Maankäyttösopimus, ulkomainospaikat, Outshine Oy

HEL 2023-015041
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 13. / 13 §

Käyttösopimus, ulkomainospaikat, Outshine Oy

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti

- tehdä Outshine Oy:n kanssa liitteen 1 mukaisen sopimuksen maa-alueiden käyttöoikeudesta

- oikeuttaa kaupunkiympäristön toimialan tapahtumat ja maavuokraus- tiimin tiimipäällikön allekirjoittamaan edellä mainitun sopimuksen ja tarvittaessa tekemään siihen vähäisiä teknisiä korjauksia ja tarkennuksia

- oikeuttaa kaupunkiympäristön toimialan tapahtumat ja maavuokraus -tiimin tiimipäällikön päättämään sopimusta koskevista muutoksista silloin, kun muutos koskee liitteen 2 (osakohde 1 sijoituspaikkasuunnitelma, Outshine Oy) ja liitteen 3 (osakohde 2 sijoituspaikkasuunnitelma, Outshine Oy) mukaisten sijoituspaikkojen enimmäismäärän lisäämistä ja uusia sijaintipaikkoja seuraavissa rajoissa:

Outshine Oy:

- osakohde 1: Yhteistyösopimuksen mukainen sijoituspaikkojen enimmäismäärä on 174 kohdetta. Sijoituspaikkojen ja vastaavasti myös mainoslaitteiden lisäys voi olla enintään 50 %, eli 87 uutta sijoituspaikkaa.

- osakohde 2: Yhteistyösopimuksen mukainen sijoituspaikkojen enimmäismäärä on 32 kohdetta. Sijoituspaikkojen ja vastaavasti myös mainoslaitteiden, lisäys voi olla enintään 30 % eli 10 uutta sijoituspaikkaa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Tausta

Yleisten alueiden mainoslaitteita koskevan sopimuksen voimassaolo päättyi 31.7.2023, ja uusi mainoslaitteita koskeva hankintamenettely on toteutettu vuosien 2022 - 2023 aikana. Uusi mainoslaitesopimus on luonteeltaan hankintalain mukainen käyttöoikeussopimus (jäljempänä Yhteistyösopimus), joten sopimuskumppanin valinta toteutettiin hankintalain mukaisessa menettelyssä. Hankintamenettelyksi valittiin neuvottelumenettely, jota edelsi markkinakuuleminen. Käyttöoikeussopimuksessa ulkoistetaan mainosoperaattoreiden suoritettavaksi mainosmyynti sekä sovitaan muusta yhteistyöstä liittyen Helsingin kaupungin viestinnän ja markkinoinnin näyttöaikaan, mahdolliseen kriisiviestintään sekä kulkijamääräseurantaan.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi päätöksellään 17.1.2023 § 16 Yleisten alueiden ulkomainonnan periaatteet -ohjeen, joka myös ohjasi neuvottelumenettelyä. Päivitetyn ohjeistuksen mukaiset periaatteet ja painotukset huomioitiin neuvottelumenettelyn aikana, ja uudet mainoslaitteiden sijainnit ovat lähtökohtaisesti tämän ohjeen mukaiset. (Liite 4.)

Mainospaikkojen sijainnit määräytyivät neuvottelumenettelyn aikana niin, että tarjoajat toimittivat kaupungille ehdotuksia sijainneista ja saivat niistä kaupungilta tarjoajakohtaista palautetta. Tarjouspyynnön hyväksymisen jälkeen operaattori on velvollinen hakemaan ehdotetuille sijainneille tarpeelliset viranomaisluvat, ja on mahdollista, että lupamenettelyn kuluessa sijainteihin tulee vielä muutoksia.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto (Ryja) hyväksyi päätöksellään 10.05.2023 § 44 osakohteiden 1 ja 2 osalta Outshine Oy:n tarjouksen kokonaistaloudellisesti edullisimpana. Päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalle sekä valitus markkinaoikeudelle. Kaupunkiympäristölautakunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen 20.6.2023 (HEL 2023-004059). Markkinaoikeus hylkäsi valituksen 20.11.2023 antamallaan päätöksellä (542/2023). Tämä päätös sai lainvoiman 5.1.2024. Ryja:n hankintapäätös on siten lainvoimainen.

Sopimuksen sisältö

Mainoslaitteita koskeva sopimus on jaettu hankintalain mukaiseen käyttöoikeussopimukseen eli Yhteistyösopimukseen sekä maankäyttöä koskevaan sopimukseen (jäljempänä Käyttösopimus). Sopimuskokonaisuus on jaettu kahteen osaan, sillä hankintoja ja maankäyttöä koskeva toimivalta on jaettu kahdelle eri toimielimelle: hankintavaltuus yli 3 milj. suuruisiin hankintoihin on kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolla (kaupunkiympäristölautakunnan päätös 13.12.2022 § 711), kun taas maa-alueiden käyttöön luovuttamista koskeva toimivalta on kaupunkiympäristölautakunnalla.

Hankintalain mukainen Yhteistyösopimus sisältää mm. mainoslaitteiden toteutusta, sijoituspaikkoja ja teknisiä vaatimuksia koskevat ehdot, mainospaikoista maksettavaa korvausta koskevat ehdot sekä kaupungin käyttöön tulevaa mainostilaa koskeva ehdot. Yhteistyösopimus on siis pääasiallinen kaupungin ja mainostoimijan välistä suhdetta sääntelevä sopimus, ja Käyttösopimuksen ehdoissa viitataan monilta osin Yhteistyösopimuksen ehtoihin. Käyttösopimus on voimassa siitä alkaen, kun sopijapuolet ovat sen allekirjoittaneet, ja siihen asti, kunnes Yhteistyösopimuksen sopimuskausi päättyy, eli 31.12.2034.

Nyt päätettävään Käyttösopimukseen on koottu ehdot, jotka liittyvät sopimuksen kohteena olevien maa-alueiden käyttöön. Käyttösopimuksella vahvistetaan, että sopimuksen liitteenä olevan sijoituspaikkaselvityksen mukaiset maa-alueet ovat operaattorin hallinnassa, jotta operaattorilla on oikeus asentaa alueelle mainoslaite ja hakea laitteita koskevat viranomaisluvat.

Listaus toteutettavaksi ehdotetuista mainospaikkojen sijainneista on sekä Yhteistyösopimuksen että Käyttösopimuksen liitteenä (päätöksen liitteet 2 ja 3, sijoituspaikkasuunnitelmat Outshine Oy). Kaupunkiympäristön toimiala on laatinut havainnollistavia karttaotteita liitteiden 2 ja 3 mukaisista ehdotetuista sijoituspaikoista. Nämä Kaupunkiympäristön toimialan laatimat karttaotteet ovat liitteinä 5-7.

Mainospaikkojen enimmäismäärät on määritelty Yhteistyösopimuksessa seuraavasti:

Outshine Oy

- Osakohde 1: Mainoslaitteiden sijoituspaikkojen enimmäismäärä on 174 sijoituspaikkaa, ja enimmäismäärää voidaan lisätä enintään 50 %, eli 87 uutta sijoituspaikkaa

- Osakohde 2: Mainoslaitteiden sijoituspaikkojen enimmäismäärä on 32 sijoituspaikkaa, ja enimmäismäärää voidaan lisätä enintään 30 %, eli 10 uutta sijoituspaikkaa.

Käyttösopimuksen ehtojen mukaan sopimuskauden aikana mainoslaitteiden sijoituspaikat voivat muuttua niin, että laitteita voi jäädä pois käytöstä, siirtyä uuteen sijaintipaikkaan tai käyttöön voi tulla kokonaan uusi sijoituspaikka. Tällaiset muutokset eivät aiheuta tarvetta muuttaa Käyttösopimusta, jos sijoituspaikkojen Yhteistyösopimuksessa määritelty enimmäismäärä säilyy muuttumattomana.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, lautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää antaa vuokralle toimialan hallinnassa olevia kiinteistöjä enintään 30 vuoden määräaikaisin maanvuokrasopimuksin tai toistaiseksi voimassa olevin maanvuokrasopimuksin, joissa on enintään yhden vuoden irtisanomisaika.

Kaupunkiympäristölautakunta ei ole siirtänyt edellä mainittua toimivaltaansa viranhaltijoille siltä osin, kun kyse on maa-alueen luovuttamisesta muihin kuin yritys- ja asuintarkoituksiin. Kaupunkiympäristölautakunta on siten toimivaltainen päättämään asiasta.

Stäng

Detta beslut publicerades 17.01.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Minna Pesu, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 52247

minna.pesu@hel.fi

Bilagor

1. Liite 1 Sopimus mainoslaitteiden sijoituspaikkojen maa-alueiden käyttöoikeudesta Outshine
2. Liite_2_Mainoslaitteiden_Sijoituspaikkaselvitys_Osakohde_1_Outshine
3. Liite_3_Mainoslaitteiden_Sijoituspaikkaselvitys_Osakohde_2_Outshine
5. Liite_5_outshine_sijoituspaikkasuunnitelma_yleiskartta
6. Liite_6_outshine_osakohde_1_kohdekartat
7. Liite_7_outshine_osakohde_2_kohdekartat

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.