Kaupungin omavelkainen takaus, Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat

HEL 2023-016371
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 33 §

Beviljande av proprieborgen till Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige beviljade Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors stadens proprieborgen på högst 93 000 000 euro för att täcka de långfristiga lån som tas ut för att finansiera investeringsutgifterna för en nybyggnad för Centrums central för hälsa och välbefinnande, som uppförs för social-, hälsovårds- och räddningssektorns bruk, samt räntor, dröjsmålsräntor och eventuella indrivningskostnader för lånen. Löptiden för lånen som tas ut får vara högst 30 år.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Bakgrund

Stadsfullmäktige godkände projektplanen för en nybyggnad för Centrums central för hälsa och välbefinnande 16.6.2021 (191 §). Byggnadskostnaderna beräknas uppgå till sammanlagt 84 200 000 euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för april 2019. Det är meningen att byggnaden ska vara färdig att tas i bruk 2027.

Projektets genomförande och finansiering

Projektet har beretts utgående från att nybyggnaden kommer att ägas av Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors och aktiestocken för nybyggnaden antecknas i Helsingfors stads ägo.

Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors finansierar projektet med långfristiga lån. Stadens proprieborgen föreslås som säkerhet för dessa. Projektets inledande fas kan finansieras tillfälligt med stadens koncernkontolimit innan de långfristiga lånen tas ut. När projektet fortskrider ersätts koncernkontolimiten i sin helhet eller i huvudsak med långfristiga lån hos utomstående finansinstitut.

Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors är ett ömsesidigt fastighetsaktiebolag som ägs i sin helhet av Helsingfors stad. Bolaget äger byggnader som används huvudsakligen för Helsingfors stads egen serviceproduktion på tomter som arrenderats ut av Helsingfors stad eller ägs av fastighetsbolaget. I byggnaderna finns enheter inom flera av stadens olika sektorer. Kännetecknande för bolaget är ett mångsidigt samarbete med staden, eftersom bolaget har genomfört flera nybyggnads- och ombyggnadsprojekt för staden. Dessutom svarar bolaget för skötseln av de lokalfastigheter som bolaget äger och som är i stadens bruk.

Genom att utnyttja det befintliga bolaget och organisationens kompetens undviker staden att bilda ett nytt bolag, bygga en ny organisation samt förvalta ett nytt separat bolag. Projektet är lämpligt för Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors. Uppföljningen av nybyggnadens ekonomi får ett eget kostnadsställe.

Nödvändiga garantier

Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors ansöker om proprieborgen på högst 93 000 000 euro hos staden. Borgen är avsedd som säkerhet för de långfristiga lån som behövs för finansiering av investeringsutgifterna på cirka 93 000 000 euro, samt räntor, dröjsmålsräntor och eventuella indrivningskostnader för lånen 2023–2027. Borgen är nödvändig för investeringar i enlighet med den av stadsfullmäktige godkända projektplanen för social-, hälsovårds- och räddningssektorns nybyggnad för Centrums central för hälsa och välbefinnande.

Kostnaderna i stadsfullmäktiges projektbeslut omfattar inte de utgifter (ränteutgifter, arrende, fastighetsskatt och förvaltning) som uppstår för bolaget under projektets byggtid. För att täcka dessa utgifter kommer bolaget därför att ansöka om finansiering hos staden senare när kostnaderna preciseras. Enligt en preliminär uppskattning beräknas dessa kostnader uppgå till sammanlagt 9 955 000 euro.

Social-, hälsovårds- och räddningssektorns centraler för hälsa och välbefinnande i Malm och Haga är i planeringsfasen och föreläggs stadsfullmäktige senare. Om Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors förverkligar också de planerade projekten ansöker bolaget senare om borgen för projektens finansieringsarrangemang.

Statsstödsbedömning och 129 § i kommunallagen

Med hänsyn till kraven enligt 129 § i kommunallagen och på basis av stadens ekonomiska nyckeltal kan man konstatera att den borgen som föreslås inte äventyrar stadens förmåga att svara för sina lagstadgade uppgifter. Borgensförbindelsen är inte heller förenad med en sådan betydande ekonomisk risk som avses i kommunallagen, med hänsyn till att bolaget nästan helt ägs av staden. För borgensansvaret krävs i det här sammanhanget inga motsäkerheter.

Följande anges i artikel 107 punkt 1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF): ”Om inte annat föreskrivs i fördragen, är stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel, av vilket slag det än är, som snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion, oförenligt med den inre marknaden i den utsträckning det påverkar handeln mellan medlemsstaterna.”

Helsingfors stad har planerat att bevilja proprieborgen till Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors för finansieringsarrangemang i syfte att investera i lokaler som byggs för social-, hälsovårds- och räddningssektorns bruk. Innan borgen beviljas ska man bedöma om sådant statligt stöd som avses i artikel 107 punkt 1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF) ingår i den planerade åtgärden.

Enligt Europeiska kommissionens tillkännagivande gäller reglerna om statligt stöd endast om stödmottagaren är ett företag, dvs. enheter som bedriver ekonomisk verksamhet, oberoende av deras rättsliga ställning och hur de finansieras. All verksamhet som går ut på att erbjuda varor och tjänster på en marknad utgör ekonomisk verksamhet (kommissionens tillkännagivande om begreppet statligt stöd 2016/C 262/01, punkterna 6–12).

Syftet med proprieborgen till Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors är att genomföra investeringen ovan för social-, hälsovårds- och räddningssektorns bruk. Sådant statligt stöd som avses i artikel 107 punkt 1 i EUF ingår inte i borgen eftersom denna gäller icke-ekonomisk verksamhet. Om lokalerna hyrs ut till tredje parter, ska man försäkra sig om att den ekonomiska nytta som bolaget får från Helsingfors stad inte överförs till fördel för företag som är verksamma på den öppna marknaden. I dylika situationer ska marknadspris tas ut för lokaler som hyrs ut till tredje parter.

Medlemsstaterna ska se till att understöd som beviljas för icke-ekonomisk verksamhet inte används för ekonomisk verksamhet. Korssubventionering kan uteslutas genom att föra separat redovisning över enhetens ekonomiska verksamhet. Eftersom Fastighets Ab Verksamhetslokalerna i Helsingfors bedriver ekonomisk verksamhet ska dess redovisning föras separat från den icke-ekonomiska verksamheten.

Befogenheter och delegering

Enligt 14 § 2 mom. 9 punkten i kommunallagen fattar fullmäktige beslut om ingående av borgensförbindelse eller ställande av annan säkerhet för annans skuld.

Stadsstyrelsen har för avsikt, om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget, att i sitt verkställighetsbeslut bemyndiga stadskansliets rättstjänster att ingå borgensförbindelserna.

Stäng

Kaupunginhallitus 29.01.2024 § 50

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto myöntää Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat -yhtiölle enintään 93 000 000 euron määräisen kaupungin omavelkaisen takauksen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön rakennettavan Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen uudisrakennuksen investointimenojen rahoittamiseksi nostettavien pitkäaikaisten lainojen ja niiden korkojen, viivästyskorkojen sekä mahdollisten perimiskulujen kattamiseksi. Nostettavien lainojen laina-aika saa olla enintään 30 vuotta.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula
Lisätiedot

Keijo Härkönen, rahoitusasiantuntija, puhelin: 310 25656

keijo.harkonen@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 21.02.2024

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av en kommunmedlem
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar efter att man fått del av beslutet.

Besvärsskriften ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet sändes, om inte något annat påvisas.

Dagen då man fått del av beslutet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna lämnas in första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag

Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.

Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
besöksadress:
Banbyggarvägen 5
Telefonnummer:
029 56 42000

Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften ska uppges:

  1. det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
  3. grunderna för yrkandena;
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om en laglig företrädare eller ett ombud för ändringssökandens talan, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.

Besvären ska också innehålla postadressen och en eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.

Till besvärsskriften ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift

En rättegångsavgift tas ut med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) hos den som söker ändring. I ett ärende som marknadsdomstolen har behandlat som första instans tas avgiften ut oberoende av utgången.

Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Keijo Härkönen, finansieringsexpert, telefon: 09 310 25656

keijo.harkonen@hel.fi

Bilagor

2. Kustannusarvio

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.