Vahingonkorvaus, autovaurio, 6.10.2023, Arkadiankatu 35

HEL 2024-000305
Ärendet har nyare handläggningar
§ 9

Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama autovaurio

Teamchef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 8.1.2024 esittänyt kaupungille määrältään 200 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan auton päälle oli pudonnut 6–7.10.2023 välisenä yönä suuri oksa Väinämöisenkatu 7 kohdalla. Hakija on täydentänyt vaatimustaan 6.3.2024 ilmoittaen vahinkopaikan olleen Arkadiankatu 35 kohdalla. Oksa oli vaurioittanut autoa, se oli sisältä mätä, ja se oli noin kaksi metriä pitkä. Vaatimuksen liitteenä on toimitettu kuvia vahinkopaikalta ja vahingon aiheuttaneesta puusta. Kaupunki on pyytänyt hakijaa täydentämään vaatimustaan vahingon aiheuttaneen puun yksilöimiseksi. Hakija on lähettänyt pyydetyn lisäselvityksen 26.6.2024.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kadun kunnossapitoon luetaan katualueella olevien istutusten kunnossapito.

Vahingon aiheuttanut puu on katualueen erotusalueella sijaitseva lehmus, joka on luokiteltu katupuuksi. Kaikki alueella olevat, katujen varsilla sijaitsevat puut kuuluvat tarkkailuun, ja niitä hoidetaan tarpeen mukaan.

Katualueilla puita tarkkaillaan silmämääräisesti jatkuvasti muiden töiden ohella ympäri vuoden. Vastaistutettujen, nuorten ja varttuvien puiden huonot oksarakenteet poistetaan. Liikenneväyliin rajoittuvilla ajoradoilla puut leikataan siten, että vapaa ajokorkeus on 5 metriä. Vanhojen puiden ylläpitoleikkauksissa poistetaan välitöntä vaaraa aiheuttavat oksat ja haarat. Puiden leikkaus suoritetaan siten, että leikkauksesta aiheudu repeämiä tai kuorivaurioita, ja leikkauspinnat ovat siistit.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahingon aiheuttanut puu on normaalikuntoinen katupuu, jonka kasvualusta on asfaltin peittämä alue. Puussa ei ole silmämääräisesti havaittavissa suuria halkeamia, onkaloita tai sienikasvustoja, jotka heikentäisivät puun kuntoa oleellisesti. Puusta tippunut oksa on ollut kuiva, ja kuivat oksat puussa ovat normaalia luonnon kiertokulkua. Kuivia oksia tulee puihin jatkuvasti, ja oksien kuivuminen on lisääntynyt merkittävästi sateettomien jaksojen lisääntyessä. Kuivia oksia ei erota tiheän lehvästön läpi kovin helposti, mutta niitä poistetaan mahdollisuuksien mukaan.

Vahingon aiheuttaneesta puusta ei ole tullut palautteita kaupungille. Kaupungille ei ole saapunut vahingon aiheuttaneesta puusta muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia.

Vahinko on tapahtunut 6.‒8.10.2023 puita katkoneen Pirjo-myrskyn aikaan. Kaisaniemen havaintoaseman mittausten mukaan tuulen voimakkuus on ollut suurimmaksi osaksi navakkaa ja kovaa kyseisenä ajankohtana, ja toistuvia kovia tuulenpuuskia on esiintynyt. Erityisesti tuulenpuuskat aiheuttavat tuhoja maa-alueilla.

Ilmatieteen laitoksen Kaisaniemen havaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan keskituulen nopeus on vaihdellut 6.10.2023 vuorokauden aikana 1,9 m/s ja 10,4 m/s välillä. Illalla klo 17.30 lähtien on esiintynyt toistuvasti navakoita ja kovia tuulenpuuskia. Puuskatuulen nopeus on vaihdellut klo 17.30–20 välisenä aikana 8,4 m/s ja 12,9 m/s välillä, ja klo 20–0 välisenä aikana 12,8 m/s ja 20,3 m/s välillä. 7.10.2023 puuskatuulen nopeus on vaihdellut yöllä klo 0–2 välisenä aikana 14,2 m/s ja 20,5 m/s välillä. Toistuvat navakat ja kovat tuulenpuuskat ovat laantuneet tämän jälkeen hetkellisesti.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Vahingonkorvausvastuu edellyttää kaupungin virhettä tai huolimattomuutta. Saadun selvityksen perusteella alueen puustoa hoidetaan ja tarkkaillaan säännöllisesti, eikä ole ollut mitään syytä epäillä puun terveyttä ennen vahingon tapahtumista. Vahingon aiheuttaneessa puussa ei ole ollut mitään sellaista näkyvää vikaa, joka olisi edellyttänyt hoitotoimenpiteisiin ryhtymistä ennen oksan tippumista.

Vahinko on tapahtunut Pirjo-myrskyn aikaan, jolloin on esiintynyt toistuvia navakoita ja kovia tuulenpuuskia. Tämän kaltaiset tuulenpuuskat voivat aiheuttaa oksien tippumista. Tervekin puu voi tiputtaa välillä yksittäisiä oksia.

Edellä esitetyn perusteella asiassa ei ole tapahtunut kunnossapidon laiminlyöntiä tai virhettä. Näin ollen kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Detta beslut publicerades 23.01.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö