Puistosuunnitelma, Taka-Töölö, Linnankoskenpuisto, VIO 6375/1

HEL 2023-013475
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 12. / 117 §

Linnankoskenpuisto, puistosuunnitelma, Taka-Töölö

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Linnankoskenpuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6375/1.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueena oleva Linnankoskenpuisto sijaitsee Taka-Töölön (14.) kaupunginosassa. Puisto on voimassa olevassa asemakaavassa (tunnus 7995, vahvistettu 27.8.1982) osoitettu puistoalueeksi (P). Puistoon on osoitettu kaksi leikkikenttää merkinnällä (ul). Puistosuunnitelma on voimassa olevan asemakaavan mukainen.

Puisto rajautuu etelässä Linnankoskenkatuun, lännessä Nordenskiöldinkatuun, pohjoisessa toimistorakennuksen tonttiin ja idässä Minna Canthin katuun. Suunnittelualue käsittää koko puistoalueen. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 0,5 hehtaaria.

Linnankoskenpuisto on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (Taka-Töölön kerrostaloalue). Taka-Töölön kerrostaloalue edustaa maan suurinta yhtenäistä 1930-luvun asuinkerrostalokortteleiden aluetta. Linnankoskenpuiston arvona on erityisesti kaupunkikuvallisesti merkittävä, kookas puusto.

Puistoon on tehty erilaisia muutoksia vuosikymmenten aikana. Kaupunginpuutarhuri, puutarha-arkkitehti Bengt Schalinin laatiman ensimmäisen puistosuunnitelman (vuodelta 1954) mukaan puistoon perustettiin kaksi sorapintaista leikkikenttää ja niitä reunustavat puurivit ja pensasistutukset. Puistoa kehystävä puusto kunnostettiin laajasti 1980-luvulla ja uudelleen 1990-luvulla. Nykyisin puiston yleisilme on kulunut: kalustus, varustus ja osittain myös kasvillisuus ovat uudistamisen tarpeessa.

Puiston peruskorjauksen tavoitteena on kaupunkikuvallisesti laadukas, toimiva, turvallinen ja viihtyisä korttelipuisto. Suunnittelussa kunnioitetaan puiston historiallisia arvoja ja huomioidaan Töölön puistojen ominaispiirteet. Puiston leikkipaikat uudistetaan ja niiden ilmettä kohennetaan. Leikkipaikkojen uudistamisessa pyritään huomioimaan alueen lapsiperheiden ja päiväkotiryhmien ulkoilutarpeet. Oleskelupaikkoja lisätään ja puiston läpikulkua sekä puiston koirapalveluita parannetaan. Puiston kookas puusto säilytetään. Puistoalueella pyritään lisäämään luonnon monimuotoisuutta.

Suunnitelma

Puiston leikkipaikat uusitaan nykyisille paikoilleen, mutta niitä laajennetaan, jäsennellään uudelleen sekä aidataan (aidan korkeus 1,2 metriä). Leikkivälineiden valinnoissa pyritään monipuolisuuteen ja huomioimaan eri ikäiset käyttäjät. Keskellä puistoa sijaitseva kivituhkakenttä säilytetään osin ja osoitetaan vapaalle pelailulle ja toiminnalle.

Puiston nykyinen kasvillisuus säilytetään suurelta osin. Puiston reunalta poistetaan kaksi puuta huonon kunnon takia, ja poistettavat puut korvataan uusilla puuistutuksilla. Puiston pohjoisreunan korkeaa kasvillisuutta ja puiston keskiosan serbiankuusia karsitaan ja uusitaan näkyvyyden ja turvallisuuden parantamiseksi. Puiston keskelle tehdään uusi perenna- ja pensasistutus. Uusilla istutuksilla lisätään puiston monimuotoisuutta, sillä istutuksissa käytetään pääasiassa monilajisia, kukkivia ja osin marjovia pensaita ja suositaan pölyttäjähyönteisten ravintokasveja.

Puiston läpi kulkevien kivettyjen puistokäytävien pinnoitteet uusitaan luonnonkivellä. Leikkialueiden turva-alustat on suunniteltu hiekkaturvatekonurmesta kaupunkikuvallisen ilmeen ja leikkialueiden esteettömyyden parantamiseksi.

Puiston kalustus uusitaan. Puiston luoteisosaan on esitetty tilavaraus kioskille ja sen terassille. Kioskivarauksen paikka on varattu Nordenskiöldin aukion lippakioskille, joka on kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen (31.10.2023) mukaisesti tarkoitus siirtää siihen. Puiston koillisosaan sijoitetaan maanalainen hiekkasiilo kunnossapidon tarpeisiin. Puiston kulkureittien varteen sijoitetaan koira-WC:t (kaksi kappaletta). Uusia kalusteita ja materiaaleja valittaessa otetaan huomioon kestävän kehityksen mukaiset, uusiutuvat ja kestävät materiaalit.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6375/1 (liite 1).

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 15.11. - 28.11.2021 välisen ajan.

Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille, päiväkoti Ratikkaan ja paikalliselle asukasyhdistykselle. Maksullinen lehti-ilmoitus julkaistiin Helsingin Uutisissa 1.11.2023. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 28.11.2023 mennessä.

Asukkaiden kommenteissa toivottiin väljempää leikkialuetta ja isompaa pelailualuetta lapsille, kuntoilupaikkaa aikuisille, penkkiä pienten leikkialueelle ja puiston pohjoisosan pensasistutusten säilyttämistä ja pensasistutusten lisäämistä Nordenskiöldinkadun varrelle sekä koira-WC:den sijaintien uudelleen tarkastelua. Saadut palautteet on huomioitu suunnittelussa. Asukkaiden palautteiden mukaan leikki- ja pelialuetta laajennettiin ja pienten leikkialueelle sijoitettiin penkki.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 1,06  miljoonaa euroa eli noin 212 euroa/m² (alv 0%).

Suunnittelualue kuuluu kunnossapitoluokkiin R2 ja R3 (toiminta- ja käyttöviheralue).

Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 10 000 euroa, 2 euroa/m² (alv 0%).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8040101 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelma ei aiheuta merkittäviä muutoksia puistoon. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §.

Stäng

Detta beslut publicerades 01.03.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795

petra.rantalainen@hel.fi