Katusuunnitelma, Malmi, Ylä-Malmin tori

HEL 2024-001012
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 481 §

Ylä-Malmin tori, katusuunnitelma, Malmi

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Ylä-Malmin torin katusuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro 32105/1.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Sari Knuuti. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Ylä-Malmin tori on nykyinen olemassa oleva tori. Katusuunnitelma pohjautuu voimassa oleviin asemakaavoihin nro 8415 ja 9113.

Katusuunnitelmassa esitetyn ratkaisun tavoitteena on parantaa toria nykyistä viihtyisämmäksi, vehreämmäksi ja turvallisemmaksi sekä tuoda torille lisää erityyppisiä käyttäjäryhmiä. Torimyynnin, leikin ja oleskelun mahdollisuuksia monipuolistetaan ja valaistusta kehitetään. Luvatonta autolla ajoa estetään ja huoltoajoa ohjataan rakenteilla.

Torialueella ei ole nykyisellään erityisiä luontoarvoja.

Suunnitelma

Ylä-Malmin tori katusuunnitelman piirustus nro 32105/1 (liite 2)

Lähes koko torialue uusitaan pinnoitteiden osalta ja toimintoja ja kulkuyhteyksiä jäsennellään uudelleen. Malmintorin kauppakeskuksen edessä oleva nykyinen torialueen kiveys säilytetään. Nykyinen vesiallas säilytetään. Katuvihreän määrää torilla lisätään merkittävästi. Torille istutetaan pensaita, perennoja, sipulikukkia sekä lehti- ja havupuita. Nykyiset puut säilytetään, huonokuntoisimmat puut uusitaan.

Ajoneuvoliikenteelle varattu alue päällystetään nupukiveyksellä. Muu tori päällystetään maatiilellä. Reunatuet ovat luonnonkiveä.

Ajoneuvoliikenne kulkee jatkossakin torille Malmin raitin ja Torikadun kautta. Torin etelälaidalla sallitaan tontille ajo sekä lastaus-, huolto- ja saattoliikenne. Torin eteläpäähän sijoitetaan kääntöpaikka. Ajoneuvoliikenteelle sallittu alue rajataan luiskatulla reunatuella ja muilla kiinteillä rakenteilla. Jalankulku ja pyöräily on sallittu koko Ylä-Malmin torin alueella.

Torille sijoitetaan penkkejä, roska-astioita, pyörätelineitä, kaupunkipyöräasema, pienmyyntipöytiä, tapahtumasähköpollareita, valaistusta ja odotuskatos saattoliikenteen tarpeisiin. Torikojuille, liikkuvalle torimyynnille, leikille ja ravintoloiden terasseille on varattu alueet.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 32105/1 (liite 1).

Tori on suunniteltu niin, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnitelma on laadittu yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) kanssa ja rakennussuunnitelmat laaditaan ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, GlobalConnect Oy, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Toria reunustaville yrittäjille on järjestetty tilaisuus kommentoida alustavaa katusuunnitelmaluonnosta 6.2.2024 Ravintola Suskissa. Kutsut tilaisuuteen jaettiin postiluukkujakeluna ja sähköpostein.

Alustava katusuunnitelmaluonnos on esitelty asukkaille pormestarin asukasillan yhteydessä 29.2.2024 Malmitalossa. Kutsut lähetettiin postitse liittyville kiinteistöille. Lisäksi tilaisuudesta tiedotettiin Helsingin uutisissa ja alueen Facebook-ryhmässä. Alustava katusuunnitelmaluonnos oli kommentoitavana kaupungin verkkosivuilla 27.2.−19.3.2024.

Katusuunnitelmaluonnos on ollut sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 22.5.−2.6.2024 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu postitse liittyviä kiinteistöjä. Lisäksi esillä olosta tiedotettiin Helsingin uutisissa ja alueen Facebook-ryhmässä.

Alustavaan katusuunnitelmaluonnokseen liittyvät palautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3. Esillä olon aikaiseen suunnitelmaluonnokseen ei tullut palautteita.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 1.−15.8.2024 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona.

Muistutuksen käsittely

Suunnitelmasta tehtiin yksi muistutus.

Muistutus

Muistutuksessa esitetään, että

1. Alueen yritysten pelastusteiden käyttö on oltava mahdollista ja turvattava Malmintorin Kiinteistöosakeyhtiön ja muille alueen kiinteistöille.

2. Liikuntavammaisten pääsy alueen kauppaliikkeisiin on turvattava siten, että heitä kuljettavat pääsevät liikkeiden eteen takseilla ja avustavilla sekä muilla sähköisillä kulkuvälineillä.

3. Huoltoliikenne alueen yrityksiin on turvattava siten, että tarvittava tavaraliikenne ei torialueelle ei esty. Mistä huolto- ja pelastusteiden liikenne tulee? Torikadun kauttako?

Esittelijän vastaukset muistutukseen

1. Pelastusreitit on käyty läpi Helsingin pelastuslaitoksen kanssa. Torin lounaisreunan kiinteistöt voidaan pelastaa torin puolelta, katusuunnitelman mukaiselta huolto- ja saattoliikennealueelta, johon pääsee Malminraitilta ja Torikadulta.

Nuorisotaloa lukuun ottamatta myös torin koillislaidan kiinteistöt voidaan pelastaa torin puolelta. Pelastusauto voi saapua torille Viljatien–Kaupparaitin kautta. Samaa reittiä pääsee pelastamaan myös Kauppakeskus Malmintorin torin puoleisia liikkeitä. Nuorisotalon pelastus tapahtuu Malminraitin puolelta.

2. Kauppakeskus Malmintorin liikuntarajoitteisten saattoliikenne on kauppakeskusta suunniteltaessa ajateltu tapahtuvan kauppakeskuksen kaakkoispuolelta, Malmin kauppatietä pitkin. Katoksen alla, aivan kauppakeskuksen edessä on saattopaikka. Tämä reitti on kuitenkin vähällä käytöllä mm. painavan oven takia. Olisi hyvä, jos kauppakeskus voisi asentaa kohtaan liukuoven, jotta reitti saataisiin toimivammaksi.

Torille ja sitä ympäröiviin kauppaliikkeisiin liikuntarajoitteiset pääsevät torin etelälaitaan varattua huolto- ja saattoliikennereittiä pitkin. Taksit voivat pysähtyä tällä reitillä sopivaan kohtaan. Lähimpänä kauppakeskusta sijaitsee kääntöpaikka, joka sijaitsee reilun 30 metrin päässä kauppakeskuksen pääovista. Kääntöpaikan viereen tulee odottelukatos penkkeineen.

Torin pinnoitteet, saattoreitti mukaan lukien, on suunniteltu siten, että ne mahdollistavat esteettömän liikkumisen joka suuntaan. Huoltoreitin reunaan tulee luiskareunatuki ja kauppakeskuksen suuntaan kohta, jossa ei ole tasoeron ylitystä. Kiinteistöjen ovien edustat säilyvät nykyisissä korkotasoissa.

3. Huolto ja tavaraliikenne hoidetaan jatkossa nykyiseen tapaan toriin nähden takakautta niihin liikkeisiin, joihin se on mahdollista ja kauppakeskuksen huoltotunnelin kautta niissä liikkeissä, joissa tämä yhteys on. Liikkeisiin, joissa ei ole takaovea, tavarat tuodaan torin puolelta katusuunnitelmassa osoitettua huolto- ja saattoreittiä pitkin. Jotta tavaroiden kuljetus hoituisi sujuvasti, huoltoreitin ja muunkin torialueen pinnoite on valittu sileäksi. Huoltoreitin päähän suunnitellaan kohdat, joista pääsee työntämään tavaroita ilman tasoeroa. Huoltoreitti on enimmillään vajaan 30 m päässä liikkeistä. Suurin osa liikkeistä voidaan huoltaa lähempää tai suoraan takakautta.

Muistutus ei aiheuta muutoksia laadittuun katusuunnitelmaan.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelman rakennuskustannus on yhteensä noin 1,92 miljoonaa euroa, 402 euroa/m² (alv 0 %).

Torin vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 31 500 euroa (alv 0 %). Ylläpitokustannukset ovat 6 000 euroa kalliimmat kuin nykyisin.

Torin rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa syksystä 2025 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 09 02 02 Kadut .

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Stäng

Detta beslut publicerades 30.09.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi