Kaupungin omavelkainen takaus, Helsingin Asumisoikeus Oy

HEL 2023-013430
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 8. / 282 §

Beviljande av proprieborgen till Helsingin Asumisoikeus Oy

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade bevilja Helsingin Asumisoikeus Oy högst 45 000 000 euro i stadens proprieborgen för att täcka bolagets långfristiga lån och räntor, dröjsmålsräntor och eventuella indrivningskostnader. Lånetiden för lånen som lyfts får vara högst 10 år.

Stadsfullmäktige beslutade samtidigt att när staden beviljar borgen ger den i enlighet med SGEI-beslutet (2012/21/EU) Helsingin Asumisoikeus Oy en serviceskyldighet av allmänt ekonomiskt intresse att producera socialt boende som regleras av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet.

Behandling

Ledamoten Mika Raatikainen konstaterades vara jävig att delta i behandlingen på grund av att ärendet gäller honom personligen eller någon som är närstående till honom (97.1 § i kommunallagen).

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Helsingin Asumisoikeus Oy (Haso) är ett allmännyttigt bolag som ägs av Helsingfors stad och som grundades 28.9.1992.
Haso är Helsingfors största och Finlands fjärde största bostadsrättsbolag sett till antalet bostäder. Bolaget äger för närvarande 117 boendeobjekt med över 11 000 boende.

Helsingfors Asumisoikeus Oy:s byggverksamhet genomförs i enlighet med genomförandeprogrammet för boende och markanvändning som reglerar stadens markanvändning och bostadsproduktion. Centrala mål i programmet är att öka utbudet av mångsidiga bostäder genom att beakta olika befolkningsgrupper och livssituationer, förbättra boendeförhållandena genom att förbinda sig till värdena för hållbar utveckling, balansera bostadsmarknaden och utveckla finansieringsalternativen.

En bostadsrättsbostad är en boendeform som grundar sig på lag och där den boende äger en bostadsrätt till en bostad som ägs av det bolag som är byggherre. Den boende betalar en bostadsrättsavgift som ett engångsbelopp till bolaget och ett månatligt bruksvederlag. När den boende flyttar och upphäver sin bostadsrätt återbetalas bostadsrättsavgiften som justeras enligt förändringen i byggnadskostnadsindexet.

Helsingfors bostadsrätt Ab: s balanstillgångar består till väsentliga delar av bostadshus, som tillsammans med de lån som behövts för byggandet av dem utgör största delen av bolagets balansräkning på cirka en miljard euro. Den snabba ökningen av räntekostnaderna för lån och den allmänna inflationen har lett till att vederlagen som bolaget tar ut trots höjningarna som bolaget beslutat om inte täcker kostnaderna för fastigheterna som bolaget förvaltar. För att säkerställa sin likviditet har bolaget ansökt om stadens proprieborgen för ett lånebelopp på högst 45 miljoner euro. Enligt bolagets uppskattning är den lånetid som behövs för lån som tas ut med borgen 10 år.

Utöver den borgen som nu föreslås har stadsstyrelsen 27.11.2023 beslutat att göra en investering på sammanlagt 3 000 000 euro i Helsingin Asumisoikeus Oy:s fond för inbetalt fritt eget kapital för att utjämna effekterna av oväntade och överraskande höjningar av hyror och vederlag.

Bolaget genomför ett långsiktigt program för att balansera sin ekonomi. Programmet innehåller både åtgärder som gäller vederlagen som tas ut och reparation av fastigheter. Den planerade kapitaliseringen och borgen som nu föreslås kommer att hjälpa företaget att fördela sina balanseringsåtgärder över en tillräckligt lång period.

Statsstöd och 129 § i kommunallagen

Följande anges i artikel 107 punkt 1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF): ”Om inte annat föreskrivs i fördragen, är stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel, av vilket slag det än är, som snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion, oförenligt med den inre marknaden i den utsträckning det påverkar handeln mellan medlemsstaterna.” Företag som anförtrotts att tillhandahålla tjänster av allmänt ekonomiskt intresse eller som har karaktären av fiskala monopol ska vara underkastade reglerna i EUF-fördraget, särskilt konkurrensreglerna, i den mån tillämpningen av dessa regler inte rättsligt eller i praktiken hindrar att de särskilda uppgifter som tilldelats dem fullgörs. Utvecklingen av handeln får inte påverkas i en omfattning som strider mot unionens intresse (artikel 106, punkt 2 i EUF-fördraget). När ersättning beviljas för tillhandahållande av allmännyttiga tjänster av allmänt ekonomiskt intresse i enlighet med SGEI-beslutet (2012/21/EU) behöver stödet inte anmälas i förväg till kommissionen enligt artikel 108.3 i EUF-fördraget och stödet anses vara förenligt med den inre marknaden.

Genom detta beslut ges Helsingin Asumisoikeus Oy skyldighet att producera allmännyttiga tjänster för social bostadsproduktion inom Helsingfors stads område. Helsingfors bostadsrätt Ab förpliktas att producera socialt boende som är underordnat ARA-reglering som en allmän ekonomisk tjänst, där valet av de boende grundar sig på social ändamålsenlighet och ekonomiskt behov. Självkostnadsprincipen ska iakttas i kostnaderna för boendet och bolaget får inte göra vinst. Skyldigheten att producera tjänster gäller i 10 år. De parametrar som ligger till grund för beräkningen av ersättningen från staden har fastställts i förväg på ett objektivt och öppet sätt. Ersättningen får inte överstiga vad krävs för att täcka hela eller delar av de kostnader som har uppkommit för ett genomsnittsföretag i samband med skyldigheterna att producera allmännyttiga tjänster, med hänsyn till de intäkter som erhållits av verksamheten i fråga. Om stödet används till något annat än för att uppfylla produktionsskyldigheten, ska det återkrävas. Helsingfors stad rapporterar om det beviljade SGEI-stödet till kommissionen och övervakar regelbundet hur stödet används.

Borgen beviljas som proprieborgen på 100 procent och det stödbelopp som hänför sig till garantin och som är beräknat på basis av kommissionens tillkännagivande om garantier (2008/C 155/02), är 19 354 037 euro.

Det stöd som avses i detta beslut uppfyller villkoren i artikel 106.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt om statligt stöd i form av ersättning för allmännyttiga tjänster som beviljas vissa företag som fått i uppdrag att tillhandahålla tjänster av allmänt ekonomiskt intresse i enlighet med de förutsättningar som ska uppfyllas enligt kommissionens beslut av den 20 december 2011 2012/21/EU (EUT L 7, 11.1.2012, s. 3–10).

Enligt 129 § 1 mom. i kommunallagen får inte lån, borgen eller annan säkerhet som beviljats av kommunen äventyra kommunens förmåga att svara för sina lagstadgade uppgifter. Kommunen får inte bevilja lån, borgen eller annan säkerhet om de är förenade med en betydande ekonomisk risk. Kommunens intressen ska tillgodoses med tillräckliga motsäkerheter.

Helsingin Asumisoikeus Oy är en del av stadskoncernen. Den risk som ingår i att bevilja och gå i borgen för lån till dottersammanslutningar minskas av att dottersammanslutningarna står under stadens ägarstyrning och koncernövervakningen samt av att de är skyldiga att i sin verksamhet iaktta stadens koncerndirektiv och koncernstyrning.

På basis av stadens ekonomiska nyckeltal kan det konstateras att varken utförandet av stadens lagstadgade uppgifter eller stadens ekonomi ens enligt en mycket försiktig bedömning kan anses äventyras på grund av den borgen som föreslås Helsingin Asumisoikeus Oy.

Behörighet och delegering

Enligt 14 § 2 mom. 9 punkten i kommunallagen fattar fullmäktige beslut om ingående av borgensförbindelse eller ställande av annan säkerhet för annans skuld.

Stadsstyrelsen har för avsikt, om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget, att i sitt verkställighetsbeslut bemyndiga stadsjuristen att underteckna borgensförbindelserna.

Stäng

Kaupunginhallitus 04.12.2023 § 725

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää myöntää Helsingin Asumisoikeus Oy:lle enintään 45 000 000 euron määräisen kaupungin omavelkaisen takauksen yhtiöön nostettavien pitkäaikaisten lainojen ja niiden korkojen, viivästyskorkojen sekä mahdollisten perimiskulujen kattamiseksi. Nostettavien lainojen laina-aika saa olla enintään 10 vuotta.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että myöntäessään takauksen kaupunki antaa Helsingin Asumisoikeus Oy:lle SGEI päätöksen (2012/21/EU) perusteella yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvän palveluvelvoitteen tuottaa ARA sääntelyn alaista sosiaalista asumista.

Käsittely

Esteelliset: Mika Raatikainen
Esteellisyyden syy: intressijääviys (hallintolain 28.1 § kohta 3)

27.11.2023 Pöydälle

Esittelijä
va. kansliapäällikkö
Tuula Saxholm
Lisätiedot

Keijo Härkönen, rahoitusasiantuntija, puhelin: 310 25656

keijo.harkonen@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 19.12.2023

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av en kommunmedlem
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar efter att man fått del av beslutet.

Besvärsskriften ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet sändes, om inte något annat påvisas.

Dagen då man fått del av beslutet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna lämnas in första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag

Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.

Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
besöksadress:
Banbyggarvägen 5
Telefonnummer:
029 56 42000

Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften ska uppges:

  1. det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
  3. grunderna för yrkandena;
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om en laglig företrädare eller ett ombud för ändringssökandens talan, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.

Besvären ska också innehålla postadressen och en eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.

Till besvärsskriften ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift

En rättegångsavgift tas ut med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) hos den som söker ändring. I ett ärende som marknadsdomstolen har behandlat som första instans tas avgiften ut oberoende av utgången.

Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Keijo Härkönen, finansexpert, telefon: 09 310 25656

keijo.harkonen@hel.fi