Tarveselvitys, Maunulan ala-aste ja esiopetus sekä Månsas lågstadieskola och förskola, Maunulanmäki 5

HEL 2024-003119
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 13 §

Behovsutredning för ombyggnad och tillbyggnad av lokaler för en finsk- respektive svenskspråkig lågstadieskola och förskola på adressen Månsasbacken 5 i Månsas

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Framställning

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade föreslå att nämnden för fostran och utbildning godkänner behovsutredningen för ombyggnad och tillbyggnad av lokaler för en finsk- respektive svenskspråkig lågstadieskola och förskola på adressen Månsasbacken 5 i Månsas i enlighet med bilagan. Lokalerna ska inrymma Maunulan ala-asteen koulu med förskola samt Månsas lågstadieskola och förskola.

Fostrans- och utbildningsnämnden betonar att man i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet ska fortsättningsvis beakta personalens och de lärandes synpunkter på hur lokalerna borde utvecklas, samt säkerställa att lokalerna är helhetsekonomiskt fördelaktiga, ekologiska och naturvänliga. I samband med att lokalerna utvecklas säkerställer man också att det finns tillräckligt med lugna lokaler för inlärning.

Nämnden förutsätter att stadsmiljösektorn i projektplanen redogör för grunderna för projektkostnaderna. Dessutom ska man i planeringen av projektet söka lösningar som är så välfungerande och ekonomiskt fördelaktiga som möjligt.

Framställningen stämmer överens med förslaget.

Stäng

Lokalerna för de finsk- och svenskspråkiga lågstadierna och förskolorna i Månsasområdet räcker inte längre till för att tillgodose det växande servicebehovet till följd av att undervisningen på engelska ska ökas. Dessutom bedömer stadsmiljösektorn att byggnaderna är i behov av en installationsteknisk ombyggnad. De lokaler som ska ombyggas och tillbyggas planeras för 820 elever och 77 barn i förskoleundervisningen. I de finsk- och svenskspråkiga lågstadieskolorna finns för närvarande sammanlagt cirka 680 elever. Dessutom ordnas det för närvarande förskoleundervisning på finska och svenska för sammanlagt 42 barn.

Maunulan ala-asteen koulu har för närvarande cirka 570 elever och erbjuder undervisning på finska och engelska för årskurserna 1–6. I Helsingfors stadsstrategi 2021–2025 fastslås att undervisningen på engelska ska ökas och lokalerna för undervisning på finska och engelska dimensioneras därför för 700 elever. Dessutom dimensioneras lokalerna för finskspråkig förskoleundervisning för 49 barn i stället för nuvarande 21 barn.

Månsas lågstadieskola har för tillfället cirka 110 elever och i framtiden kommer man att behöva lokaler för 120 elever. För närvarande finns det 21 barn i den svenskspråkiga förskoleundervisningen och i framtiden kommer man att behöva lokaler för 28 barn.

De lokaler som ska ombyggas och tillbyggas på adressen Månsasbacken 5 i Månsas tas i bruk inredda senast i augusti 2027. Grundläggande utbildning och förskoleundervisning samt kompletterande småbarnspedagogik kan ordnas i de lokaler som ska förverkligas för att tillgodose de föränderliga behoven i området. Vid dimensioneringen av lokalerna har man beaktat att det ska finnas möjlighet till mångsidig användning av lokalerna. Efter att ombyggnaden och tillbyggnaden är klara är det möjligt att avstå från paviljongen på skoltomten på adressen Aspdungevägen 5.

Lokalprojektet förbättrar möjligheterna att ordna tjänster

Behovet av fostrans- och utbildningstjänster och huruvida det finns tillräckligt med platser följs regelbundet på områdes- och stadsnivå. I samband med planeringen av servicenätverket har befintlig lokalkapacitet och lokalkapacitet under byggnad tagits i beaktande. Vid planering av storleken av verksamhetsstället har man beaktat den långsiktiga utvecklingen i hela serviceområdet: befolkningsprognosen, bostads- och affärsbyggandet samt trafikarrangemangen.

De nuvarande lokalerna för de finsk- och svenskspråkiga lågstadierna och förskolorna på adressen Månsasbacken 5 är otillräckliga för det växande antalet användare på grund av att undervisningen på engelska ska ökas. De uppfyller inte heller till alla delar målen för verksamheten.

Enligt den senaste befolkningsprognosen minskar antalet barn i åldern 1–6 år som talar finska eller något annat språk än finska och svenska med cirka 20 barn och antalet barn i åldern 7–15 år som talar finska eller något annat språk än finska och svenska med cirka 140 åren 2022–2037 i Månsas distrikt.

Riktlinjen om att öka undervisningen på engelska i Helsingfors stadsstrategi 2021–2025, det vill säga i Maunulan ala-aste, påverkar antalet elever i lågstadiet i fråga. Inverkan på antalet elever på den engelska linjen kommer att på årsbasis vara cirka 20 elever, när en ny årskurs för undervisning på engelska inrättas årligen. Utvidgningen av undervisningen på engelska från årskurs 1 till årskurs 6 under sex års tid skulle innebära sammanlagt cirka 120 elever.

Enligt den senaste befolkningsprognosen kommer antalet 6-åriga svenskspråkiga barn i Månsas lågstadieskolas elevupptagningsområde att förbli jämnt åren 2022–2037. I Månsas lågstadieskolas elevupptagningsområde kommer antalet svenskspråkiga barn i åldern 7–12 år att minska med cirka 40 fram till år 2031, och från och med år 2032 kommer antalet barn att öka med cirka 10 fram till år 2037.

Nya servicelokaler stödjer barnens vardag

De trygga, hälsosamma och tillräckliga lokaler som ska förverkligas genom ombyggnad och tillbyggnad skapar goda förutsättningar för skolornas och förskoleundervisningens verksamhet samt tillgodoser servicebehoven i Månsasområdet.

Lokalerna planeras så att de är tillgängliga och lämpliga för alla lärande, samt utgör en lärmiljö som stödjer barnets uppväxt och utveckling. Utöver personalen delaktiggörs barnen och familjerna i planeringen av verksamheten. Lokalerna möjliggör ökad social samhörighet och större invånarbruk i området.

Lokalerna främjar genomförandet av läroplanen för den grundläggande utbildningen och planen för förskoleundervisningen

I projektet förverkligas för den grundläggande utbildningen och förskoleundervisningen pedagogiskt mångsidiga och ändamålsenligt dimensionerade lokaler som främjar verksamheten och säkerställer att barnen har en god miljö att lära sig och växa upp i. Lokalerna planeras enligt dimensioneringsprinciperna och planeringsanvisningarna på stadsnivå och gör det möjligt att förverkliga målen i läroplanen för den grundläggande utbildningen och planen för förskoleundervisningen. De tekniska lösningarna möjliggör förvärvande av färdigheter som behövs i informationssamhället och ökar förståelsen för och kunnandet i teknologi i Helsingfors.

Gårdsområdena utrustas med lekredskap för att främja fysisk aktivitet och målen i läroplanerna. I planeringen och utrustningen av gårdsområdena beaktas säkerhet, möjlighet till övervakning, social samhörighet, möjlighet till fysisk aktivitet och mångsidig användning av gården för lär- och lekändamål. Gårdsområdena erbjuder både dem som använder skolornas och förskolornas tjänster samt boende i området mångsidiga lek- och motionsförhållanden. Personalen och barnen delaktiggörs i planeringen av gården.

Vid planeringen av gårdsområdena bevaras så mycket växtlighet som möjligt på tomten, beaktas verksamhetens behov i olika väderförhållanden och säkerställs välfungerande förbindelser till närliggande skogar och parker.

Lokalbehoven för lågstadierna och förskolorna på adressen Månsasbacken 5 presenteras i den bifogade lokalplanen.

De nya lokalernas inverkan på kostnaderna för lokaler och verksamhet

Till sin storlek är de lokaler som byggs om och till på adressen Månsasbacken 5, 8646 m² lägenhetsyta (5785 m² bruksyta). Stadsmiljösektorn uppskattar den framtida totala hyran till cirka 29,12 euro/m²/månad, det vill säga cirka 3 021 620 euro per år.

Till kostnaderna för inledande av verksamheten hör bland annat den första inredningen samt det första materialet, utrustningen och anordningarna. För den första inredningen används möbler som också tidigare använts inom sektorn i en omfattning på minst 30 %, vilket främjar stadens klimatneutralitetsmål och minskar behovet av anslag för fristående möbler. I projektet avsätts cirka 740 000 euro för kostnader för inledande av verksamheten, cirka 250 000 euro för informations- och kommunikationsteknik och cirka 140 000 euro för anskaffning av utrustning till lokalerna för hantverk med hårda material. Flyttkostnaderna uppskattas till cirka 120 000 euro och städkostnaderna till cirka 260 000 euro per år. De totala verksamhetskostnaderna för det kommande projektet kommer att uppgå till cirka 7 180 000 euro per år.

Att placera lågstadieskolor och förskolelokaler i samma fastighet och att samanvända lokalerna är en kostnadsmässigt fördelaktig lösning och stärker den enhetliga lärstigen. Utrymmen som används gemensamt är till exempel gymnastiksalarna, matsalen, musik- och hantverkslokalerna.

Tillfälliga lokaler ordnas i de tillfälliga lokalerna på Svedängsvägen 40 och Backasgatan 84. Hyran för alla tillfälliga lokaler uppskattas uppgå till 34,85 euro/m²/månad, det vill säga cirka 2 827 480 euro/år enligt prisnivån 9/2023. I projektplaneringsskedet utreder stadsmiljösektorn motionslokalerna för de elever som verkar i de ersättande lokalerna på Backasgatan 84. En gymnastiksal finns till förfogande för de elever som verkar på Svedängsvägen 40. Den preliminära uppskattningen av kostnaderna för busstransporter är 250 000 euro/år. De tillfälliga lokalerna kommer att behövas tills ombyggnaden och tillbyggnaden är klara.

Delaktiggörande och annan gemensam beredning

Behovsutredningen har utarbetats i samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Utöver områdescheferna inom den grundläggande utbildningen och småbarnspedagogiken har områdets rektorer och daghemsföreståndare deltagit i att fastställa områdets servicebehov. Personalen vid lågstadieskolorna och inom förskoleundervisningen har upprättat en pedagogisk plan och deltar på användarmöten i planeringen av byggnaderna i behovsutredningsskedet och under projekt-, allmän- och genomförandeplaneringen. Vårdnadshavarna delaktiggörs i planeringen av verksamheten.

Bedömning av konsekvenserna för barnen

Genom att lokalerna och gården förverkligas säkerställer man en trygg och hälsosam verksamhetsmiljö för barnen. I trafikplaneringen säkerställer man säkra förbindelser för lätt trafik till byggnaden och dess närområden. Riskbedömningar av trafikförbindelserna gås igenom under planeringen. I planeringen har man beaktat att barnen ska kunna förflytta sig tryggt till rekreations-, motions- och kulturtjänster i närområdet.

Befogenhet

I enlighet med 10 kap. 1 § 3 mom. 4 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga beslutar fostrans- och utbildningsnämnden om den behovsutredning som gäller lokalprojektet ska godkännas.

Stäng

Detta beslut publicerades 18.03.2024

FÖRBUD MOT SÖKANDE AV ÄNDRING

Ändring i beslutet får inte sökas eftersom beslutet gäller beredning eller verkställighet.

Tillämpat lagrum: 136 § i kommunallagen

Stäng

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, telefon: 09 31022374

paula.heikkinen@hel.fi

Ulla-Maija Vähäsarja, områdeschef för grundläggande utbildning, telefon: 09 310 71764

ulla-maija.vahasarja@hel.fi

Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen, telefon: 09 310 86219

niclas.ronnholm@hel.fi

Raila Tiainen-Ala-Maunus, chefen för småbarnspedagogik område, telefon: 09 310 41222

raila.tiainen-ala-maunus@hel.fi

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 09 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi

Bilagor

1. Maunula Månsas behovsutredning
2. Maunula Månsas tilaohjelma

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.