Katusuunnitelma, Meilahti, Paciuksenkaari, numero 31783/1

HEL 2024-002200
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 9. / 261 §

Paciuksenkaari, katusuunnitelma, Meilahti

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Paciuksenkaari välillä kortteli 15585-Tilkankatu katusuunnitelman suunnitelmapiirustus nro 31783/1.

Lisäksi lautakunta päätti määrätä tämän katusuunnitelman hyväksymispäätöksen tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Käsittely

Asian aikana kuultavina oli projektipäällikkö Jari Hurskainen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Paciuksenkaari on nykyinen olemassa oleva paikallinen kokoojakatu, jonka pohjoispään kautta kulkee pyöräliikenteen Pasilanbaanan linjaus. Katusuunnitelma pohjautuu voimassa oleviin asemakaavoihin nro 9400 ja 9820.

Tilkanvierron katusuunnitelman 18.4.2023 203 § hyväksymisen yhteydessä todettiin, että tämä nyt hyväksyttäväksi esitettävä liittymäalueen katusuunnitelma tuodaan erikseen lautakunnan hyväksyttäväksi, mikäli muutokset ovat merkittäviä, esim. kadun katkaisu tai muu oleellinen rakenteellinen tai liikenteellinen muutos.

Katusuunnitelmassa esitetyn läpiajon mahdollistavan ratkaisun tavoitteena on selkeyttää risteysalueen järjestelyitä eri kulkumuotojen osalta ja mahdollistaa baanatasoinen selkeä pyöräliikenteen ratkaisu Pikku Huopalahden puiston ja Tilkanvierron välillä.

Elokuussa 2023 Pikku Huopalahden alueelle laaditun läpiajotutkimuksen perusteella alueelle on tarpeen laatia vielä lähivuosina liikenneturvallisuusselvitys, jossa tullaan tarkastelemaan Pikku Huopalahden alueen liikennettä ja tarvittavia toimenpiteitä kokonaisuutena.

Suunnitelma

Paciuksenkaari välillä kortteli 15585-Tilkankatu katusuunnitelman piirustus nro 31783/1 (liite 2)

Paciuksenkaarelle ja Tilkankadulle rakennetaan uudet korotetut suojatiet, joiden yhteyteen sijoitetaan väistämisvelvollisuusmerkit Tilkanviertoon ja Pasilanbaanaan nähden. Tilkankuja ohjataan liittymään Tilkankatuun, jonka kautta pääsee jatkamaan edelleen Tilkanvierrolle ja Paciuksenkaarelle. Risteysalueen paikalliskatumaisuutta korostetaan materiaalivalinnoilla ja baanaverkon jatkuvuutta punaisella asfaltilla.

Katualueen suunnitteluratkaisu liitetään Pikku Huopalahden puiston jo rakennettuun Pasilanbaanan osaan, joka edellyttää vähäisessä määrin muutoksia puistoalueen puolella. Puiston muutokset esitetään puiston rakennussuunnitelmissa.

Näillä toimenpiteillä saadaan kaikille kulkumuodoille selkeä risteysalue väistämisvelvollisuuksineen, joka tukee itä-länsisuuntaista vilkasta pyöräliikenteen baanaverkkoa ja mahdollistaa pyöräliikenteen merkittävänkin kasvun.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 31783/1 (liite 1).

Katu on suunniteltu niin, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, GlobalConnect Oy, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnos on ollut sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 7.-20.2.2024 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla sekä Helsingin Uutisissa.

Esillä olon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 13.-26.3.2024 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Muistutuksen käsittely

Suunnitelmasta jätettiin yksi muistutus.

Muistutus 1

Muistutuksessa ollaan huolissaan ratkaisusta, jossa pyöräliikenne ohjataan Pikku Huopalahden puistosta suoraan Tilkanvierron ajoradalle autoliikenteen sekaan. Kerrotaan, että nykyisin pyöräilijöitä putkahtaa puistosta risteykseen autojen eteen ja epäillään, että uusi järjestely tulee aiheuttamaan onnettomuuksia ainakin ruuhka-aikoina. Ehdotetaan, että Tilkanvierron eteläpuolisesta jalkakäytävästä erotettaisiin suurin osa tai se kokonaan pyöräliikenteelle ja ajorata jätettäisiin autoille. Lisäksi ehdotetaan, että Pikku Huopalahteen määrättäisiin autojen läpiajokielto.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Suunniteltu Pasilanbaanan linjaus estää pyöräilijöiden ”putkahtelun” autojen eteen, sillä jatkossa baanan linjaus liittyy selkeästi puistosta risteysalueella Tilkanvierron pyöräkatuun. Väistämisvelvollisuuksia selvennetään korotetuin suojatein ja kärkikolmioin. Väistämisvelvollisuudet osoitetaan liittymässä Paciuksenkaarelle ja Tilkankadulle. Tämä antaa etuajo-oikeuden Pasilanbaanan suuntaiselle liikenteelle Pikku Huopalahden puiston ja Tilkanvierron välillä.

Alueelle tehdyssä läpiajotutkimuksessa havaittiin, että läpiajoa Paciuksenkadun ja Mannerheimintien välillä on ruuhka-aikaan Paciuksenkaarella lähes kolmannes kaikesta autoliikenteestä. Näin ollen merkittävä syy risteyksen mahdolliselle ajoittaiselle ruuhkautumiselle lienee merkittävä läpiajavan liikenteen määrä ruuhka-aikaan. Nyt suunnitelluilla ratkaisuilla pyritään vähentämään läpiajavaa liikennettä em. välillä. Suunnitteluratkaisulla luodaan turvallista ja viihtyisämpää katuympäristöä, sillä suunnittelualue on autoliikenteen paikallista katuverkkoa ja risteysalueella on merkittävä määrä kadunylityksiä. Alue toimii kaupallisten palveluiden keskittymänä. Alueella kaikkien liikennemuotojen tulee pystyä liikkumaan turvallisesti ja kulkuväylien tulee olla selkeät. Nykyisin risteysalue ei täytä näitä kriteerejä.

Tilkanvierron katusuunnitelma on päätetty kaupunkiympäristölautakunnassa 18.4.2023 § 203, jonka vuoksi asiaa ei käsitellä tässä laajemmin. Kuitenkin lyhyesti perusteltuna ehdotukseen, jalkakäytäville on Tilkanvierron molemmin puolin edelleen tarve. Jos kaksisuuntainen pyörätie toteutettaisiin jalkakäytävän rinnalle, muuttuisi pyöräliikenteen jatkuvuus risteyksissä muihin suuntiin kuin suoraan heikoksi. Pyörätien jatkumo Ratsastien ajoradalle olisi haasteellinen eikä riittäviä näkemiä saataisi toteutettua senioritalon kulman ja senioritalon tonttiliittymän kohdalla.

Läpiajoa vähentämiä toimia voidaan edelleen tutkia Pikku Huopalahden alueelle lähivuosina laadittavassa liikenneturvallisuusselvityksessä, jossa tullaan tarkastelemaan Pikku Huopalahden aluetta kokonaisuutena.

Muistutus ei aiheuta muutoksia laadittuun katusuunnitelmaan.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelman rakennuskustannus on yhteensä noin 200 000 euroa, 215 euroa/m² (alv. 0 %).

Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 6 500 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat 1 500 euroa kalliimmat kuin nykyisin.

Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, 202 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Stäng

Detta beslut publicerades 13.05.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Jari Hurskainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 21378

jari.hurskainen@hel.fi