Avustusten myöntäminen, nuorisopalvelut, toiminta- ja palkkausavustukset vuodelle 2024

HEL 2024-000047
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 14 §

Palkkausavustukset vuodelle 2024

Ungdomssektionen

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto

  1. varasi vuoden 2024 avustusmäärärahasta 820 280 euroa palkkausavustuksiin ja 1 313 020 euroa toiminta-avustuksiin.
  2. myönsi palkkausavustusta liitteen 1 mukaisesti helsinkiläisille varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistyksille yhteensä 820 280 euroa vuosille 2023–2025 tehdyn palkkausavustuslinjauksen mukaisesti.
Seuraaville yhdistyksille annettiin mahdollisuus toimittaa 15.8.2024 mennessä allekirjoitettu vuosikokouksen pöytäkirja, jossa on vahvistettu vuoden 2023 tilinpäätös ja käsitelty vastuuvapaus:
  • Helsinki Pride -yhteisö ry (nro 16)
  • Kanava nuoriso ry (nro 17)

Helsingin Nuoret Kotkat Piirijärjestö ry:lle (nro 10) annettiin mahdollisuus toimittaa 31.10. 2024 mennessä allekirjoitettu vuosikokouksen pöytäkirja, jossa on vahvistettu vuoden 2023 tilinpäätös ja käsitelty vastuuvapaus.

  • Puuttuvat asiakirjat tulee lähettää sähköpostitse nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön osoitteeseen kansalaistoiminta@hel.fi. Jos pöytäkirjaa ei toimiteta määräaikaan mennessä, voidaan vuodelle 2023 myönnetty palkkausavustus periä takaisin.

DobroCenter Finland ry:lle (nro 1) ei myönnetä avustusta, koska toiminnan laajuus ja kattavuus eivät täytä avustusehtoja. Toimintaa tuetaan toiminta-avustuksin.

Espoon Opetus- ja tukikeskus Kotipesä ry:lle (nro 2) ei myönnetä avustusta, koska yhdistys ei ole helsinkiläinen nuorisoyhdistys. Yhdistyksen kotipaikka on Espoo.

Femina ry:lle (nro 3) ei myönnetä avustusta, koska hakija ei ole nuorisoyhdistys eikä yhdistyksen nuoriso-osasto tai vastaava.

Helsingin Monipuolinen Toimintakeskus Sadko ry:lle (nro 9) ei myönnetä avustusta, koska toiminnan laajuus ja kattavuus eivät täytä avustusehtoja. Toimintaa tuetaan toiminta-avustuksin.

Kansainvälinen taide- ja toimintakeskus Helsinki ry:lle (nro 18) ei myönnetä avustusta, koska toiminnan laajuus ja kattavuus eivät täytä avustusehtoja. Toimintaa tuetaan toiminta-avustuksin.

Kulttuurikeskus Eridan ry:lle (nro 20) ei myönnetä avustusta koska palkkausavustukseen oikeuttavat yhdistykset on linjattu kaudeksi 2023-2025. Toimintaa tuetaan toiminta-avustuksin.

Substance abuse and mental health association SAMHA RY :lle (nro 27) ei myönnetä avustusta koska palkkausavustukseen oikeuttavat yhdistykset on linjattu kaudeksi 2023-2025. Toimintaa tuetaan toiminta-avustuksin.

Viipurin Urheilijat ry:lle (nro 30) ei myönnetä avustusta, koska yhdistys ei ole varhaisnuoriso- tai nuorisoyhdistys tai vastaava, vaan urheiluseura, joka kuuluu liikuntajaoston tuen piiriin.

Ohjeita avustuksen saajille

Vuoden 2024 palkkausavustus tulee selvittää vuoden palkkausavustuksen haun yhteydessä tai 28.2.2025 mennessä. Lisäksi avustuksen saajien tulee toimittaa selvityksen yhteydessä vuosikokouksen pöytäkirja, josta käy ilmi tilinpäätöksen 2024 käsittely.

Hakija on vastuussa hakemuksen ja siihen kuuluvien hyväksyttävissä olevien vaadittujen asiakirjojen toimittamisesta annettuihin määräaikoihin mennessä sekä avustusta haettaessa että selvitettäessä avustuksen käyttöä.

Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisohjetta (www.hel.fi/nuorisoavustukset) ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan yhteisiä avustusperiaatteita.

Avustus maksetaan yhdessä erässä. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.

Käsittely

Esteelliset:
Vili Saarnio
Esteellisyyden syy: palvelussuhde- ja toimeksiantosuhdejäävi (hallintolain 28.1 § kohta 4)
Alma Portin
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolain 28.1 § kohta 5)

Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Virpi Talasmäki, Tuulia Saves ja Matteus Pellikka.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaan palkkausavustuksen saantiin ovat oikeutettuja rekisteröityneet helsinkiläiset nuorisojärjestöt tai vastaavat yhdistykset, joilla on alaisuudessaan paikallisia helsinkiläisiä nuorisoyhdistyksiä/jaostoja/osastoja/toimintaryhmiä tai jos järjestön luonne muutoin edellyttää organisoimista. Lisäksi palkkausavustuskelpoisten järjestöjen jäsenistä tai aktiivisesti toimintaan osallistuvista vähintään 2/3 tulee olla alle 29-vuotiaita. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Palkkausavustuksen käyttöön hyväksyttäviä menoja ovat työntekijän palkkauskulut, palkkauksesta aiheutuvat lakisääteiset ja vapaaehtoiset sosiaalikulut sekä lakisääteiset vakuutukset ja työntekijän työstä aiheutuvat matkakustannukset. Avustusta saavien yhdistysten on pidettävä kirjanpitoa kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten edellyttämällä tavalla. Kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa. Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

Palkkausavustusvalmistelu 2024

Nuorisojaosto päätti tammikuun kokouksessaan varata palkkaus- ja toiminta-avustuksiin yhteensä 2 133 300 euroa. Määräraha jaetaan tässä esityksessä palkkausavustuksiin 820 280 euroa (2023: 815 812) ja toiminta-avustuksiin 1 313 020 euroa (2023:1 317 470 euroa).

Yhdistysten avustusesitykset ovat pääosin samat kuin viime vuonna. Määrärahan 4 468 euron nousu johtuu kahden hakijan, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n ja HELride Collective ry:n, avustuksista, jotka on nostettu vastaamaan avustuslinjausta ja aiemmin linjattua. Toisaalta Helsingin Sosialidemokraattinen Nuorisopiiri ry:n kohdalla avustusesitys jää linjausta pienemmäksi, koska yhdistyksen avustussummaa korottaa aiemmalta vuodelta siirretty palkkausavustuksen käyttämättä jäänyt osuus.

Palkkausavustusten saannin edellytyksenä on toimintatavoiltaan vakiintunut nuorisojärjestö, jolla on näyttöä toiminnan laajuudesta, kattavuudesta sekä kyvystä toimia työnantajana. Lisäksi linjauksena on ollut, että avustusta myönnetään vain kuukausipalkkaa saavien työntekijöiden kustannuksiin, eikä esimerkiksi tuntipalkkaisten kerho-ohjaajien kustannuksiin

Avustusohjesäännön mukaisesti palkkausavustusta hakeville yhdistyksille tehdään toiminnan arviointi kolmen vuoden välein. Nuorisojaosto päättää avustukseen oikeutetut järjestöt arvioinnin ja muiden avustusohjesäännön palkkausavustusta koskevien kriteerien perusteella seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Pidempi aikaväli mahdollistaa järjestöille aikaa kehittää nuorisotoimintaa sekä sen laajuutta ja tuloksellisuutta. Toiminnan arviointi toteutettiin viime vuonna ja se linjasi palkkausavustukseen oikeutetut yhdistykset vuosille 2023-2025.

Palkkausavustushakemukset on valmisteltu nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön kriteerien ja nuorisojaoston vuosille 2023-2025 tekemän linjauksen pohjalta. Jokaista yhdistystä on tarkasteltu avustuksen saannin tarpeen näkökulmasta. Tarvetta on arvioitu taloudellisen aseman, julkisten avustusten saamisen, toiminnan alueellisen kattavuuden ja laajuuden, työntekijätarpeen sekä nuorisopoliittisen ja – kasvatuksellisen merkityksen pohjalta.

Helsingin sosialidemokraattinen nuorisopiiri ry ilmoitti henkilöstövaihdoksista ja rekrytoinnin pitkittymisestä johtuen käyttäneensä viime vuonna vähemmän palkkausavustusta, kun heillä oli kokonaisuudessaan myönnetty. Yhdistyksen mukaan 28 000 eurosta jäi käyttämättä 3168,81 euroa. Summa siirrettiin käytettäväksi tälle vuodelle ja on näin ollen vähennetty vuoden 2024 avustuksesta.

Palkkausavustusta vuodelle 2024 tuli hakea viimeistään helmikuun viimeisenä päivänä. Määräaikaan mennessä saapui 30 hakemusta (2023:33). Hakemukset liitteineen ovat nuorisojaoston nähtävillä 30.5.2024 klo 15.45-16.15.

Toimivalta ja avustukseen liittyvät päätökset

Hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4) 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet.  Kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita.  Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten tasa-arvoa, osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, sitoudutaan noudattamaan YK:n lasten oikeuksien sopimuksen toteutumista, edistetään fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta, edistetään kaikkien mahdollisuutta toimia ja harrastaa turvallisemmassa tilassa, kunnioitetaan kaiken elävän hyvinvointia, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään, torjutaan ilmastonmuutosta sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa ja tehdään toimenpiteitä ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla suojataan tiedot ja järjestelmät hyvin, toimitaan vastuullisesti, avoimesti ja hyvän osallistavan hallintotavan mukaisesti, ei sallita rasismia, syrjintää, epäasiallista kohtelua tai seksuaalista häirintää. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 12.12.2023, § 178)

Avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.3.2022, § 47)  

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen palkkausavustuksista. (Nuorisojaosto 8.12.2020, § 28)

Stäng

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Nuorisopalvelukokonaisuus Itäinen nuorisotyö Kumppanuusyksikkö Kumppanuuspäällikkö 12.01.2024 § 2

Stäng

Detta beslut publicerades 04.06.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

nuorisoasiainjohtaja
Mikko Vatka

Mer information fås av

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 09 310 89132

virpi.talasmaki@hel.fi

Matteus Pellikka, suunnittelija, puhelin: 09 310 50343

matteus.pellikka@hel.fi

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 09 310 23056

tuulia.saves@hel.fi