Tulosbudjetti ja toimintasuunnitelma 2024, kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala
Kulttuuri- ja kirjastojaoston lausunto kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2024 tulosbudjetista ja toimintasuunnitelmasta
Lausunto
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto antoi lausunnon, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyisi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2024 tulosbudjetin ja toimintasuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.
Kulttuuri- ja kirjastojaosto lausui kiitoksensa budjettineuvottelijoille, kaupunginhallitukselle ja valtuustolle siitä, että he ovat huomioineet budjettilisäyksen helsinkiläisten kulttuuritarjontaan.
Kulttuuri- ja kirjastojaosto tarkasti pöytäkirjan tämän asian osalta heti.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat controllerit Suvi Lahtinen ja Irene Mahlanen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Vastaehdotus:
Sirpa Asko-Seljavaara: Kulttuuri- ja kirjastojaosto lausuu kiitoksensa budjettineuvottelijoille, kaupunginhallitukselle ja valtuustolle siitä, että he ovat huomioineet budjettilisäyksen helsinkiläisten kulttuuritarjontaan.
Kannattaja: Pertti Sivonen
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi Sirpa Asko-Seljavaaran vastaehdotuksen yksimielisesti.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto antaa lausunnon, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyisi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2024 tulosbudjetin ja toimintasuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.
Kulttuuri- ja kirjastojaosto tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti.
Toimialan menot vuonna 2024 ovat 266 miljoonaa euroa, tulot 32,5 miljoonaa euroa ja kate 233,5 miljoonaa euroa.
Toimialan tulosbudjetin sitova toimintakate kasvaa 14,8 miljoonaa euroa (6,8 %) tulo- ja menomuutosten yhteisvaikutuksesta verrattuna vuoden 2023 oikaistuun tulosbudjettiin. Oikaistussa vuoden 2023 tulosbudjetissa on eliminoitu Stadion-säätiön avustusmuutos ja kirjaston OKM:ltä saama E-kirjaston kehittämishankkeen avustus.
Palvelukokonaisuuksittain katemuutos jakaantuu seuraavalla tavalla: kulttuuri 3,7 milj. (7,3 %), liikunta 2,8 milj. (4,0 %), nuoriso 2,9 milj. (9,0 %), kirjastopalvelut 2,5 milj. (6,2 %) ja toimialan hallinto 2,9 milj. (11,0 %).
Tulosbudjetin tulot pienenevät −1,1 miljoonaa euroa viime vuoteen verrattuna. Tulojen pienenemisen aiheuttaa pääasiassa Kivikon hiihtohallin poistuminen käytöstä keväällä 2023 sekä Oulunkylän jäähallin, tekojääradan ja sisäliikuntatilojen poistuminen käytöstä remontin vuoksi vuodeksi 2024 ja Yrjönkadun uimahallin poistuminen käytöstä remontin vuoksi vuosiksi 2024–25.
Lisäksi liikunnan kurssitulot sekä vuokratulot kouluilta laskevat. Myös kulttuurikeskusten maksullisissa tapahtumissa ja Helsingin kaupunginorkesterin konserteissa ovat kävijämäärät vähentyneet. Näiden lisäksi toimiala saa vähemmän hankeavustuksia kuin vuonna 2023.
Toimialan menobudjetti kasvaa 13,7 miljoonaa euroa. Menoja kasvattavat indeksikorotukset sekä toimialan ostoihin mm. Taloushallintopalveluilta ja DigiHelsingiltä varatut määrärahat tiedossa olevien hinnannousujen mukaan. Myös työterveyspalveluiden ostoihin sekä henkilöstölle tarjottavaan kulttuuri- ja liikuntaetuun ja työmatkaetuun on budjetoitu ohjeistuksen mukaan. Välttämättömien menojen kasvu on yhteensä 7,4 miljoonaa euroa.
Verrattuna lautakunnan 12.9.2023 päättämään talousarvioesitykseen, strategisiin toiminnallisiin muutoksiin, rakenteellisiin toiminnallisiin muutoksiin sekä lainsäädäntöön ja väestönkasvuun perustuviin muutoksiin on lisäksi osoitettu 6,3 miljoonaa euroa lisää kaupunginvaltuuston päättämän talousarvion perusteella.
Näitä palvelukokonaisuuksien määrärahoihin vaikuttavia toiminnallisia muutoksia ovat:
Kulttuuripalvelukokonaisuudessa kulttuurin kummilapset toiminnan jatkamiseen ja ikääntyneiden vapaaehtoistoimintaan on kohdennettu lisämäärärahaa. Kulttuurin avustuksiin on tehty tasokorotus ja taiteen perusopetuksen avustusta kasvatettu. Avustusmäärärahoja on kasvatettu myös koronapalautumismäärärahojen mallin mukaisesti.
Liikuntapalvelukokonaisuudessa tilojen kunnossapidon määrärahaa on korotettu edelleen. Ikääntyneiden vapaaehtoistoimintaan on saatu lisärahaa yhdessä kulttuuripalveluiden kanssa. Avustusmäärärahoja on kasvatettu koronapalautumismäärärahojen mallin mukaisesti.
Nuorisopalvelukokonaisuudessa harrastamisen Suomen malliin on kohdistettu lisämäärärahaa sekä lisätty nuoriso-ohjaajien vakansseja. Koulunuorisotyön vakinaistamiseen on saatu lisärahaa. Avustusmäärärahoja on kasvatettu koronapalautumismäärärahojen mallin mukaisesti.
Kirjastopalvelukokonaisuus on varautunut kasvattamaan erityisesti lasten aineiston ja e-aineiston hankintamäärärahoja. Lisämäärärahaa osoitetaan myös turvallisuuden ja viihtyvyyden lisäämiseen kirjastoissa, erityisesti kaupunkiuudistusalueilla sekä uuden Kalasataman kirjaston kokovuotiseen toimintaan.
Toimialan hallinnossa on kohdennettu määrärahoja henkilöstölisäyksiin mm. esihenkilötyön tukemiseen sekä palveluntuottajien kasvavaan laskutukseen. Lisäksi jokaiseen palvelukokonaisuuteen, erityisesti liikuntapalvelukokonaisuuteen saatiin kohdistettua lisämäärärahoja kattamaan energiakuluja.
Laitosavustukset
Toimialan laitosavustusmenot vuonna 2024 ovat yhteensä 35 miljoonaa euroa, josta kulttuurin laitosavustukset 25 miljoonaa euroa ja liikunnan laitosavustukset 10 miljoonaa euroa.
Liikunnan laitosavustukset kasvavat 0,9 miljoonaa euroa (9,7 %). Syynä kasvuun on Jääkenttäsäätiön lainojen ja korkojen kasvu sekä Mosaiikkitorin pysäköintilaitoksen autopaikkojen hoito- ja rahoitusvastikkeista siirto kansliasta. Stadion säätiön siirto kanslian laitosavustuksiin taas vähentää liikunnan laitosavustuksia 7,1 miljoonaa euroa (=TB2023).
Kulttuurin laitosavustukset kasvavat 1 miljoonaan euroa (4,1 %). Korkeasaaren eläintarhan säätiö 4,7 miljoonaa euroa (=TB2023) siirtyy kanslian laitosavustuksiin ja Suomen Urheilumuseosäätiö 0,1 miljoonaa euroa (=TB2023) siirtyy laitosavustuksista kulttuurin vapaa-ajan toimialan järjestöavustuksiin.
Investoinnit
Toimialan irtaimen omaisuuden tulosbudjetin kokonaistaso on vuonna 2024 yhteensä 9,1 miljoonaa euroa. Budjettimäärärahat ovat 6,9 miljoonaa euroa ja vuodelta 2023 siirtyneet investoinnit 2,2 miljoonaa euroa. Toimialan irtaimen investointien budjettimäärärahat pysyivät vuoden 2023 tasolla. Lautakunnan esityksen mukaisiin 7,9 miljoonan euron määrärahoihin tehtiin ICT-irtaimen osalta 1 miljoonan euron tekninen leikkaus, joka on huomioitu lisäyksenä käyttötalouden resursoinnissa.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.11.2023 Helsingin kaupungin talousarvion vuodeksi 2024 ja taloussuunnitelman ohjeellisena vuosille 2024–2026.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 17 luvun 2 §:n (Erityinen toimivalta kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla; Kulttuuri- ja vapaa aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston toimivalta) 2. kohdan mukaan kulttuuri- ja kirjastojaosto antaa lausunnon toimialalautakunnalle tulosbudjetista ja toimintasuunnitelmasta.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan henkilöstötoimikunta käsitteli tulosbudjetin kokouksessaan 1.12.2023.
Detta beslut publicerades 12.12.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Petteri Huurre, vs. hallintojohtaja, puhelin: 09 310 87791
Mika Malmberg, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: +358405823381