Vahingonkorvaus, esinevahinko, 6.12.2023, Päiväkoti Oulunkylä

HEL 2024-000501
Ärendet har nyare handläggningar
§ 5

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneista kumisaappaista

Förvaltningschef

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hyväksyä ********** vahingonkorvausvaatimuksen, joka on liittynyt hakijan kahden lapsen rikkoutuneisiin talvikumisaappaisiin. Hallintopäällikkö päätti myöntää hakijalle yhteensä 38,24 euron arvoisen korvauksen. Enemmiltä osin hallintopäällikkö päätti hylätä korvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14. luku koskee toimialojen johtavien viranhaltijoiden yleistä toimivaltaa. Luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen, taikka vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja on 16.6.2020 (§ 81) päätöksellään delegoinut asiaan liittyvää toimivaltaa hallintopäällikölle. Päätöksen mukaan hallintopäällikkö päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen, taikka vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, Stadin ammatti- ja aikuisopisto pois lukien ja haettava määrä on enintään 5000 euroa.

Hakemus

Hakija (lasten huoltaja) on tehnyt vahingonkorvaushakemuksen, joka on saapunut 12.1.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon. Hakija on esittänyt kaksi kertaa 23,90 euron suuruisen korvausvaatimuksen eli yhteensä 47,80 euron suuruisen korvausvaatimuksen. Korvausvaatimus on koskenut hakijan kahden lapsen talvikumisaappaita, jotka ovat rikkoutuneet varhaiskasvatuksen toimipisteessä (päiväkoti).

Hakija kertoo 23.11.2023 sattuneesta tilanteesta. Päiväkodin työntekijä oli laittanut hakijan kahden lapsen talvikumisaappaat kuivauskaappiin ja säätänyt kuivauskaapin lämpötilan liian suureksi. Tämän seurauksena molempien lasten talvikumisaappaat olivat kuumenneet sekä menneet muodottomiksi ja siten käyttökelvottomiksi.

Hakemuksessa on kerrottu molempien saapasparien hankinta-ajankohdaksi 1.10.2022 ja hankintahinnaksi 23,90 euroa per saapaspari. Hakija on niin ikään antanut saappaiden tarkan merkin ja verkkokaupan, josta saappaat on hankittu. Varsinaista tositetta saappaiden arvosta ei kuitenkaan ole toimitettu.

Asian selvittäminen ja ratkaisu

Varhaiskasvatuksen toimipisteen (päiväkodin) johtaja on antanut 15.1.2024 selvityksensä. Päiväkodin johtaja on vahvistanut hakemuksessa kerrotun tapahtumakulun. Päiväkodin johtaja on selvityksessään todennut, että kyseessä on perheen kaksosten saappaat. Johtajan mukaan päiväkodin kuivauskaappi on vanhaa mallia ja säätimet voi siten asettaa todella kuumalle. Selvityksessä kerrotaan, että ryhmässä on ollut kyseisenä päivänä sijainen, joka ei ole huomannut tai ymmärtänyt kuivauskaapin käyttöohjetta. Päiväkodin johtajan mukaan kuivauskaapin säätimessä on henkilökunnalle merkintä siitä, mihin asti lämpötilaa voi säätää. Päiväkodin johtaja toteaa, ettei osaa sanoa onko tilanne aiheutunut sijaisen tietämättömyydestä, perehdytyksen puutteista vai kiireestä.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.

Hallintopäällikön näkemyksen mukaan vahingonkorvausvaatimuksessa kuvattu tilanne on aiheutunut päiväkodissa työskentelevän sijaisen virheellisestä toiminnasta, kun tämä on asettanut kuivauskaapin lämpötilan turhan korkeaksi. Vahingonkorvauslain edellä esitetyt edellytykset täyttyvät ja Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korvaa aiheutuneet esinevahingot ns. isännän vastuun perusteella.

Saatujen selvitysten valossa katsotaan, ettei saappaiden korjaaminen ole mahdollista. Kärsitty vahinko korvataan tuhoutuneen esineen arvon mukaan. Kärsityn vahingon määräksi arvioidaan 38,24 euroa. Arviossa on huomioitu muun ohella saappaiden alkuperäinen arvo ja ikä.

Detta beslut publicerades 19.01.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Viljami Sainio, lakimies, puhelin: 09 310 86350

viljami.sainio@hel.fi

Beslutsfattare

Marko Enberg
hallintopäällikkö