Tarveselvitys, perusparannus ja laajennus, Koskelan ala-aste ja päiväkoti Herttua, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2023-013013
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 12. / 283 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Koskelan ala-asteen ja Päiväkoti Herttuan perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksestä osoitteeseen Juhana-herttuan tie 13

Nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Koskelaan osoitteeseen Juhana-herttuan tie 13 toteutettavan Koskelan ala-asteen ja päiväkoti Herttuan perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus, ekologisuus ja luontoystävällisyys. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi erilaisia oppimisen tiloja.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Käpylän, Koskelan ja Kumpulan alueen palveluverkkotarkastelussa on todettu tarve toteuttaa tilat yhteensä noin 250 varhaiskasvatusikäiselle Päiväkoti Herttuaan ja 250 oppilaalle Koskelan ala-asteen kouluun. Päiväkodin nykyinen tilapaikkojen määrä on 99 ja ala-asteen oppilasmäärä noin 100.

Osoitteeseen Juhana-herttuan tie 13 toteuttava perusparannus ja laaennus otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2028 mennessä. Toteutettavissa tiloissa voidaan järjestää varhaiskasvatusta ja perusopetusta alueen muuntuviin palvelutarpeisiin. Tilojen monipuolinen käyttö on huomioitu tilamitoituksessa.

Perusparannuksen ja laajennuksen valmistuttua nykyisistä väliaikaisista tiloista osoitteessa Käpyläntie 8 on mahdollista luopua.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Koskelan ala-asteen ja päiväkoti Herttuan nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin vastaa toiminnallisia tavoitteita.

Väestöennusteen mukaan ennustekauden lopussa vuonna 2037 alueella asuu noin 1055 varhaiskasvatusikäistä lasta, mikä on noin 270 lasta nykyistä enemmän. Alueelle on ohjelmoitu toteutettavaksi päiväkoti Herttuan lisäksi päiväkoti Koskelan korvaava uudisrakennus vuosille 2023-2025. Yhteensä näissä hankkeissa toteutetaan noin 240 uutta paikkaa.

Käpylän, Koskelan ja Kumpulan osa-alueilla toimii tällä hetkellä Koskelan ala-asteen koulu (100 oppilasta), Käpylän peruskoulu (944 oppilasta) ja Yhtenäiskoulu (394 oppilasta). Oppilaita kouluissa on yhteensä 1438 (9/2023), joista osa tulee alueen ulkopuolelta. Väestöennusteen mukaan ennustekauden lopussa vuonna 2037 oppilaaksiottoalueilla asuu noin 1384 peruskouluikäistä.

Peruskouluikäisten määrän kasvu ennustekaudella (noin 86) sekä muualta alueelle hakeutuvien määrä (375-425) huomioiden Käpylän alueen kouluihin tarvitaan tilat noin 1800 peruskoululaiselle. Käpylän peruskouluun on tulossa tilat 880 oppilaalle, Yhtenäiskouluun 675 oppilaalle ja Koskelan ala-asteen kouluun 250 oppilaalle, yhteensä noin 1800 oppilaalle. Kaikkien näiden kolmen koulun käytössä olevat rakennukset ovat hankkeina talonrakentamisohjelmassa.

Väestöennuste sekä palveluverkon edellä esitetyt tekijät huomioiden Koskelan ala-asteen kouluun ja päiväkoti Herttuaan tarvitaan tilat yhteensä 500 oppijalle.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Rakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Koskelan alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan koululle ja päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Rakennus ja pihat koostuvat toiminnallisista alueista, joissa on huomioitu oppijoiden ikätyypilliset ominaisuudet ja tarpeet. Rakennuksen tilat muodostavat pedagogisesti monipuolista toimintaa tukevan kokonaisuuden. Tavoitteena on, että oppija voi turvallisesti laajentaa kasvuympäristöään niin sisä- kuin ulkotiloissa opinpolkunsa aikana.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin että koulun käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja oppilaita osallistetaan pihan suunnitteluun.

Piha-alueiden suunnittelussa säilytetään mahdollisimman paljon tontilla olevaa kasvillisuutta, huomioidaan toiminnan tarpeet eri sääolosuhteissa ja varmistetaan toimivat yhteydet lähiviheralueille.

Koskelan ala-asteen ja päiväkoti Herttuan perusparannuksen ja laajennuksen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Koskelan ala-asteen ja päiväkoti Herttuan perusparannuksen ja laajennuksen tilat ovat laajuudeltaan 4929 htm2 (3 178 hym²). Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on 29,78 euroa/m²/kk eli noin 1 800 000 euroa/vuosi. Koskelan ala-asteen pysyvien ja väliaikaisten tilojen nykyinen vuokra on yhteensä noin 600 000 euro/vuosi ja päiväkoti Herttuan noin 195 000 euroa/vuosi eli yhteensä noin 795 000 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa ensikertaiseen kalustamiseen ja varustamiseen varataan 400 000 euroa, tieto- ja viestintäteknologian hankintoihin 45 000 euroa ja kovien materiaalien kädentaitojen tilojen laitehankintoihin 140 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 60 000 euroa ja siivouskustannusarvio noin 180 000 euroa/vuosi. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kunnostettavia, toiminnallisesti ja ergonomisesti hyväksi todettuja kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja.

Arvioidut vuosittaiset toiminnan kustannukset ovat päiväkodin osalta noin 3 100 000 euroa/vuosi ja koulun osalta noin 2 100 000 euroa/vuosi.

Päiväkodin ja peruskoulun sijoittaminen samaan kiinteistöön ja tilojen yhteiskäyttö on tilankäytöllisesti kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu sekä vahvistaa yhtenäistä opinpolkua. Yhteiskäyttöisiä tiloja ovat esimerkiksi ruokasali, kädentaitojen tilat ja liikuntasali.

Väistötilat

Päiväkodille ja koululle tarvitaan rakentamisen ajaksi väistötilat ja ne on suunniteltu toteutettavaksi osoitteeseen Mäkelänkatu 84. Koskelan ala-asteen toiminta Käpyläntien lisätiloissa jatkuu perusparannuksen ja laajennuksen valmistumiseen asti.

Väistötilakokonaisuuden vuokra-arvio on 17,06 euroa/m²/kk eli noin 150 000 euroa/vuosi hintatasossa 5/2023. Vuokra käyttäjää kohden määräytyy kulloisenkin väistövaiheen oppilas- ja lapsimäärän mukaan. Väistötilat tarvitaan perusparannus- ja laajennushankkeen valmistumiseen saakka. Kasvatus- ja koulutuslautakunta on antanut kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon 12.5.2023 päivätystä Mäkelänkatu 84, jatkovuokraus ja tilojen muutos hankesuunnitelmasta.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen aluepäälliköiden lisäksi alueen päiväkodinjohtajat ja rehtorit ovat osallistuneet alueen palveluntarpeen määrittelyyn. Päiväkodin ja koulun henkilökunta on osallistunut pedagogisen suunnitelman laadintaan ja osallistuu käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Lapsivaikutusten arviointi

Sisä- ja ulkotilojen suunnittelussa ja toteutuksessa varmistetaan lapsille turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö. Suunnittelussa huomioidaan turvalliset kevyen liikenteen yhteydet rakennukseen sekä siirtymät lähialueen virkistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluihin.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Stäng

Detta beslut publicerades 21.12.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Mer information fås av

Tommi Kantanen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 21663

tommi.kantanen@hel.fi

Kimmo Mustonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 23148

kimmo.mustonen@hel.fi

Sirpa Juuri, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 43226

sirpa.juuri@hel.fi

Bilagor

1. Koskelan a-a ja lpk Herttua tilaohjelma
Bilagan publiceras inte på internet.
2. Koskelan a-a ja lpk Herttua tarveselvityslomake
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.