Vahingonkorvaus, henkilövahinko, 5.2.2024, Malmin sairaalan edusta
Skadeståndsyrkande, halkolycka
Beslut
Chefen för skadeståndsteamet beslutade att avslå sökandens skadeståndsyrkande.
Skälen för beslutet
Sökandens krav
Den 20 mars 2024 lämnade sökanden in ett skadeståndsyrkande på 2 000 euro till staden. Enligt yrkandet halkade sökanden den 5 februari 2024 framför huvudentrén till Malms sjukhus. Enligt yrkandet var skadeplatsen isig och osandad. Den 20 maj 2020 har sökanden ombetts genom brev att komplettera sitt yrkande med hänsyn till den exakta tidpunkten för skadan. Tidsfristen för komplettering var den 20 juni 2024. Sökanden har inte svarat staden inom fristen eller före beslutsdatumet.
Tillämpliga normer och föreskrifter
Skadan inträffade på gångvägen till Malms sjukhus fastighet. Fastigheten där skadan uppstod ägs av staden. På grund av detta bedöms stadens skadeståndsskyldighet genom såväl skadeståndslagen som markanvändnings- och bygglagens bestämmelser som avser genomförande av underhåll. Markanvändnings- och bygglagen som gällde vid skadans tidpunkt förplikade att hålla byggnaden och dess omgivning i sådant skick att den ständigt uppfyller kraven på hälsa, säkerhet och användbarhet. Som ägare av fastigheten ansvarar staden för att sköta underhållsverksamheten i området. Genom kontraktet har staden överlåtit underhållet av området till ett serviceföretag.
Enligt överenskommelse mellan staden och underhållsentreprenören startar snöarbetet framför ytterdörrarna och på de viktigaste tillfartslederna senast klockan 7 och är avslutat senast klockan 9. Vid kontinuerlig eller dagtid snö, snöslask eller underkylt regn ska snö, slask och is avlägsnas så att tjockleken på snö- och slasklagret inte är mer än 5 cm. Under dagen underhålls området omedelbart om slask- och lerlagret är mer än 8 cm. Halka förhindras genom att jämnt sprida makadam framför ytterdörrarna och på de viktigaste gångvägarna. Arbetet ska vara klart senast klockan 9. Halkskydd utförs vid behov, omedelbart efter snöröjning eller senast två timmar efter att halheten har kommit. Det fasta lagret av snö och is får inte vara mer än 1 cm i områden med fast vähbeläggning och mer än 3 cm i grusområden. Underhållsverksamhet bedrivs även på lördagar och helgdagar.
Förutsättningarna för skadeståndsansvar
Ett skadefall medför inte i sig att staden blir skadeståndsskyldig.
Utgångspunkten för skadeståndsansvar är vållande. Den som ansvarar för underhållet av området måste ha varit vårdslös, oaktsam eller gjort fel för att bli skadeståndsansvarig. Dessutom ska det finnas ett orsakssamband mellan handlingen eller försummelsen och skadefallet.
Den som ansvarar för underhållet av området befrias från skadeståndsansvaret genom att den bevisar att underhållet har utförts korrekt eller att rådande omständigheter har gjort underhållsarbetet onyttigt eller att det skulle ha varit omöjligt att utföra underhållet under de förhållanden som rådde vid skadetillfället.
Om den som varit föremål för skadan har medverkat till skadan eller om även någon annan yttre omständighet har varit orsaken till skadan, kan ersättningen skäligen jämkas eller förvägras helt.
Information och utredningar i ärendet
Den som ansvarar för områdets underhåll har uppmanats att utreda underhållsåtgärderna på skadeplatsen. Enligt utredningen sandades skadeplatsen på skadedagen, den 5 februari 2024, mellan klockan 5 och 7. Området plogades och sandades dagen före skadan den 4 februari 2024 mellan klockan 10.30 och 14.30.
Fastighetsförvaltaren har inte fått någon återkoppling angående behovet av halkskydd framför huvudentrén. Staden har inte mottagit några andra liknande skadeståndsyrkanden från denna skadeplats.
Enligt de mätningar som gjordes vid Forecas Helsingfors Kumpula observationsstation den 5 februari 2024 har temperaturen pendlat mellan -4,5 °C och -1,1 °C under dagen. Det har varit uppehållsväder fram till klockan 16, varefter det har kommit lätta regn- och snöskurar. Den 5 februari 2024 har snödjupet varit 36 cm under hela dagen. Under början av februari 2024, innan skadan, har temperaturen mest varit på plussidan. Den 4 februari 2024, dagen före skadan, har temperaturen varierat mellan -1,6 °C och 2,4 °C. Temperaturen har övergått till minusgrader den 4 februari 2024 klockan 18.
Beaktandet av omständigheterna och andra faktorer som påverkar saken
Det är inte möjligt att förhindra halka på ett sådant sätt att gångarna aldrig är hala (t.ex. HD 1998:147). Halkförebyggande åtgärder kan inte alltid helt förhindra halka orsakad av is, även om underhållet har legat på den nivå som underhållslagen kräver. Det finns alltid något ställe där det är möjligt att halka. (Försäkringsnämndens beslut FINE-001397.)
Sammanfattning och slutsatser
Halkskydd på skadeplatsen har skett på ett ändamålsenligt sätt, eftersom plogningen och sandningen hade utförts på skadedagen och dagen före skadan i enlighet med förfarandetiderna. Sedan dess har det inte skett någon förändring i väderförhållandena som skulle ha krävt mer halkskydd.
Med hänsyn till utredningarna som erhållits i ärendet, väderförhållandena och underhållsåtgärderna är slutsatsen att staden anser sig ha agerat omsorgsfullt. Med stöd av vad som tidigare framförts anser staden att den inte har åsidosatt områrdets underhåll och inte är ersättningsskyldig i fallet.
Skadan som inträffade är en olycklig händelse som staden inte är ansvarig för.
Tillämpliga bestämmelser
Skadeståndslag (412/1974) 2 kap 1 §, 6 kap 1 §
Markanvändnings- och bygglag (132/1999) 166 §
Befogenhet
Chefen för stadsmiljösektorn har den 22 december 2023 fattat beslut 51 §, enligt vilket chefen för skadeståndsteamet vid enheten för juridiska tjänster beslutar om skadestånd som berör sektorn när beloppet av skadeståndsanspråket är högst 5 000 euro.
Detta beslut publicerades 23.01.2025
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads stadsmiljönämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Mer information fås av
Eeva-Maria Mattila, beredare, telefon: 09 310 34957