Tarveselvitys, Rikhardinkadun kirjasto, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Rikhardinkadun kirjaston perusparannushankkeen tarveselvitys
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hyväksyä Rikhardinkadun kirjaston 4.3.2024 päivätyn perusparannuksen tarveselvityksen.
Lautakunta huomauttaa, että sisäisen vuokramallin uudistamisen tavoitteena ollut vuokratason tasaisempi kehitys ja pyrkimys siihen, että arvokiinteistöjen perusparannusten korkeat korjauskustannukset eivät aiheuta tilojen käyttäjille epätarkoituksenmukaisen korkeita pääomavuokria, eivät toteudu Rikhardinkadun kirjaston perusparannushankkeessa. Lautakunta katsoo, että Rikhardinkadun kirjaston vuokraa pitää tarkastella hankkeen myöhemmässä vaiheessa niin, ettei historiallisesti arvokkaan rakennuksen vuokra nouse suhteettoman korkeaksi.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat projektipäällikkö Laura Kuusinen, vs. aluekirjastopalvelujen johtaja Lotta Muurinen ja tilapalvelupäällikkö Matti Kuusela. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Vastaehdotus:
Paavo Arhinmäki: Lisätään päätösehdotukseen toinen kappale:
”Lautakunta huomauttaa, että sisäisen vuokramallin uudistamisen tavoitteena ollut vuokratason tasaisempi kehitys ja pyrkimys siihen, että arvokiinteistöjen perusparannusten korkeat korjauskustannukset eivät aiheuta tilojen käyttäjille epätarkoituksenmukaisen korkeita pääomavuokria, eivät toteudu Rikhardinkadun kirjaston perusparannushankkeessa. Lautakunta katsoo, että Rikhardinkadun kirjaston vuokraa pitää tarkastella hankkeen myöhemmässä vaiheessa niin, ettei historiallisesti arvokkaan rakennuksen vuokra nouse suhteettoman korkeaksi.”
Kannattaja: Nina Suomalainen
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi Paavo Arhinmäen vastaehdotuksen yksimielisesti.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää hyväksyä Rikhardinkadun kirjaston 4.3.2024 päivätyn perusparannuksen tarveselvityksen.
Rikhardinkadun kirjasto toimii vuonna 1882 valmistuneessa arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemassa rakennuksessa, joka on rakennusperintökohde. Rakennuksen perusparannus on rakennuksen iän perusteella ajankohtainen.
Tarveselvitys koskee rakennuksessa tehtävää toiminnallista ja teknistä perusparannusta, esteettömyyden parantamista rakennushistoriaa kunnioittaen sekä sisäpihan kattamista. Hankkeen lähtökohtana on uudistaa rakennuksen esteettömyyttä ja toiminnallisuutta silti kunnioittaen alkuperäistä suunnitteluratkaisua.
Koko kaupunkia ja kaupunkilaisia palvelevan ainutlaatuisen kirjaston elävöittäminen ja kestävyyden turvaaminen
Rikhardinkadun kirjasto sijaitsee Helsingin arvokkaimmalla alueella ydinkeskustassa. Hankkeessa tavoitellaan tilallisesti elämyksellistä kirjastoa, joka houkuttelee toiminnallaan ja palveluillaan kaikkia kaupunkilaisia, yhteistyökumppaneita ja kauempaakin tulevia vierailijoita.
Hankkeessa laajennetaan perheitä, lapsia ja nuoria palvelevien tilojen pinta-alaa ja huomioidaan paremmin heidän erikoistarpeensa. Kirjastossa halutaan myös tarjota enemmän tilaa lapsiperheiden palveluun unohtamatta hiljaisten tilojen tarvetta. 1800-luvun vanhimmat ja arvokkaimmat tilat suunnitellaan asiakaskäyttöön ja D-siiven tiloista osa suunnitellaan henkilökunnan työtiloiksi. Hankkeessa suunnitellut tilajärjestelyt eivät kasvata kirjaston neliöitä koska muut osat D-siiven tiloista tarjotaan ulkopuoliselle kumppanille vuokralle.
Suurin muutos tilajärjestelyihin liittyy kirjaston sisäpihaan, joka halutaan kattaa ja ottaa osaksi toimintaa. Hyödynnettävissä oleva sisäpiha lisää kirjaston houkuttelevuutta, parantaa sen toimivuutta ja lisää sen vetovoimaa.
Hankkeessa uusitaan lämmitys- ja viemäröintijärjestelmät sekä parannetaan Ilmanvaihtoa. Viime peruskorjauksessa tehtiin vain osittaisia teknisiä parannuksia. Kiinteistön valaistus- sekä tietotekniset järjestelmät eivät täytä nykyajan vaatimuksia. Rakennuksen akustiikkaa, tilojen toiminnallisuutta, kulunvalvontaa ja esteettömyyttä parannetaan.
Laajuus ja kustannukset
Vuoden 2024 talousarvion talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosille 2024–2033 hankkeen kustannusvaraus on 12 miljoonaa euroa ja kokonaisbruttoala 3000 brm². Kaupunkiympäristön toimialan tuoreen kustannusarvion mukaan perusparannusinvestointi on kokonaisuudessaan enemmän, eli noin 19,4 miljoonaa, bruttoalan ollessa 4316 brm².
Kirjaston nykyinen vuokra on 527 016 euroa vuodessa, 43 918,03 euroa kuukaudessa ja 19 euroa/htm² kuukaudessa, vuokranmaksuala 2312 m².
Perusparannuksen jälkeinen vuokra-arvio on 1 030 762 euroa vuodessa, 85 897 euroa kuukaudessa ja 34 euroa/htm² kuukaudessa. Näin olleen vuokra nousisi 503 746 eurolla vuodessa. Vuokranmaksun perusteena on koko rakennuksen pinta- ala 2543 htm², ero nykyiseen pinta-alaan on 231 htm².
Perusparannettavien tilojen irtokalusteisiin ja varusteisiin on kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala varannut 2 miljoonaa euroa. Tieto- ja viestintätekniikan hankinnat ovat noin 220 euroa. Hankkeesta aiheutuvat muuttokustannukset ilman vuokrauskustannuksia ovat noin 20 000 euroa.
Osallisuus ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu yhteistyössä henkilökunnan, sidosryhmien ja kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Kaupunginmuseon ja rakennusvalvonnan asiantuntijoita on myös kuultu. Tarveselvitysvaiheessa pyydettiin kaupunkilaisilta kommentteja Kerrokantasi-kyselyllä, sekä erillisellä seminaarilla. Kaupunkilaisten kommenteissa, joita pyydettiin osallistamisen yhteydessä, korostui huoli arvokkaiden tilojen suojelusta ja tarve rauhoittumisen tilaan.
Detta beslut publicerades 18.03.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Mia Kuokkanen, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 35824
Laura Kuusinen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 50331
Lotta Muurinen, vs. aluekirjastopalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 85457
Juha Kortesluoma, Kirjaston johtaja, puhelin: 09 310 27885