoista. Avustusta ei myönnetä uskonnolliseen tai poliittiseen toimintaan, eikä sellaiseen toimintaan, johon hakija saa muuta Helsingin kaupungin avustusta.

Pelastustoiminnan avustukset kohdennetaan järjestöille, joiden toiminta kytkeytyy onnettomuuksien ehkäisyyn, pelastustoimintaan tai väestönsuojelun edistämiseen Helsingin kaupungissa.

Avustusten jakamisessa noudatettavat ohjeet ja periaatteet

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttötalousmäärärahoista myönnettäviä avustuksia koskevan päätösesityksen valmistelussa noudatettiin Helsingin kaupungin avustusten yleisohjetta (kaupunginhallitus 28.10.2019 § 723, liite 2). Lisäksi kaupunginhallitus päätti 26.9.2022 § 661 avustuskriteerit (liite 3), jotka täydentävät kaupungin avustusten yleisohjeita. Valtion rahoituksesta jaettavien avustusten tulee tukea sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä, joka kytkeytyy hyvinvointialueen lakisääteisiin tehtäviin (sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut).

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan valtion yleiskatteellisella rahoituksella avustettavien toimintojen arvioinnissa on tunnistettu toimintoja, joiden on katsottu olevan merkittävässä ja kriittisessä roolissa sosiaali- ja terveydenhuollon lakisääteisten palvelutoimintojen täydentämisessä ja turvaamisessa kohdennettuna haavoittuvassa asemassa oleville helsinkiläisille. Avustuksilla tuetaan hyvinvointia ja terveyttä edistävää sekä hyvinvointi- ja terveyseroja kaventavaa, korjaavaa tai kuntouttavaa yksilö- tai ryhmämuotoista auttamistoimintaa järjestöissä.

Järjestöavustukset ovat harkinnanvaraisia ja perustuvat käytettävissä olevaan määrärahaan. Valtiolta saatu rahoitus Helsingille sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin on rajallinen sote-uudistukseen liittyvän rahoitusmallin sekä toimialalla sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisessä todetun taloudellisen sopeuttamistarpeen vuoksi avustusmääräraha on asetettu osaksi talouden muutosohjelmaa. Muutosohjelman tavoitteena on vähentää myönnettävien avustusten määrärahaa sekä arvioida avustusten kohdentumista.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan määrärahasta avustettavaksi päätetyt järjestötoiminnot ovat sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluiden kannalta olennaisia ja täydentävät lakisääteisiä tehtäviä. Hakemusten arvioinnissa etusijalla olivat sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen lakisääteisiä tehtäviä parhaiten tukevat toiminnat.

Helsingin seudun Mielenterveysseura ry ei ole oikaisuvaatimuksessaan esittänyt sen kaltaisia uusia perusteluita, joiden perusteella aikaisempi lautakunnan päätös perusteluineen tulisi ratkaista yhdistyksen oikaisuvaatimuksessaan esittämällä tavalla.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta kunnallisvalituksella. Hallinto-oikeus voi tutkia valituksen ainoastaan kuntalain 135 §:stä ilmenevillä perusteilla. Kunnallisvalituksen valitusperusteet ilmenevät tämän päätöksen liitteenä olevasta muutoksenhakuohjeesta.

Stäng

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta 12.12.2023 § 247

28.11.2023 Pöydälle

Stäng

Detta beslut publicerades 01.02.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Mer information fås av

Marianne Neijonen, järjestökoordinaattori, puhelin: 09 310 29263

marianne.neijonen@hel.fi

Bilagor

1. Oikaisuvaatimus, Mieli Helsingin mielenterveys ry, 2.1.2024, 1

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.