Vahingonkorvaus, autovaurio, 24.12.2023, Rosalankuja

HEL 2024-000962
Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan vahingonkorvaustiimin päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 28.5.2024 § 81 (autovaurio)

Stadsmiljönämnden

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 28.5.2024 (81 §) tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Esittelijän perustelut

Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös

Kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö on päätöksellään 28.5.2024 (81 §) hylännyt 24.12.2023 Rosalankujalla tapahtuneeseen ajoneuvon vaurioitumiseen liittyvän vahingonkorvausvaatimuksen. Päätös on nähtävillä kokonaisuudessaan päätöshistoriassa.

Esitetyt vaatimukset ja perusteet

Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessaan määrältään 330 euron vahingonkorvausvaatimuksensa liittyen 24.12.2023 kello 15 Rosalankujalla tapahtuneeseen ajoneuvon vaurioitumiseen. Hakija vaatii lisäksi korvattavaksi viranhaltijapäätökseen perehtymiseen ja oikaisuvaatimuksen tekemiseen käyttämästään kahden tunnin ajasta yhteensä 160 euroa. Oikaisuvaatimus on kokonaisuudessaan päätöksen liitteenä ja nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Hakija toteaa oikaisuvaatimuksessaan muun ohessa, että Rosalankujan talvikunnossapito on ollut puutteellista ja asiassa annettu viranhaltijapäätös on asiattomasti perusteltu. Katu on ollut tapahtuma-aikaan jäätynyttä kynnöspeltoa eli jäätynyttä liikenteen möyrimää sohjoa. Kadun kunnossapidon puutetta kuvaa se, että Rosalankujan kunnosta on talvella annettu palautteita ja talvikunnossapitoa on käyty tekemässä näiden palautteiden perusteella. Päätöksessä on tuotu esiin vain kunnossapitotoimenpiteet ennen vahinkotapahtumaa eikä vahingon jälkeen tehtyjä toimenpiteitä, eikä päätöksessä ole edes mainintaa tapahtunutta seuranneesta huoltokäynnistä. Lisäksi säätiedot ovat olleet Kaisaniemen säähavaintoasemalta, joka sijaitsee meren takana. Nämä tiedot eivät kuvaa Rosalankujan tilannetta vahinkohetkellä.

Oikaisuvaatimuksen tutkittavaksi ottaminen

Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt asianosainen.

Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi sähköpostitse 28.5.2024. Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle on saapunut 10.6.2024 eli säädetyssä määräajassa.

Perustelut

Vahingonkorvausasia

Kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan vahingonkorvauslain (412/1974) vastuusäännösten kautta. Kaupungin vastuu ei ole tuottamuksesta riippumatonta ns. ankaraa vastuuta, vaan kaupungin vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää tuottamusta eli huolimattomuutta, virhettä tai laiminlyöntiä. Lisäksi edellytetään syy-yhteyttä virheellisen menettelyn ja aiheutuneen vahingon välillä. Vahingonkärsijän mahdollinen oma myötävaikutus voi alentaa tai poistaa muutoin vastuussa olevan korvausvastuun.

Kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan lisäksi kunnossapitolain (669/1978) kunnossapidon laatutasoa määrittävien säännösten kautta. Vahingonkorvausvastuuta arvioidaan suhteessa ennen vahinkoa tehtyihin kunnossapitotoimenpiteisiin. Korvausvastuun edellytyksenä on, että kunnossapito on tehty virheellisesti tai huolimattomasti taikka kadun kunnossapitoon kuuluvia tehtäviä on laiminlyöty, ja virheellisen menettelyn ja aiheutuneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Vahinkopaikka kuuluu hoitoluokkaan III, johon kuuluvat kadut hoidetaan liikenteellisesti keskeisempien hoitoluokkiin I ja II kuuluvien katujen jälkeen. Kunnossapidon selvityksen mukaan Rosalankuja on aurattu ja sohjopoistoa on tehty ennen vahinkoa 13.12.2023 klo 8.50, 14.12.2023 klo 12.59, 18.12.2023 klo 13.15 ja 22.12.2023 klo 20.55. Saadut selvitykset perustuvat GPS-tietoon.

Hakija on oikaisuvaatimuksessaan valittanut siitä, ettei viranhaltijapäätöksessä ole selvitetty vahinkotapahtuman jälkeen tehtyjä kunnossapitotoimenpiteitä. Kunnossapidon selvityksenä antamien GPS-tietojen perusteella vahinkopaikalla on tehty auraamista ja sohjonpoistoa vahingon jälkeen 27.12.2023, jolloin Kaisaniemen säähavaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan on seuraavan kerran satanut lunta. Lämpötila on pysynyt jatkuvasti pakkasella 24.12.‒27.12.2023.

Arvioitaessa sitä, onko kadun talvikunnossapitoa laiminlyöty, tarkastellaan kuitenkin kadulla ennen vahinkoa tehtyjä kunnossapitotoimenpiteitä suhteessa vallinneisiin sääolosuhteisiin. Tarkastelun kohteena on siis vahinkohetki ja säätilaan nähden relevantti ajanjakso ennen vahinkohetkeä. Sillä, mitä vahinkopaikalla on vahingon tapahtumisen jälkeen tehty talvikunnossapidon osalta, ei ole ollut vaikuttamassa tapahtuneen vahingon syntymiseen. Tämän vuoksi tiimipäällikön päätöksessä on tuotu esiin vain ennen vahinkoa tehdyt talvikunnossapitotoimet.

Hakijan mukaan Kaisaniemessä tehdyt säähavainnot eivät voi osoittaa vahinkopaikan kuntoa. Helsingissä on vain kaksi Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemaa, joissa mitataan laajasti eri sääolosuhteita mukaan lukien lumen syvyys. Toinen näistä säähavaintoasemista sijaitsee Kaisaniemessä ja toinen Kumpulassa. Hakijan vahingonkorvausvaatimuksen arvioinnissa ja asiassa annetussa päätöksessä on käytetty Kaisaniemen säähavaintoja, sillä Kaisaniemi on etäisyydeltään Laajasalossa olevaa vahinkopaikkaa lähempänä kuin Kumpula, ja meren läheisyyden vuoksi Kaisaniemen olosuhteet myös vastaavat Laajasaloa paremmin kuin Kumpulan olosuhteet.

Vahinkoviikolla ennen vahinkopäivää Kaisaniemen säähavaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan lämpötila on ollut keskiviikon 20.12. ja torstain 21.12. välistä yötä lukuun ottamatta nollan yläpuolella. Lämpötila on laskenut vahinkopäivänä sunnuntaina 24.12. aamuyöstä pakkaselle ollen vahinkohetkellä -1,6 °C. Viikon aikana on esiintynyt vähäistä vesi-, räntä- ja lumisadetta tiistaina, torstaina, perjantaina ja lauantaina. Perjantaina 22.12. tulleet sateet ovat nostaneet lumen syvyyden vuorokauden aikana 8 cm:stä 15 cm:iin. Lauantain 23.12. sateet ovat tulleet vetenä, ja lumen syvyys on laskenut lauantain ja sunnuntain aikana ollen vahingon tapahtuma-aikaan 11 cm.

Kaupungin palautejärjestelmään on saapunut joulukuussa 2023 ennen vahinkoa kolme palautetta Rosalankujan talvikunnossapidosta. Palautteista kaksi on annettu 15.12.2023 ja yksi 18.12.2023. Muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia kaupungille ei ole esitetty.

Tieliikennelain mukaan ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Kaupunki katsoo toimineensa III-kunnossapitoluokkaan kuuluvan Rosalankujan kunnossapidon osalta huolellisesti. Alueella on suoritettu säännöllistä kunnossapitoa kaupungin normien mukaisesti ja sääolosuhteiden edellyttämällä tavalla. Edellä esitetyillä ja muutoin tiimipäällikön päätöksestä ilmenevillä perusteilla kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia velvollisuuksiaan eikä siten ole asiassa vahingonkorvausvelvollinen.

Asian hoitamiseen käytetyn ajan korvaaminen

Hallintolain mukaan kukin vastaa omista kuluistaan hallintoasiassa. Sekä vahingonkorvausasian että sitä koskevan oikaisuvaatimuksen käsitteleminen kaupungilla on hallintoasian käsittelyä, jossa asianosainen kuten viranomainenkin vastaa itse omista, asian hoitamiseen liittyvistä kuluista. Viranomainen ei maksa asianosaiselle asianosaisen oman hallintoasian hoitamisesta tai siihen käytetystä ajasta palkkaa tai palkkioita, eikä viranomaista voida velvoittaa korvaamaan myöskään esimerkiksi asian hoitamiseen käytetyn asiamiehen kustannuksia. Hakijan oman ajan käyttö oman asiansa hoitamiseen on asianosaisena hakijan omalle vastuulle kuuluva kulu. Hakijan vaatimus viranhaltijapäätökseen perehtymiseen ja oikaisuvaatimuksen tekemiseen käyttämänsä ajan korvaamisesta on näin ollen lakiin perustumaton.

Lopputulos

Kaupunkiympäristölautakunta viittaa vahingonkorvaustiimin päällikön päätöksessä esitettyyn asiaa koskevaan selvitykseen ja yhtyy vahingonkorvaustiimin päällikön asiassa antamaan päätökseen ja sen perusteluihin. Asiassa ei ole tullut esille mitään sellaista uutta selvitystä, joka antaisi aihetta päätöksen muuttamiseen. Helsingin kaupunki ei ole vahingonkorvauslain nojalla vastuussa hakijan ajoneuvon vaurioista, ja hakijan vaatimus oman ajan käytön korvaamisesta vahingonkorvausasian hoitamiseen on lakiin perustumaton.

Kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että vahingonkorvaustiimin päällikön päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Sovelletut säännökset

Hallintolaki (434/2003) 64 §

Kuntalaki (410/2015) 134 §, 137 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) 19 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Toimivalta

Kuntalain 134 §:n mukaan oikaisuvaatimus lautakunnan sekä lautakunnan alaisen viranomaisen päätöksestä tehdään asianomaiselle lautakunnalle.

Kaupunkiympäristön toimiala Hallinto Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Vahingonkorvaustiimi Tiimipäällikkö 28.05.2024 § 81

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 16.1.2024 esittänyt kaupungille määrältään 330 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakija ajoi 24.12.2023 klo 15 Rosalankujalla. Vaatimuksen mukaan katualue oli hoitamaton ja muistutti jäätynyttä kynnöspeltoa. Pois ajaessaan hakija huomasi auton pakoputken vaurioituneen. Hakija vei auton korjaamolle 27.12.2023, jossa pakoputken vaurioituminen varmentui.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kadun kunnossapito käsittää muun muassa katurakenteiden kunnossapidon, kuten rikkoutuneen päällysteen korjaamisen tai uudelleen päällystämisen.

Rosalankuja on tonttikatu ja luokiteltu III-luokan kunnossapidettäviin väyliin.

III-luokan kaduilla ajoradat aurataan kunnossapitoluokituksen mukaisessa toimenpideajassa lumi- tai sohjokerroksen paksuuden ylittäessä kunnossapitoluokan mukaisen lähtökynnyksen. Ensin hoidetaan liikenteellisesti keskeiset alueet. Toimenpideaika aurauksen osalta klo 7 ja 19 välillä on 12 tuntia alkaen siitä, kun lumikerroksen paksuus on ylittänyt 5 cm tai sohjokerroksen paksuus 4 cm rajan. Klo 19 ja 7 välillä sataneen lumen tai muodostuneen sohjon osalta toimenpiteet tulee olla tehtynä seuraavaan iltaan klo 19 mennessä. Poikkeukselliset säätilan vaihtelut otetaan huomioon olosuhteiden sallimalla kohtuullisella tavalla. Lumen ja sohjon poiston toimenpideajat voivat ylittyä jatkuvan lumipyryn aikana. Ajoratojen liukkautta torjutaan erittäin liukkailla keleillä, jolloin esiintyy mustaa tai märkää jäätä. III-luokan ajoradoilla liukkaudentorjunta toteutetaan hiekoittamalla vain mäkipaikoissa, suojateillä ja liittymissä joukkoliikennekaduille. Erittäin liukkaalla kelillä ajoratojen liukkaus on torjuttava klo 7 ja 15 välillä kuudessa tunnissa, ja klo 15 ja 7 välillä klo 13 mennessä.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan
Rosalankuja on aurattu ja sohjopoistoa on tehty ennen vahinkoa
13.12.2023 klo 8.50, 14.12.2023 klo 12.59, 18.12.2023 klo 13.15 ja 22.12.2023 klo 20.55. Saadut selvitykset perustuvat GPS-tietoon.

Forecan Kaisaniemen havaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan vahinkopäivänä 24.12.2023 lämpötila on vaihdellut -3,4 °C ja 0,2 °C välillä siten, että lämpötila on ollut nollan alapuolella klo 1 alkaen vuorokauden loppuun saakka. Vahinkohetkellä klo 15 lämpötila on ollut -1,6 °C ja muutoin sää on ollut pilvinen ja poutainen. Lumen syvyys on ollut 11 cm.

Forecan Kaisaniemen havaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan 22.12.2023 on esiintynyt vähäistä lumisadetta, joka on nostanut lumen syvyyttä päivän aikana 8 cm:stä 15 cm:iin. Seuraavana päivänä 23.12.2023 on esiintynyt vähäistä vesisadetta ja lumen syvyys on laskenut 12 cm:iin. Lämpötila on ollut plussan puolella sekä 22. että 23.12.2023 vaihdellen 0,2 °C ja 2,4 °C välillä.

Kaupungille ei ole esitetty kyseisestä vahinkopaikasta muita vahingonkorvausvaatimuksia. Kaupungille on tullut joulukuussa 2023 ennen vahinkoa kolme palautetta Rosalankujan talvikunnossapidosta. Palautteita on annettu kaksi 15.12.2023 ja yksi 18.12.2023. Näiden palautteiden jälkeen on käyty auraamassa ja poistamassa sohjoa 18.12.2023 ja 22.12.2023.

Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät

Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa.

Kadun käyttäjät voivat omilla toimillaan pienentää onnettomuusriskiään varautumalla keliolosuhteiden muutoksiin ja ottamalla ne riittävästi liikkumisessaan huomioon (HE 281/2004 vp, s. 16).

Yhteenveto ja johtopäätökset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kaupungin vahingonkorvausvastuu konkretisoituu vain, mikäli kaupunki on laiminlyönyt velvollisuuttaan pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa.

Rosalankuja on aurattu ja sieltä on poistettu sohjoa useasti joulukuun 2023 aikana. Ennen vahingon sattumista katu on aurattu edellisen kerran kaksi päivää ennen vahinkoa. Tämän aurauksen jälkeen lumen syvyys on vahinkohetkeen mennessä laskenut 15 cm:stä 11 cm:iin, eikä aurauskynnys siten ole ylittynyt.

Asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkoaikaan vallinneet sääolot ja suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti. Näin ollen kaupunki ei ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia velvollisuuksiaan, eikä ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1 - 4 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Lisätiedot

Maria Ettilä, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 52770

kymp.korvausasiat@hel.fi
Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Inkeri Lehmusoksa, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 22794

inkeri.lehmusoksa@hel.fi

Bilagor

1. Oikaisuvaatimus 8.6.2024

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.