Vahingonkorvaus, autovaurio, 6.10.2023, Arkadiankatu 35
Skadeståndsanspråk, bilskada orsakad av ett träd
Beslut
Chefen för skadeståndsteamet beslutade att avslå sökandens skadeståndsyrkande.
Skälen för beslutet
Sökandens krav
Den 8 januari 2024 lämnade sökanden in ett skadeståndsyrkande på 200 euro till staden. Enligt yrkandet hade en stor gren fallit ovanpå sökandens bil natten mellan den 6 och 7 oktober 2023 på Väinämöinengatan 7. Sökanden kompletterade sitt yrkande den 6 mars 2024 och angav att skadeplatsen var på Arkadiagatan 35. Grenen hade skadat bilen, den var ruttet inuti och den var cirka två meter lång. Bilder på skadeplatsen och trädet som orsakat skadan har lämnats som bilaga till skadeståndsanspråket. Staden har bett sökanden att komplettera sin begäran om att identifiera trädet som orsakade skadan. Sökanden har den 26 juni 2024 skickat den begärda kompletterande förklaringen.
Tillämpliga normer och föreskrifter
Lagen om underhåll och renhållning av gator och vissa allmänna områden ålägger staden att hålla gatorna i ett skick som är tillfredsställande med avseende på trafikens behov. Vid bestämmandet av nivån på underhållet beaktas gatans betydelse för trafiken, trafikvolymen, väderleken och förutsebara förändringar i väderleken, tiden på dygnet, de olika trafikformernas behov, samt hälsoeffekten, trafiksäkerheten och trafikens framkomlighet.
Gatuunderhållet omfattar underhåll av planteringar i gatuområdet.
Trädet som orsakat skadan är en lind som ligger i gatuområdets avskiljningszon. Det klassas som ett gatuträd. Alla träd som ligger längs gatorna i området hålls under uppsikt och sköts vid behov.
Träden i gatuområden hålls under uppsikt ständigt under hela året i samband med annat arbete. Dåliga grenar av nyplanterade, unga och växande träd tas bort. I grönområden som gränsar till trafikleder beskärs träd så att den fria körhöjden är 5 meter. Vid underhållsbeskärning av gamla träd tas bort grenar som orsakar omedelbar fara. Trädbeskärning utförs på ett sätt som inte orsakar revor eller skalskador och skärytorna är snygga.
Förutsättningarna för skadeståndsansvar
Ett skadefall medför inte i sig att staden blir skadeståndsskyldig.
Utgångspunkten för skadeståndsansvar är vållande. Den som ansvarar för underhållet av området måste ha varit vårdslös, oaktsam eller gjort fel för att bli skadeståndsansvarig. Dessutom ska det finnas ett orsakssamband mellan handlingen eller försummelsen och skadefallet.
Den som ansvarar för underhållet av området befrias från skadeståndsansvaret genom att den bevisar att underhållet har utförts korrekt eller att rådande omständigheter har gjort underhållsarbetet onyttigt eller att det skulle ha varit omöjligt att utföra underhållet under de förhållanden som rådde vid skadetillfället.
Om den som varit föremål för skadan har medverkat till skadan eller om även någon annan yttre omständighet har varit orsaken till skadan, kan ersättningen skäligen jämkas eller förvägras helt.
Information och utredningar i ärendet
Den som ansvarar för områdets underhåll har uppmanats att utreda underhållsåtgärderna på skadeplatsen. Enligt utredningen är trädet som orsakat skadan ett gatuträd i normalt skick, vars växtmedium är ett område täckt med asfalt. Det finns inga stora sprickor, håligheter eller svamptillväxt som avsevärt skulle försvaga trädets kondition. Grenen som föll från trädet var torr, och torra grenar i ett träd är ett normalt kretslopp i naturen. Trädens grenar torkar ständigt, och det har ökat avsevärt med ökningen av regnfria perioder. Det är svårt att se torra grenar genom trädens löv, men de tas bort när det är möjligt.
Det har inte kommit någon återkoppling till staden om trädet som orsakade skadan. Staden har inte fått några andra liknande skadeståndsanspråk för trädet som orsakade skadan.
Skadan inträffade den 6–8 oktober 2023 under Pirjo-stormen som fällde träd. Enligt mätningarna från Kajsaniemi observationsstation har vindstyrkan vid den tiden varit för det mesta frisk och stark, och det har förekommit täta kraftiga vindbyar. Vindbyar orsakar särskilt förstörelse i landområden.
Enligt de mätningar som gjorts vid Meteorologiska institutets Kajsaniemi observationsstation har medelvindhastigheten varierat mellan 1,9 m/s och 10,4 m/s under dygnen den 6 oktober 2023. Sedan klockan 17.30 på kvällen har det varit friska och kraftiga vindbyar som har varit återkommande. Vindbyarnas hastighet har varierat mellan klockan 17.30–20 mellan 8,4 m/s och 12,9 m/s. Mellan klockan 20–0 har vindbyarnas hastighet varierat mellan 12,8 m/s och 20,3 m/s. Den 7 oktober 2023, mellan klockan 0 och 2, har vindhastigheten varierat mellan 14,2 m/s och 20,5 m/s. Frekventa friska vindar och kraftiga vindbyar har lagt sig tillfälligt efter detta.
Sammanfattning och slutsatser
Skadeståndsskyldighet kräver stadens fel eller försummelse. Utifrån den inkomna utredningen sköts och övervakas träden i området regelbundet och det har inte funnits anledning att betvivla trädets hälsa innan skadan inträffade. Trädet som orsakade skadan har inte haft något synligt fel som skulle ha krävt att behandlingsåtgärder vidtagits innan grenen föll.
Skadan inträffade vid tidpunkten för Pirjo-stormen, då det har förekommit återkommande friska och kraftiga vindbyar. Sådana vindbyar kan få grenar att falla. Även ett friskt träd kan ibland tappa enskilda grenar.
Utifrån ovanstående har det inte förekommit någon underhållsvårdslöshet eller fel i ärendet. Med stöd av vad som tidigare framförts anser staden att den inte har åsidosatt sina lagenliga skyldigheter och inte är ersättningsskyldig i fallet.
Tillämpliga bestämmelser
Skadeståndslag (412/1974) 2 kap 1 §, 6 kap 1 §
Lag om underhåll och renhållning av gator och vissa allmänna områden (669/1978) 1–4 §
Befogenhet
Chefen för stadsmiljösektorn har den 22 december 2023 fattat beslut 51 §, enligt vilket chefen för skadeståndsteamet vid enheten för juridiska tjänster beslutar om skadestånd som berör sektorn när beloppet av skadeståndsanspråket är högst 5 000 euro.
Detta beslut publicerades 23.01.2025
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads stadsmiljönämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Mer information fås av
Eeva-Maria Mattila, beredare, telefon: 09 310 34957