Hakuajat, Tölö gymnasium, aikuislinja

HEL 2024-000697
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 5. / 5 §

Ansökningstider till Tölö gymnasiums vuxenlinje

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Beslut

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade att studerande som har avlagt gymnasiestudier i en annan läroanstalt ska skrivas in som examensstuderande vid Tölö gymnasiums vuxenlinje senast innan höst- eller vårterminens start den termin de planerar att utexamineras.

Andra sökande kan fortsättningsvis antas och inleda sina studier i varje period.

Beslutet träder i kraft 1.8.2024.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Sökande som kan antas till Tölö gymnasiums vuxenlinje ska ha genomgått den grundläggande utbildningens lärokurs eller ha tillräckliga förutsättningar att klara av studierna (gymnasielagen 714/2018 21 §). Sökande ska också ha fyllt 18 år. En sökande som är under 18 år kan antas endast av grundad anledning som har samband med sökandens hälsotillstånd eller personliga livssituation (gymnasielagen 22 §). Antagningen till Tölö gymnasiums vuxenlinje sker kontinuerligt under läsåret.

Lärokursen för gymnasieutbildning för vuxna omfattar 88 studiepoäng medan lärokursen för gymnasieutbildning för unga omfattar 150 studiepoäng (gymnasielagen 10 §). En del av de studerande vid vuxenlinjen har inlett sina gymnasiestudier enligt lärokursen för unga och av olika orsaker väljer de att fortsätta och slutföra sina gymnasiestudier enligt lärokursen för vuxna. Vissa studerande har vid bytet till vuxenlinjen avlagt alla 88 studiepoäng, medan andra ännu har studieavsnitt kvar att avlägga.

När en studerande byter gymnasium ska gymnasiet erkänna och tillgodoräkna studier som avlagts vid ett annat gymnasium (gymnasielagen 27 §) och prestationerna ska sammanställas i ett avgångsbetyg. I praktiken innebär detta administrativt arbete av studiehandledare och rektor. Förutom avgångsbetyget ska en studerande också få ett studentexamensbetyg om hen har avlagt de obligatoriska studentproven med godkända vitsord. Studentexamensbetyget ska beställas från studentexamensnämnden enligt deras tidtabeller.

Nya studerande kan söka in till Tölö gymnasiums vuxenlinje när som helst under läsåret. Vissa studerande vill flytta över från ett gymnasium för unga till vuxenlinjen och bli utexaminerade därifrån med mycket kort varsel. För att personalen i Tölö gymnasium ska ha rimlig tid på sig att utföra det administrativa arbete som krävs för att kunna utexaminera en studerande är det befogat att nya studerande skriver in sig som examensstuderande i god tid innan planerad utexaminering. Om den studerande har studieavsnitt på hälft i det gamla gymnasiet kan hen slutföra dem genom att samtidigt vara inskriven där som ämnesstuderande.

Från vuxenlinjen kan man utexamineras två gånger årligen, i slutet av vårterminen och i slutet av höstterminen. Om målet är att utexamineras i slutet av vårterminen ska den nya studeranden vara inskriven på vuxenlinjen senast innan vårterminens start, samma läsår. Om målet är att utexamineras i slutet av höstterminen ska hen vara inskriven på vuxenlinjen senast innan höstterminens start, samma läsår. Datum för Tölö gymnasiums vuxenlinjes lov- och arbetstider, inklusive höst- och vårterminer, fastställs årligen av svenska sektionen vid fostrans- och utbildningsnämnden.

Befogenhet

Enligt gymnasielagen 19 § beslutar utbildningsanordnaren om kontinuerlig ansökan och därtill hörande ansökningstider och ansökningsförfaranden när det gäller fördelning av studieplatser som inte fördelas med riksomfattande ansökningsförfaranden.

Enligt 15 kap. 2 § 2 mom. 2 punkt i förvaltningsstadgan för Helsingfors stad beslutar eller godkänner fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion, om inte något annat är föreskrivet om befogenheterna, om grunder och gränser för sin egen språkgrupps del, enligt vilka en tjänsteinnehavare beslutar om grunder för antagning av elever och studerande.

Stäng

Detta beslut publicerades 06.02.2024

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Stäng

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Moa Thors, Chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 040 3345110

moa.thors@hel.fi

Nina Malaska, Pedagogiskt sakkunnig, telefon: 040 8271485

nina.malaska@hel.fi