Vahingonkorvaus, esinevahinko, 14.5.2023, Linnanaltaan portaat
Vahingonkorvausvaatimus, esinevahinko
Päätös
Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakijan vaatimus
Hakija on 25.1.2024 esittänyt kaupungille määrältään 752 euron (plus inflaatio) vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakija täräytti kiviseen pohjaan pikkuveneen perävetolaitteella Presidentinlinnan satama-altaan portaiden edessä 14.5.2023 klo 14.00. Hakijan mukaan vesi oli matalalla vahingon tapahtuma-aikaan ja näkyvyys sameuden vuoksi nolla. Hakija kertoo havainneensa 0-kyltit sekä pari parkkeerattua saman kokoista alumiinivenettä samoilla perävetolaitteilla kyseisenä vahinkopäivänä Linnanaltaassa. Hakijan mukaan kaupungin olisi sijoitettava sekä altaassa sijaitsevien portaiden molemmin puolin että kävelysillalle värikkäät punaiset kyltit, joissa lukisi: Varo, matalaa edessä. Hakija kertoo käyneensä usein Linnanaltaassa eikä ole nähnyt kenelläkään olevan ongelmia matalan kohdan kanssa. Hakija toteaa ongelman tulevan esiin keväällä, jolloin vesi on matalimmillaan.
Sovellettavat normit ja ohjeet
Vesiliikennelain mukaan vesiliikennemerkin sijoittamisesta yleiselle kulkuväylälle vastaa väylänpitäjä ja yleisen kulkuväylän ulkopuolisille alueille kunta.
Varoitusmerkkiä käytetään osoittamaan vesialueella olevaa vesiliikenteelle vaarallista kohtaa. Kulkusyvyyden rajoitusmerkillä osoitetaan, että väylällä on tällaisen merkin kohdalla tai tällaisin merkein varustetulla osalla kulkusyvyys rajoitettu. Merkin keskellä olevat numerot ilmoittavat suurimman kulkusyvyyden metreissä.
Vahinkopaikka on Kauppatorin Linnanallas, jossa veneiden lyhytaikainen kiinnittyminen on sallittu. Linnanaltaaseen johtavalla reitillä on kulkusyvyyden rajoitusmerkki, jossa on ilmoitettu suurimmaksi kulkusyvyydeksi 0 metriä. Kulkusyvyyden rajoitusmerkki on vesiliikennelain mukainen, eikä sen käyttö edellytä apumerkkiä päämerkin tarkoituksen tai kohteen selventämiseksi.
Vahingonkorvausvastuun edellytykset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.
Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kaupungin on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Vahinkopaikasta on pyydetty selvitys kaupunkiympäristön toimialan yleisten alueiden projektijohtajalta. Saadun selvityksen mukaan Linnanaltaaseen johtavalla reitillä on kulkusyvyyden rajoitusmerkki, johon on merkitty kulkusyvyydeksi 0,0 m. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kulkusyvyyttä ei taata, vaan alueella voi olla kohtia, jossa kulkusyvyyttä ei ole. Näin ollen kulku alueella tapahtuu omalla vastuulla.
Ilmatieteen laitoksen Helsingin Kaivopuiston mittausaseman mukaan merenpinnan korkeus teoreettisen keskiveden (MW) suhteen on ollut vahinkopäivänä 14.5.2023 klo 14 -327 mm eli noin 33 cm vedenkorkeuden vuoden keskiarvoa alempana.
Vahinkopaikasta ei ole tullut palautteita kaupungin palautejärjestelmään eikä kaupungille ole esitetty muita vahingonkorvausvaatimuksia kyseiseen vahinkopaikkaan liittyen.
Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät
Vesiliikennelain mukaan vesikulkuneuvon käyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Vahinkoaikaan merenkorkeus on ollut matalalla, ja hakijan vaatimuksen mukaan näkyvyyttä ei veden sameuden vuoksi ole ollut. Vahinkoalueella on varoitusmerkit, jossa kerrotaan nollakulkusyvyydestä. Vesikulkuneuvolla liikkuvan tulee huomioida varoitusmerkit ja noudattaa muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.
Asiassa saatujen selvitysten perusteella kaupunki ei ole laiminlyönyt vesiliikennelain mukaisia tehtäviään, eikä kaupungin toiminnassa ole muutenkaan tuottamusta. Näin ollen kaupunki ei ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut säännökset
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §
Vesiliikennelaki (782/2019) 5 §, 54 §, 62 §, 82 §
Toimivalta
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.
Detta beslut publicerades 28.06.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930