Avustusten myöntäminen, nuorisopalvelut, toiminta- ja palkkausavustukset vuodelle 2024

HEL 2024-000047
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 16 §

Toiminta-avustukset vuodelle 2024

Ungdomssektionen

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto myönsi toiminta-avustusta liitteen mukaisesti helsinkiläisille varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistyksille yhteensä 1 313 020 euroa.

Seuraaville yhdistyksille annettiin mahdollisuus toimittaa 15.8.2024 mennessä allekirjoitettu vuosikokouksen pöytäkirja, jossa on vahvistettu vuoden 2023 tilinpäätös ja vastuuvapaus on käsitelty:

  • Lauttapartio ry (nro 29)
  • Helsinki Pride -yhteisö ry (nro 104)
  • Kanava nuoriso ry (nro 106)
  • Kårböle Gille rf (nro 114)

Helsingin Nuoret Kotkat Piirijärjestö ry:lle (nro 100) annettiin mahdollisuus toimittaa 31.10.2024 mennessä allekirjoitettu vuosikokouksen pöytäkirja, jossa on vahvistettu vuoden 2023 tilinpäätös ja käsitelty vastuuvapaus.

Substance abuse and mental health association SAMHA RY:lle (nro 136) avustus maksetaan seuraavia puuttuvia asiakirjoja vastaan: vuoden 2022 ja vuoden 2023 tilin/toiminnantarkastuskertomus sekä molempien vuosien vuosikokouspöytäkirja, jossa kyseisten vuosien tilinpäätös on käsitelty. Mikäli vuoden 2022 puuttuvia asiakirjoja ei toimiteta, voidaan vuoden 2022 avustus periä takaisin.

  • Puuttuvat asiakirjat tulee lähettää sähköpostitse nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön osoitteeseen kansalaistoiminta@hel.fi. Jos pöytäkirjaa ei toimiteta määräaikaan mennessä, voidaan vuodelle 2023 myönnetty toiminta-avustus periä takaisin.

Vuokra-avustukseen oikeuttavat menot on huomioitu avustussummassa nuorisojaoston linjauksen mukaisesti eli korkeintaan 450 euroa kuukaudessa. 

Dodo ry, Dodo rf:lle (nro 91) avustusta ei myönnetä, koska yhdistyksen hakemus on puutteellinen.

Espoon Opetus- ja tukikeskus Kotipesä ry:lle (nro 92) avustusta ei myönnetä, koska yhdistys ei ole helsinkiläinen nuorisoyhdistys. Yhdistyksen kotipaikka on Espoo.

Femina ry:lle (nro 93) avustusta ei myönnetä, koska hakija ei ole nuorisoyhdistys eikä yhdistyksen nuoriso-osasto tai vastaava.

Helsingin nuoret ajattelijat ry:lle (nro 99) avustusta ei myönnetä, koska yhdistys ei ole jäsenpohjaltaan helsinkiläinen varhaisnuoriso tai nuorisoyhdistys tai vastaava. Lisäksi hakemus on puutteellinen.

Helsingin Vapaaseurakunta ry:n varhaisnuorten ja nuorten toiminta (nro 103) avustusta ei myönnetä, koska yhdistys ei ole jäsenpohjaltaan helsinkiläinen varhaisnuoriso tai nuorisoyhdistys tai vastaava. Lisäksi hakemus on puutteellinen.

Pääkaupunkiseudun Eurooppanuoret ry:lle (nro: 128) avustusta ei myönnetä, koska hakija ei ole nuorisoyhdistys eikä yhdistyksen nuoriso-osasto tai vastaava.

Viipurin urheilijat ry:lle (nro 143) avustusta ei myönnetä, koska yhdistys ei ole varhaisnuoriso tai nuorisoyhdistys tai vastaava, vaan urheiluseura, joka kuuluu liikuntajaoston tuen piiriin.

YEPP ry:lle (nro 144) avustusta ei myönnetä, koska yhdistyksen taloudenhallinta ja hallinto on puutteellista. Lisäksi hakemus on puutteellinen.

Ohjeita avustuksen saajille 

Vuoden 2024 toiminta-avustus tulee selvittää vuoden 2025 toiminta-avustuksen haun yhteydessä tai viimeistään 28.2.2025 mennessä. Lisäksi avustuksen saajien tulee toimittaa selvityksen yhteydessä vuosikokouksen pöytäkirja, josta käy ilmi tilinpäätöksen 2024 käsittely. 

Hakija on vastuussa hakemuksen ja siihen kuuluvien hyväksyttävissä olevien vaadittujen asiakirjojen toimittamisesta annettuihin määräaikoihin mennessä sekä avustusta haettaessa että selvitettäessä avustuksen käyttöä.

Avustus maksetaan yhdessä erässä. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteisiä avustusperiaatteita (www.hel.fi/nuorisonavustukset)

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.

Käsittely

Esteelliset:
Vili Saarnio
Esteellisyyden syy: palvelussuhde- ja toimeksiantosuhdejäävi (hallintolain 28.1 § kohta 4)
Alma Portin
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolain 28.1 § kohta 5)

Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Virpi Talasmäki, Tuulia Saves ja Matteus Pellikka.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Toiminta-avustusjaon perusteet

Toiminta-avustuksia myönnetään sellaisten helsinkiläisten varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistysten yleisen toiminnan tukemiseen, jotka ovat aloittaneet toimintansa vähintään edellisenä kalenterivuonna. Avustusta voidaan myöntää myös rekisteröimättömille nuorisoyhdistyksille sekä järjestöjen varhaisnuoriso- ja nuoriso-osastoille/jaostoille, mikä niiden kirjanpidossa ja muissa asiakirjoissa varhaisnuoriso- ja nuorisotyö on erotettavissa pääjärjestöstä. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)  

Lähtökohtana myös toiminta-avustuksien myöntämisessä on, että jäsenistä ja aktiivisesti toimintaan osallistuvista 2/3 on alle 29-vuotiaita helsinkiläisiä. Lisäksi varhaisnuoriso- tai nuorisoyhdistysten tai vastaavien jäsenistä ja/tai aktiivisesti toimintaan osallistuvista yli puolet tulee olla 7–28-vuotiaita helsinkiläisiä. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Avustusta saavien yhdistysten on pidettävä kirjanpitoa kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten edellyttämällä tavalla. Kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö) 

Mikäli hakemus on puutteellinen, tulee hakijaa pyytää täydentämään hakemusta ja asettaa määräaika, johon mennessä hakemus tulee viimeistään täydentää. Jos hakemusta ei täydennetä asetettuun määräaikaan mennessä, käsitellään hakemus toimitettujen tietojen perusteella. Päättävä toimielin tekee hylkäävän päätöksen, jos hakemuksen myöntämisen edellytykset eivät täyty. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

Vuokra-avustusta ovat oikeutettuja hakemaan ne toiminta-avustuskelpoiset yhdistykset, joilla on vuokrattuna oma toimitila, jossa on toimintaa vähintään neljänä päivänä viikossa. Vuokra-avustusta haetaan toiminta-avustushaun yhteydessä ja haettava summa on sisällytettävä avustushakemukseen. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Toiminta-avustus voi olla korkeintaan 80 % edellisen vuoden hyväksytyistä menoista. Jakopäätöstä tehtäessä otetaan huomioon järjestön avustuksen saannin tarve. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)  

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa. Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

Toiminta-avustusjako 2024

Toiminta-avustusta haki 144 yhdistystä. Avustusmäärärahat eivät nousseet vuodelle 2024, mutta kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta siirsi tilapäisen (2022-2023) koronapalautumisen erityisrahan (100 000 euroa) pysyvästi avustuksiin. Siirron takia vuosiavustuksiin ei jouduttu tekemään huomattavia leikkauksia. Avustussummia laskettiin vain, jos esimerkiksi hakijan vuokra-avustus lakkasi, hakusumma oli laskenut tai edellisen vuoden hyväksyttävien menojen takia.

Määrärahojen pysyessä ennallaan, ei taso- tai indeksikorotuksia pystytty tekemään. Hylättyjen sekä niiden hakemusten, joissa avustussummaa jouduttiin laskemaan, takia jäi määrärahoista käyttämättä pieni osuus. Tämä osuus jaettiin tänä vuonna pääsääntöisesti segregaation ehkäisemiseksi ja lieventämiseksi monikulttuurisuustaustaisille yhdistyksille.

Vuokra-avustukseen oikeuttavia menoja on 64 hakijalla (vuonna 2023: 59). Mukana on joitakin uusia vuokra-avustuksen saajia, joiden toiminta-avustusta nostettiin. SDPL:n Helsingin ja Uudenmaan piiri ry:lle, Stadin Nuorisoseurat ry:lle sekä Helsingfors Svenska Scouter r.f.:lle, myönnetään pelkästään vuokra-avustusta. Kumppanuusyksikkö pyrkii vierailemaan uusissa vuokratiloissa, joissa ei vielä ole käyty, kesän ja syksyn aikana.

Neljän yhdistyksen projektiavustushakemukset vuodelle 2024 sisällytettiin hakijan toiminta-avustukseen, koska kyseessä oli yhdistyksien vuosittaisen ja/tai perustoiminnan piiriin kuuluvia hankkeita, joita tuetaan toiminta-avustuksilla: Hespartto ry, Vuorenhaltijat ry, Socus ry, Teatteri Vahvat Tunteet ja Laiffimme ry.

Avustuksen piiriin nousi yksi uusi toimija: Socus ry (nro 133). Vuoden 2023 aikana kahdesta starttiavustusta saaneesta yhdistyksestä, yksi eli Strings and Things ry (nro 135) siirtyi avustuksen piiriin.

Toiminta-avustusvalmistelu 2024

Vuoden 2024 toiminta-avustusvalmistelu sujui verrattain sujuvasti, sillä jopa noin puolet hakijoista toimittivat vaaditut liitteet ajoissa ja asianmukaisesti hakemukselleen kaupungin avustusasioinnin palveluun. Huolta valmistelussa herätti kuitenkin joidenkin hakijaryhmien keskuudessa ilmenevät epäselvyydet yhdistyksen vuosikokousten järjestämisestä ja niiden merkityksestä sekä yhdistysten sääntöjen noudattamisesta. Ensiarvioiden tärkeää on myös se, että yhdistykset ylläpitävät laadukasta ja riittävää kirjanpitoa myös jatkossa, yhdistyksen koosta riippumatta. Suppeampi tilinpito ei sellaisenaan riitä toiminta-avustuksen myöntämiseen tai selvittämiseen. Avustusvalmistelussa korostetaan aina läpinäkyvyyttä, asiakaslähtöisyyttä sekä hyvää hallintotapaa, mikä osaltaan vaatii myös asianmukaisia sekä kattavuudeltaan riittäviä hakemusliitteitä.

Vuosi 2024 oli ensimmäinen hakukerta, kun toiminta-avustuksia haettiin Helsingin kaupungin uudessa avustusasioinnin palvelussa avustukset.hel.fi-sivustolla. Suurin muutos vanhaan on se, että avustushakemuksen täyttääkseen, tulee hakijalla olla voimassa olevat Suomi.fi-valtuudet avustusasioinnissa yhdistyksen nimissä toimimiseksi. Valtuuksien voimaantulon hitaus aiheutti kuitenkin pienelle joukolle hakijoita ongelmia avustushakemuksen lähettämisessä, minkä vuoksi näiden hakijoiden kohdalla hakemukselle pääsy tuli toteuttaa poikkeusmenettelyin. Tulevien avustushakujen kohdalla samanlainen menettely ei kuitenkaan ole enää mahdollista ja avustusta hakevien tuleekin saattaa valtuutukset asianmukaiseen kuntoon hyvissä ajoin ennen haun päättymistä. Avustusasioinnin uusista vaateista on viestitty ja tullaan viestimään jatkossakin kumppanikirjeissä, infotilaisuuksissa sekä verkkosivuilla.

Hylättyjä hakemuksia tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna eli kahdeksan. (2023:11). Hylkäyssyynä pääsääntöisesti oli se, ettei yhdistys täyttänyt toiminta-avustuksen helsinkiläisen varhaisyhdistyksen määritelmiä jäsenpohjansa ja/tai jäsenten ikäjakauman tai yhdistyksen kotipaikan suhteen. Yksi hakija kuului liikuntajaoston myöntämien tukien piirin. Osalta puuttui lisäksi myös tarvittavia asiakirjoja sekä yhden hakijan kohdalla hylkäys perustui puutteelliseen taloudenhallintaan ja hallintoon.

Avustushausta tiedotetaan kaupungin yhteiskuulutuksen lisäksi nuorisopalvelujen kumppanikirjeessä sekä nettisivuilla. Lisäksi hakijoille järjestettiin avustusinfo ennen hakuajan päättymistä. Toiminta-avustuspäätöksessä on aina hakijalle ohje, milloin ja miten avustuksen käyttö tulee selvittää. Myöhästyneitä hakemuksia ei tänä vuonna jätetty, mutta yhdeksän viime vuonna toiminta-avustusta ja yksi starttiavustusta saanut yhdistys eivät hakeneet toiminta-avustusta vuodelle 2024.

Hakemukset liitteineen ovat nuorisojaoston nähtävillä 30.5.2024 klo 15.45-16.15.

Toimivalta ja avustukseen liittyvät päätökset

Hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4) 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet.  Kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita.  Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten tasa-arvoa, osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, sitoudutaan noudattamaan YK:n lasten oikeuksien sopimuksen toteutumista, edistetään fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta, edistetään kaikkien mahdollisuutta toimia ja harrastaa turvallisemmassa tilassa, kunnioitetaan kaiken elävän hyvinvointia, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään, torjutaan ilmastonmuutosta sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa ja tehdään toimenpiteitä ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla suojataan tiedot ja järjestelmät hyvin, toimitaan vastuullisesti, avoimesti ja hyvän osallistavan hallintotavan mukaisesti, ei sallita rasismia, syrjintää, epäasiallista kohtelua tai seksuaalista häirintää. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 12.12.2023, § 178)

Avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.3.2022, § 47)  

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen toiminta-avustuksista. (Nuorisojaosto 8.12.2020, § 28)

Stäng

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Nuorisopalvelukokonaisuus Itäinen nuorisotyö Kumppanuusyksikkö Kumppanuuspäällikkö 12.01.2024 § 2

Stäng

Detta beslut publicerades 04.06.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

nuorisoasiainjohtaja
Mikko Vatka

Mer information fås av

Matteus Pellikka, suunnittelija, puhelin: 09 310 50343

matteus.pellikka@hel.fi

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 09 310 23056

tuulia.saves@hel.fi

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 09 310 89132

virpi.talasmaki@hel.fi