Palvelusetelin arvon korotus, lapsiperheiden kotipalvelu erityisryhmille

HEL 2024-001923
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 41 §

Erityisryhmien lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelin arvon muuttaminen

Social-, hälsovårds- och räddningsnämnden

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta vahvisti lastensuojelun asiakkaana olevien ja erityistä tukea tarvitsevien lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelin arvoksi 1.4.2024 alkaen:
arkisin kello 6–18 arvo 35,00 euroa / tunti (alv 0 %)
arkisin kello 18–21 arvo 40,30 euroa / tunti (alv 0 %).

Lisäksi sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti, että asiakkaalta ei peritä omavastuuta palvelusetelin yhteydessä ja palveluntuottajan on hinnoiteltava palvelunsa siten, että palvelusetelin arvo kattaa palvelun koko hinnan. Palvelusetelin yhteydessä ei myöskään peritä asiakasmaksua.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 8.10.2019 § 235, että palveluseteli on 1.11.2019 alkaen yksi järjestämistapa lastensuojelun asiakkaana olevien ja erityistä tukea tarvitsevien lapsiperheiden kotipalvelussa. Samalla lautakunta vahvisti palvelusetelin arvoksi:
arkisin kello 6–18 arvo 32,00 euroa / tunti (alv 0 %)
arkisin kello 18–21 arvo 37,00 euroa / tunti (alv 0 %).

Perustelut palvelusetelin arvon muuttamiselle

Lastensuojelun asiakkaana olevien ja erityistä tukea tarvitsevien lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelin arvot on vahvistettu edellisen kerran käyttöönoton yhteydessä vuonna 2019, eikä palvelusetelin arvoa ole päivitetty tuon jälkeen. Yleinen kustannustaso ja palvelujen tuottamisen kustannukset ovat nousseet vuodesta 2019, eikä nykyinen arvo ole enää riittävä korvaamaan palvelun tuottamisen kustannuksia. Palvelusetelin arvon korotuksella halutaan mahdollistaa, että asiakas saa aina palvelua tarvitsemanaan aikana.

Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja, ja se on aina asiakkaalle vapaaehtoinen.

Palvelusetelijärjestelmässä kunta sitoutuu maksamaan asiakkaan yksityiseltä palveluntuottajalta hankkiman palvelun palvelusetelin arvoon asti. Kunta maksaa palvelusetelin arvon suoraan palveluntuottajalle. Tässä palvelussa palvelusetelin arvo kattaa kaikki palvelun tuottamisesta aiheutuneet kustannukset ja palvelu on asiakkaalle maksutonta.

Lapsiperheiden kotipalvelussa on käytössä myös tulosidonnainen palveluseteli, jossa asiakkaalle tulee maksettavaksi omavastuuosuus. Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt 2.5.2017 § 122, että lapsiperheiden kotipalvelu on jatkossa maksutonta lastensuojelun asiakasperheille ja sosiaalihuoltolain mukaisen sosiaalityön asiakkuudessa olevien erityistä tukea tarvitsevien lasten perheille, joille kotipalvelun tarve on kirjattu asiakassuunnitelmaan, sekä monitoimijaisen palvelutarpeen arvioinnin jakson ajaksi asiakasperheille. Tulosidonnaista palveluseteliä ei voida tarjota näille erityisryhmille, joille lapsiperheiden kotipalvelu on maksutonta.

Lapsiperheiden kotipalvelussa on käynnistynyt palvelujen tuotantotapa-analyysi, jossa tarkastellaan ja arvioidaan lapsiperheiden kotipalvelun kaikkia nykyisiä tuottamistapoja. Analyysin valmistuttua otetaan kantaa tulosidonnaisen palvelusetelin arvoon ja varmistetaan, että nyt esitettävä arvon korotus on tämän palvelusetelin osalta oikealla tasolla.

Päätettäväksi esitetyn palvelusetelin kohdalla on tärkeää korottaa arvoa jo ennen tuotantotapa-analyysin valmistumista asiakkaiden palvelunsaannin varmistamiseksi.

Palvelusetelin arvo ja palvelukuvaus

Lastensuojelun asiakkaana olevien ja erityistä tukea tarvitsevien lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelin arvoksi esitetään 1.4.2024 alkaen:
arkisin kello 6–18 arvo 35,00 euroa / tunti (alv 0 %)
arkisin kello 18–21 arvo 40,30 euroa / tunti (alv 0 %).

Esitetty palvelusetelin arvon korotus on linjassa kilpailutetun ostopalvelun nykyisten sopimushintojen kanssa.

Palvelusetelin arvo kattaa koko palvelun hinnan. Palveluntuottaja ei voi periä eikä laskuttaa kunnalta tai asiakkaalta muita kustannuksia kyseisestä palvelusta.

Palvelun sisältöön ei ole tällä hetkellä tarvetta tehdä muutoksia, muutos kohdistuu vain palvelusetelin arvoon.

Kustannusvaikutukset

Palvelusetelin arvoa korotetaan noin 10 prosentilla, minkä kustannusvaikutus vuositasolla on noin 35 000 euroa. Asiakasmäärä pysynee samana ja tarvittaessa asiakkaita ohjataan muihin tuotantotapoihin.

Palvelusetelistä päättäminen Helsingissä

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain (569/2009) 4 §:n mukaan hyvinvointialue päättää ne sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä.

Hallintosäännön 18 luvun 1 §:n 1 kohdan mukaan sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää palvelusetelin käyttämisestä sekä palvelusetelin arvon vahvistamisesta.

Hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 2 momentin 7 kohdan mukaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päättää palveluntuottajille asetettavista vaatimuksista ja viranhaltijoista, jotka hyväksyvät palveluntuottajat.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Lapsiperheiden tukeminen oikea-aikaisesti on lasten ja perheiden hyvinvoinnin kannalta keskeistä. Vanhemmuutta tukemalla voidaan edistää lasten suotuisaa kehitystä ja kasvuolosuhteiden turvallisuutta.

Palvelusetelin käyttö tuottamistapana parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta, monipuolistaa palvelutuotantoa sekä edistää kunnan ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä.

Palvelusetelien käyttö oman tuotannon ja ostopalvelun tukena lisää helsinkiläisten ja heidän perheidensä terveyttä ja hyvinvointia sekä valinnan mahdollisuuksia sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Stäng

Detta beslut publicerades 01.03.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Mer information fås av

Monica Lindberg, neuvolan ja lapsiperheiden kotipalvelun päällikkö, puhelin: 09 310 58352

monica.lindberg@hel.fi

Tanja Ehanto, suunnittelija, puhelin: 09 310 20478

tanja.ehanto@hel.fi