Esiopetuksen keskeyttäminen Helsingin kaupungin ruotsinkielisissä kouluissa ja päiväkodeissa lakon vuoksi ajalla 31.1.-1.2.2024

HEL 2024-001452
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 3 §

Avbrytande av förskoleundervisning med anledning av strejk 31.1-1.2.2024 och skoldagen för elever med intellektuell funktionsnedsättning slutar 1.2.2024 kl. 11 med anledning av en manifestation

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Beslut

Svenska sektionen vid fostrans- och utbildningsnämnden beslutade att förskoleundervisningen som ordnas vid Helsingfors stads svenskspråkiga skolor och daghem avbryts för tiden 31.1–1.2.2024 om den strejk som Fackförbundet Jyty rf, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf, Undervisningssektorns fackorganisation OAJ och Fackorganisation för anställda inom social- och hälsovård samt det pedagogiska området Tehy planerar förverkligas, dock högst för den tid som strejken pågår.

Den skoldag som ordnas för elever med intellektuell funktionsnedsättning i Toini-smågrupperna vid Zacharias Topeliusskolan 1.2.2024 avslutas kl. 11 med anledning av tidtabellen (kl. 11-15) för den manifestation som JHL ordnar och som personal eventuellt deltar i.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Fostrans- och utbildningssektorn har utrett möjligheterna att ordna förskoleundervisning under strejken. I utredningen har man beaktat eventuella risker som är förbundna med ordnande av undervisning, såsom bland annat risker som hänför sig till fysisk och psykisk säkerhet, äventyrande av fullföljandet av läroplanen, uteblivande av stöd för elever, utmaningar i att ordna undervisning och stöd för elever som behöver hälsomässig uppmärksamhet, oförmåga att uppfylla tillsynsskyldigheter och inverkan på förverkligande av andra stödtjänster.

Inom den svenska och finska förskoleundervisningen finns sammanlagt cirka 5 500 elever. Enligt sektorns bedömning är det inte möjligt att förverkliga denna undervisning under strejken. Att ordna förskoleundervisning utan tillgång till tillräcklig undervisningspersonal skulle i hög grad äventyra elevens rätt till en trygg studiemiljö enligt 29 § i lagen om grundläggande utbildning. I 30 § i lagen om grundläggande utbildning föreskrivs om elevens rätt till undervisning. Utan tillräcklig undervisningspersonal kan undervisning inte ordnas i enlighet med läroplanen, elevernas stödbehov kan inte tillgodoses och personal som arbetar i skolorna och daghemmen kan inte heller ansvara för ordnande av skoldagar för de elever som behöver hälsomässig uppmärksamhet under strejkdagarna. Av ovan nämnda orsaker är det inte möjligt att ordna förskoleundervisning under strejken.

Fostrans- och utbildningssektorn har utrett möjligheterna att ordna undervisning under manifestationen. Utredningen tar hänsyn till eventuella risker i samband med ordnande av skoldagen. Dessa inkluderar bland annat risker relaterade till fysisk och psykisk säkerhet.

Att genomföra en skoldag för elever med intellektuell funktionsnedsättning utan tillräcklig personal äventyrar avsevärt elevens rätt till en trygg studiemiljö enligt 29 § i lagen om grundläggande utbildning. Enligt sektorns bedömning är det inte möjligt att genomföra en hel skoldag under manifestationen. Utan tillräckligt med assisterande personal under manifestationen kan en trygg lärmiljö inte garanteras.

Förslaget utgör inte en arbetsstridsåtgärd från arbetsgivarens sida och innebär inte heller att arbetsgivaren ingriper i arbetstagarens strejkrätt.

Befogenheter

Av 15 kap. 2 § 2 mom. 4 punkten i förvaltningsstadgan framgår att fostrans- och utbildningsnämndens svenska och finska sektion, om inte något annat är föreskrivet om befogenheterna, beslutar om eller godkänner grunder och gränser för sin egen språkgrupps del enligt vilka en tjänsteinnehavare beslutar om tidpunkten för inledningen av arbetet, tidpunkten för lov och lediga dagar inom förskoleundervisningen, vid skolorna och vid läroanstalterna.

Stäng

Detta beslut publicerades 06.02.2024

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Stäng

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Henrik Hirviniemi, jurist, telefon: 09 310 26086

henrik.hirviniemi@hel.fi

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 09 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi