Puistosuunnitelma, Keskuspuistontaipaleen hulevesiallas, Haaga VIO 6183/1

HEL 2024-001490
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 7. / 165 §

Puistosuunnitelma, Keskuspuistontaipaleen viivytysallas hulevesille ja kiintoaineksen laskeutusalue, Haaga

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Keskuspuistontaipaleen viivytysaltaan hulevesille ja kiintoaineksen laskeutusalueen liitteenä 2 olevan puistosuunnitelman nro VIO 6183/1.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat maisema-arkkitehti Stefan Eklöf ja projektinjohtaja Tomas Palmgren. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Keskuspuistontaipaleen viivytysallas hulevesille ja kiintoaineksen laskeutusalue sijaitsevat Haagan (29.) kaupunginosassa Pohjois-Pasilan asemakaava-alueella nro 7510.

Puistosuunnitelma koskee Keskuspuiston niittyalueella olevaan Haaganpuron ojamaiseen sivuhaaraan rakennettavaa hulevesien lasketus- ja viivytysaltaita ja niiden ympäristön rakentamista.

Eteläisen Postipuiston asemakaavan laatimisvaiheessa hulevedet oli suunniteltu johdettavaksi Eteläisen Postipuiston alueelta uutta hulevesiputkea pitkin Keskuspuiston metsäalueelle rakennettavan viivytysaltaan kautta Haaganpuroon. Viivytysaltaalle kuitenkin osana suunnittelua uusi paikka, jotta Keskuspuiston suojeluarvot, kuten lahokaviosammalesiintymä ja tihkulähteikkö, liito-oravan ydinalue, lehto- ja korpikasvillisuus sekä Keskuspuiston linnustoalue, saatiin säilytettyä. Haaganpuron ojamaisen sivuhaaran alueella ei ole suojeltuja luontoarvoja.

Hulevesialtaan kohdalla on nykyisin niittyä, jossa kasvaa muutamia nuoria yksittäisiä leppiä ja koivuja. Alue rajautuu kaakkoisreunassa reittiin nimeltä Keskuspuistontaipale, ja alueen länsi- ja koillisreunoilla on nykyiset puistoraitit. Alueelle sijoittuu Haaganpuron sivu-uoma, joka on osin avouoma ja osin putkitettu.

Hulevedet johdetaan altaisiin Eteläisen Postipuiston asemakaava-alueelta Eckerönpolun hulevesiviemäristä, Eckerönpuiston hulevesipainanteesta ja asemakaava-alueen hulevesiä viivyttävästä hulevesiputkesta. Hulevedet johdetaan Filatelistinpolulta länteen jatkuvan nykyisen kevyen liikenteen reitin alle rakennettavassa hulevesiputkessa. Lisäksi altaaseen tulee hulevesiä nykyisiä reittejä pitkin Keskuspuiston läpi Pohjois-Pasilasta Postin lajittelukeskuksen alueelta sekä lähteiköstä.

Luonnonmukaisen hulevesien käsittelyn jälkeen vedet ohjataan ojamaista Haaganpuron sivu-uomaa pitkin Haaganpuroon.

Suunnitelman sisältö

Hulevesien viivytysallas ja kiintoaineksen laskeutusalue rakennetaan osaksi Keskuspuiston niitty-ympäristöä. Luoteeseen johtavaa puistoraittia muotoillan siten, että se yhdistyy rinnakkaiseen raittiin. Altaat sijoittuvat rakennettavan rumpusillan molemmin puolin.

Viivytysallasta ja kiintoaineksen laskeutusaluetta varten tehdään kivikynnys viivytysaltaan alavirran puoleiseen päätyyn. Tämä varmistaa veden riittävän pitkän viipymisen ja kiintoaineksen laskeutumisen.

Suunnittelualueen länsipuolelle ulottuva nykyinen rumpusilta on huonossa kunnossa ja se uusitaan.

Puiston suunnitteluratkaisut täyttävät esteettömyydelle asetetut perustavoitteet.

Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys

Hulevesien viivytysalueen luonnonmukainen muotoilu luonnonkivineen ja lahopuurunkoineen sekä alueelle suunniteltu luonnonkasvien lisäys monipuolistavat paikalla olevaa niitty- ja muuta kasvillisuutta. Ne myös luovat uusia elinympäristöjä eliöstölle. Hulevesien käsittelyalue on tärkeä osa Haaganpuroon johdettavien hulevesien laadunhallintaa.

Hulevesirakenteen sijoittelulla esitetylle, uudelle paikalle turvataan Keskuspuiston metsäalueen luontoarvot ja puuston säilyminen.

Hulevesien käsittelyalue sopeutuu voimassa olevaan asemakaavan nro 7510 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Keskuspuiston hulevesialtaan puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta ja se liittyy Eteläisen Postipuiston asemakaava-alueen katualueiden suunnitteluun.

Puiston suunnitelmaluonnos on ollut esillä 24.3. - 6.4.2021 välisen ajan verkkosivuilla www.hel.fi/suunnitelmat.

Asukkaiden kommenteissa toivottiin pesäpönttöjen sijoittamista puistoon. Suunnittelun aikana päädyttiin puusillan sijasta kestävämpään rumpusiltaratkaisuun, johon ei voida sijoittaa pesäpaikkoja linnuille.

Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 1,6 hehtaaria.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 605 900 euroa eli noin 38 euroa/m² (alv. 0 %).

Puiston hoitoluokka on A3 Maisemaniitty.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 33 000 euroa eli 2 euroa/m² (alv. 0 %). Kustannuksissa on mukana maisemaniityn hoito, hulevesirakenteiden kunnossapito sekä viivytysaltaan ja laskeutusalueen puhdistus.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan toimintasuunnitelmassa 2024.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston rakentamisen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §.

Stäng

Detta beslut publicerades 21.03.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Stefan Eklöf, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 52239

stefan.eklof@hel.fi