Avustuksen myöntäminen, liikunnan toiminta- ja tilankäyttöavustukset 2024
Toiminta-avustukset vuodelle 2024
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti myöntää toiminta-avustusta 281 liikuntaseuralle yhteensä 2 021 000 euroa liitteen 1 mukaisesti.
Toiminta-avustusta ei myönnetty seuraaville 6 hakijalle:
Seura | Syy hylkäykselle |
Buumi DanceSport Helsinki ry | Seuran aktiiviharrastajamäärä ei täytä avustuskriteereitä (32 aikuista, 16 alle 20-vuotiasta) |
Hassarit ry | Seuran aktiiviharrastajamäärä ei täytä avustuskriteereitä (48 aikuista) |
HELRide Collective ry | Seuran liikuntatoiminta ei täytä avustuskriteereitä |
Pukinmäen Kisa ry | Seuran aktiiviharrastajamäärä ei täytä avustuskriteereitä (48 aikuista) |
Ringside Club ry | Seuran aktiiviharrastajamäärä ei täytä avustuskriteereitä (32 aikuista) |
Työväen Mailapojat r.y. | Seuran aktiiviharrastajamäärä ei täytä avustuskriteereitä (40 aikuista) |
Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.
Ohjeet avustuksien saajille
Avustukset maksetaan avustuksen saajille yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.
Vuoden 2024 toiminta-avustus tulee selvittää vuoden 2025 toiminta-avustushaun yhteydessä. Mikäli seura ei hae toiminta-avustusta vuonna 2025, tulee avustuksen käyttö selvittää 30.9.2025 mennessä.
Avustuksen saaja sitoutuu noudattamaan kaikessa toiminnassaan hyvää hallintotapaa sekä urheiluyhteisön eettisiä periaatteita sekä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen periaatteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Janina Kauppinen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Toiminta-avustus on helsinkiläisten liikuntaseurojen liikuntatoimintaan suunnattu yleisavustusluonteinen ja harkinnanvarainen avustus, jonka myöntäminen perustuu laskennallisiin kriteereihin. Lopullinen myönnettävä toiminta-avustus määräytyy, kun hakijan laskennallinen avustus suhteutetaan muiden toiminta-avustusta hakevien osuuteen käytössä olevasta kokonaismäärärahasta.
Avustuksen myöntäminen ja laskenta perustuu helsinkiläisten aktiiviharrastajien sekä koulutettujen ohjaajien ja valmentajien määrään. Aktiiviharrastajiksi luetaan seuran säännölliseen, ohjattuun ja yleishyödylliseen toimintaan osallistuneet harrastajat. Avustusta saadakseen hakijan liikuntatoimintaan tulee osallistua vähintään 50 seuran helsinkiläistä aktiiviharrastajaa tai vaihtoehtoisesti vähintään 20 alle 20-vuotiasta helsinkiläistä aktiiviharrastajaa. Liikuntaseuroilla lapsi- ja nuorisotoiminnan painotus laskennassa on 80 prosenttia ja aikuisten toiminnan painotus 20 prosenttia.
Toiminta-avustuslaskennassa on käytössä aktiiviharrastajien määrän osalta jarruprosentti, joka estää toiminta-avustuksen pienenemisen enemmän kuin −20 % verrattuna vuoden 2023 myönnettyyn toiminta-avustukseen. Mikäli muutos johtuu seura rakenteellisesta muutoksesta, ei jarruprosentti ole käytössä.
Toiminta-avustusta haettiin lähettämällä hakemus liitteineen 15.2.2024 mennessä kaupungin avustusasioinnin kautta tai toimittamalla hakemus kaupungin kirjaamoon. Toiminta-avustushakemuksia saapui määräaikaan mennessä 287. Neljä saapunutta hakemusta siirrettiin käsittelyvaiheessa hakukelpoisuuskriteerin mukaisesti muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustuskäsittelyyn. Hassarit ry:n hakemus siirrettiin samasta syystä toiminta-avustuskäsittelyyn muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusmuodon alta. Liikuntajohtaja päätti (20.2.2024, § 9) lisäksi jatkaa liikuntajaostolta saamansa valtuutuksen myötä hakuaikaa kolmen hakijan osalta 22.2.-3.3.2024 väliseksi ajaksi. Toiminta-avustushakemusten lopullinen kokonaismäärä oli 287.
Suurimmat toiminta-avustukset myönnetään Helsingin Jalkapalloklubi ry:lle, HIFK Gymnastics ry:lle, Pallo-Pojat Juniorit ry:lle ja Tapanilan Erä ry:lle. Suurin toiminta-avustus 99 577 euroa myönnetään Helsingin Jalkapalloklubi ry:lle.
Toimivalta ja avustustoimintaa koskevat päätökset
Liikuntalain mukaan liikunnan yleisten edellytysten luominen paikallistasolla on kuntien tehtävä. Kunnan tulee luoda edellytyksiä kunnan asukkaiden liikunnalle tukemalla kansalaistoimintaa mukaan lukien seuratoiminta. (Liikuntalaki 390/2015.)
Helsingin kaupunkistrategian 2022–2025 mukaan Helsingin tavoitteena on olla kaupunki, jossa edellytykset liikkuvaan elämään kohentuvat. Strategiassa mainitaan, että kaupungin myöntämien liikunta-avustusten avulla luodaan edellytyksiä monimuotoisille vapaa-ajan toiminnoille sekä turvataan helsinkiläisten urheiluseurojen ja muiden järjestöjen edellytykset harrastustoiminnan järjestämiselle. Helsingin kaupunki avustaa liikuntaseuroja ja muita liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä vuosittain noin 9 miljoonalla eurolla.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 17 luvun 1 ja 3 §:n mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo avustusperiaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. Lautakunnan jaostot päättävät jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta, hyväksyvät perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta ja valvovat avustusten käyttöä.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti vuoden 2024 liikunnan avustusten tarkoista myöntöperusteista, avustusmuodoista ja hakuajoista 7.12.2023, § 28. Liikuntajaosto ositti (23.1.2024, § 2) yhteensä 8 821 000 euron määrärahasta 2 150 000 euroa toiminta-avustuksiin, joista muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustuksiin oli käytettävissä enintään 200 000 euroa. Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustuksina myönnetään vuonna 2024 yhteensä 129 000 euroa ja toiminta-avustuksina yhteensä 2 021 000 euroa.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksen 15.3.2022, § 47 mukaan avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustusvalmistelussa on otettu huomioon ja avustuksensaajia sitoo liikunnan avustusten hakuohjeen (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 7.12.2023, § 28) lisäksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 12.12.2023, § 178) sekä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet (kaupunginhallitus 28.10.2019, § 723).
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Liikuntapalvelukokonaisuus Liikuntajohtaja 20.02.2024 § 9
Detta beslut publicerades 17.04.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Ritva Oljakka, suunnittelija, puhelin: 09 310 87439
Lassi Laitinen, suunnittelija, puhelin: 09 310 87947